ThinStation is de oudste van de twee gratis, vrije en open source thin client oplossingen.
Het begon zijn leven in 2003 als een afsplitsing van een ander open source project genaamd NetStation, is op Linux gebaseerd en vereist alleen maar een 32-bit x86 systeem om te werken. Behalve van usb-stick kan het ook starten vanaf alle gebruikelijke pc-startvolumes of van het netwerk via PXE of Etherboot met behulp van een tftp-server. Je hebt minimaal een Pentium cpu nodig en zoveel RAM als nodig is om de gewenste desktop met bijhorende resolutie en kleuren te verwerken. Meestal is iets tussen 32 en 128 MiB RAM afdoende. Bij Linux is het afhankelijk van de kernel welke hardware precies ondersteund wordt en ThinStation is daar geen uitzondering op. De ploeg van ThinStation kiest voor een wat oudere kernel die prima werkt op oudere pc's, maar problemen zou kunnen geven met wat modernere hardware. Het is echter open source en niets houdt je tegen zelf een nieuwere kernel in het systeem uit te proberen.
Functionaliteit
ThinStation is ontworpen als een één-op-éénvervanging van een willekeurige hardwarematige thin client. In centraal beheer is niet voorzien. Bijgevolg is ThinStation eerder geschikt voor ofwel kleine aantallen thin clients, ofwel voor grotere aantallen op voorwaarde dat er gestart wordt met behulp van pxe via dhcp en een tftp-server. In dit laatste geval kun je ook wel een configuratiedistributie automatiseren. Als verbindingsprotocollen ondersteunt ThinStation RDP of nxclient voor verbinding met Windows systemen, ICA voor Citrix, Tarantella, X11, VNC via tightVNC en ook nog ssh en telnet.
Praktijk
ThinStation is een heel compact systeem met een IceWM desktop die alleen enkele snelle protocolconfiguraties toelaat. Meer moet dat ook niet zijn. Het is mogelijk een thin client te configureren zodat één welbepaald protocol gestart wordt dat onmiddellijk contact maakt met een welbepaalde server. Bijvoorbeeld RDP voor een Windows-gebaseerde virtuele machine. Dan hoeven we alleen maar een tekstbestand thinstation.conf aan te maken met daarin:
NET_HOSTNAME=DTL_thinclient
NET_USE_DHCP=ON
SESSION_0_TITLE=‘Windows 7 VirtualBox VM'
SESSION_0_TYPE=rdesktop
SESSION_0_RDESKTOP_SERVER=10.0.0.251:9207
SESSION_0_RDESKTOP_OPTIONS=‘-a 24 -N -r sound:local -r usb -5 -u user -p password'
SCREEN_RESOLUTION=‘1024×768'
SCREEN_COLOR_DEPTH=‘24'
MOUSE_RESOLUTION=275
En dit tovert in onze testopstelling ogenblikkelijk een via Oracle VirtualBox gevirtualiseerde Windows 7 desktop tevoorschijn op een ThinStation thin client.
Conclusie
ThinStation is interessant om thin client functionaliteit mee te testen en om individuele oude pc's die anders weggegooid zouden worden snel om te toveren tot een thin client. Er is geen echt centraal beheer beschikbaar, maar met pxe en tftp is wel een en ander mogelijk.
Productinfo
Productinfo: http://thinclient.org
De serie
Thin Clients op een stick
Deel 1: Overal je eigen desktop meenemen
Deel 2: Igel UDC
Deel 3: OpenThinClient
Deel 4: ThinStation