Microsoft nam Connectix over, dat VirtualPC voor de Mac maakte. Dat is dus dezelfde VirtualPC waar ook Oracle VM VirtualBox op gebaseerd is. De twee afstammelingen konden echter niet verschillender zijn. Microsoft maakte van Virtual PC iets dat alleen onder Windows werkt en alleen Windows VM's ondersteunt.
Microsoft heeft van de oorspronkelijke host- en gastondersteunig van Connectix niet veel overgelaten. Microsoft Windows Virtual PC of kortweg VPC draait alleen op een Windows 7-host en ondersteunt als gast alleen werkstations vanaf XP of servers vanaf 2003. Je kunt een 32-bit gast in een 64-bit host draaien, maar niet omgekeerd. En in een 64-bit host kun je alleen een 32-bit gast draaien, Microsoft ondersteunt geen 64-bit gasten. In principe is het wel mogelijk Linux in een VPC VM te installeren, maar Microsoft biedt daar dus geen ondersteuning voor. Er zijn ook geen drivers om integratie met de fysieke onderliggende Windows-desktop van de Windows 7 host mogelijk te maken. Eigenlijk moeten we dus zeggen dat VPC alleen compatibel is met Windows 7 als host en met 32-bit Windows XP of 2003 of hoger als gast. Er is een 'XP Mode' beschikbaar om snel en naadloos specifieke XP-applicaties te draaien die weigeren in Windows 7 te draaien en ook niet in diens XP-compatibiliteitsinstelling. Als alleen dat je doel is, kun je volstaan met alleen de XP Mode te downloaden en hoef je VPC niet volledig te installeren.
Functionaliteit
Er is geen multiprocessor- of multicore-ondersteuning en VM kan maar maximaal 3,6 GiB werkgeheugen toegewezen krijgen. Dat is het normale maximum voor een 32-bit Windows XP. De VM kan niet op afstand bediend worden, maar de gast-Windows kan natuurlijk wel de bureaublad-op-afstandfunctie gebruiken. Microsoft ondersteunt zowel usb als audio in een VM en tot vier virtuele netwerkadapters. Er is geen snapshot-functionaliteit, maar via een 'undo-disk' kun je wel een eenmalige rollback uitvoeren. Scripting is zo goed als niet mogelijk en VM's kunnen niet gekopieerd of gekloond worden. Er zijn geen import- of export- of conversiemogelijkheden voorzien van virtuele media of de VM's zelf naar andere formaten.
Praktijk
Microsoft Windows Virtual PC werkt zoals de leverancier zegt. Je kunt een 32-bit XP of een latere Windows desktop of server in een VM installeren en dat werkt prima. Dit is echter duidelijk bedoeld als een noodoplossing voor legacy Windows-software die niet werkt onder een modernere Windows.
Conclusie
Als je met Windows 7 werkt en alleen XP of 2003 in een VM nodig hebt, dan volstaat dit. Microsoft heeft echter zijn VPC product wel heel sterk ingeperkt qua mogelijkheden en compatibiliteit. Wat ons betreft kun je dus beter iets anders zoeken.
Productinfo
Product: Windows Virtual PC & Windows XP Mode
Producent & leverancier: Microsoft: www.microsoft.com/netherlands/windows/virtual-pc/
Adviesprijs: gratis
Systeemvereisten: Windows 7 (zowel 32 als 64 bit)
De Serie: Desktopvirtualisatie
Deel 1: Simuleren en testen op een virtuele pc
Deel 2: Microsoft Windows Virtual PC
Deel 3: Oracle VM VirtualBox
Deel 4: Red Hat KVM
Deel 5: VMWare Workstation
VPC kan je ook installeren op Windows XP als host en op deze manier Windows 7 installeren.
VM’s kunnen wel gekopieerd worden, maar dan op filesystem niveau. Op deze manier is een export naar Windows Virtual Server 2005 mogelijk en het is zelfs ook mogelijk om de .vhd bestanden in HyperV of XenServer te gebruiken.
Andersom is ook mogelijk, je kan diff.schijven van Windows Virtual Server gebruiken met VPC, dit is handig bij een studie.
Uiteraard kunnen de .vhd bestanden ook gemount worden onder Windows.
Windows 7 XP Mode is wel heel erg onderbelicht.
Het voordeel van XP Mode is dat applicaties die wel onder Windows XP werken, maar niet onder Windows 7, toch TRANSPARANT bruikbaar zijn onder Windows 7.
Je krijgt dus een snelkoppeling op je Windows 7 bureaublad en je merkt niet dat VPC is geinstalleerd. Met MED-V is het mogelijk om dit als bedrijfsoplossing te gebruiken.
Voor deze functionaliteit is geen alternatief en kan je dus niet beter iets anders zoeken.
Leuk, zo’n nieuw product. Minder leuk is… Dat ’t geen Open Source of freeware is. En dat er dus nog meer geld onnodig naar de USA vloeit als we dit aanschaffen.
Even was ik op ’t verkeerde been gezet, toen ik las dat het gedownload kan worden. Ik had moeten en kunnen weten dat ’t niet gratis was… 😉
Enfin… een Closed Source OS of OS-binnen-OS vertrouw ik niet en zal ik ook nooit vertrouwen.
Dit is toch al een heel oud product?
Volgens mij wordt het door niemand meer als een serieus alternatief gezien door zijn beperkingen. In de tijd dat dit uitkwam waren ze wel de enige goedkope variant om Virtuals te maken.
Met de komst van Windows 7 is booten van VHD meer in trek gekomen. Jammer dat het in deze reeks meegenomen wordt, want waarom staat Hyper-V er niet bij?