Bedrijven zullen de komende jaren kiezen voor een hybride cloud-model: ze zullen slechts een deel van hun applicaties in de cloud onderbrengen en een ander deel virtualiseren binnen hun eigen private cloud. Dat voorspellen de deelnemers aan het CloudCamp-evenement in Amsterdam.
Bedrijven zullen de komende jaren slechts een deel van hun applicaties in de cloud onderbrengen. Daar leken de discussiepartners van CloudCamp, een conferentie over cloud computing-technologie, het donderdagmiddag in Amsterdam over eens te zijn.
Marketing manager Arvid Fossen van Aserver, een Belgische leverancier van datacenteroplossingen: "Veel bedrijven zullen hun eigen clouds bouwen. Maar capaciteitsproblemen kunnen ervoor zorgen dat applicaties moeten overflowen naar publieke clouds. Uiteindelijk zullen veel bedrijven daarom kiezen voor hybride clouds."
Marc Samson van Cisco toonde zich optimistischer: "Jaren geleden waren bedrijven bang om te outsourcen, om dezelfde redenen die nu genoemd worden. Dat gaat veranderen. Is er iemand die een eigen elektriciteitscentrale heeft? Nee. Ict gaat uiteindelijke precies hetzelfde zijn." Fossen: "Het zal een geleidelijke ontwikkeling zijn. Kijk naar Google: die heeft er voor gekozen om gebruikers hun Gmail-post ook lokaal te kunnen laten lezen. Zodat ze niet het risico lopen alles te verliezen als hun internetverbinding eruit ligt."
Microsoft biedt keuze
Ook Microsoft-evangalist Serge van Schie, voorspelde dat een hybride cloud-model de toekomst heeft. Deze voorspelling bleek wonderwel te passen binnen Microsofts software + services-strategie: "Bedrijven hoeven niet te kiezen tussen lokaal of cloud, maar kunnen beiden combineren. Dat noemt Microsoft software plus services: we kopiëren het huidige Microsoftplatform naar het web. Windows Azure is geen hostingomgeving. Het is een platform waarop je je applicaties kunt bouwen en gebruik kunt maken van de voordelen van de cloud, waar die er zijn. De cloud is een optie. Het is een aanvullend platform voor het draaien van applicaties. Ook al zijn jullie dat misschien niet van Microsoft gewend, software plus services gaat over keuze."
Schuiven met applicaties
Om op een hybride situatie voorbereid te zijn, zullen bedrijven echter moeten nadenken over hun architectuur. Dat zei Maarten Kleyn, mede-oprichter van IntermediaT, dat organisaties adviseert en ondersteunt bij het migreren van bestaande applicaties naar de cloud. "Ze moeten die zo ontwerpen dat ze kunnen schuiven met applicaties, van een private, naar een hybride naar een publieke cloud."
Kleyn adviseert bedrijven om hoe dan ook "na te denken over een cloudstrategie. Ook al wordt de cloud momenteel gehyped, denk na over je architectuur. Zorg dat die tegen wijzigingen kan, zelfs als je niet weet wat die wijzigingen gaan inhouden."
“Zorg dat die tegen wijzigingen kan, zelfs als je niet weet wat die wijzigingen gaan inhouden”
Effu een “op-de-grond” cloud service checklijstje:
1. Vergeet nooit dat je – in een externe cloud – de totale en absolute controle over jouw eigen middelen kwijt raakt, met alle mogelijke gevolgen van dien!
2. Hoe gaat je bedrijf om, als jij met je hoofd weer uit de wolken valt en besluit om alles weer zelf wilt gaan doen inhouse?
3. Is je cloud leverancier 100% vertrouwenswaardig?
I.v.m. hacking, social enginering, bedrijfs-spionage, toegangscontrole, uptime, sla’s.
4. Wat blijft er over van je cloudservice leverancier als (lokaal) internet crasht doordat bijv. graafmachientje trekt verkeerde kabel uit de grond?
5. Heb je een backup cloud services leverancier, voor
als je eerste zelf failliet gaat door mogelijke oorzaak krediet-krisis-spook?
6. Kan jouw eigen interne cloud extern gehost worden?
7. Kan jouw extrene cloud ergens anders extern gehost worden?
8. Kan jouw eigen extrene cloud desnoods intern gehost worden als je je weer zelf in staat bent om dat te doen?
9. Kijk uit voor een cloudservices – vendor lock in
Is jouw cloud applicatie compatible met andere cloudservices aanbieders (in geval van switch, ramp, backup, fail-over strategie)
10. Heb je al een cloudservice – recovery strategie?
Laat je niet gek-maken, met cloud services..
Blijf nuchter met beide benen op de grond en doordenk zelf de hoogtepunten en dieptepunten die je bedrijf kunnen overkomen “in the clouds”.
Fysieke Computers, “virtual machines” en “cloud-services” zijn en blijven technische zaken, uitgedacht en gebouwd door mensen!
Hiervoor blijft ook de wet van Murphy gelden:
“If something CAN go wrong it WILL go wrong”
Do not be unprepaired. Het is en blijft jouw eigen ict core-business en platform, waarvoor je uiteindelijk zelf de verantwoording zal moeten dragen (intern of extern).
>>>>1. Vergeet nooit dat je – in een externe cloud – de totale en absolute controle over jouw eigen middelen kwijt raakt, met alle mogelijke gevolgen van dien!
>2. Hoe gaat je bedrijf om, als jij met je hoofd weer uit de wolken valt en besluit om alles weer zelf wilt gaan doen inhouse?
>3. Is je cloud leverancier 100% vertrouwenswaardig?
I.v.m. hacking, social enginering, bedrijfs-spionage, toegangscontrole, uptime, sla’s.
>4. Wat blijft er over van je cloudservice leverancier als (lokaal) internet crasht doordat bijv. graafmachientje trekt verkeerde kabel uit de grond?
>5. Heb je een backup cloud services leverancier, voor
als je eerste zelf failliet gaat door mogelijke oorzaak krediet-krisis-spook?
>6. Kan jouw eigen interne cloud extern gehost worden?
7. Kan jouw extrene cloud ergens anders extern gehost worden?
>8. Kan jouw eigen extrene cloud desnoods intern gehost worden als je je weer zelf in staat bent om dat te doen?
>9. Kijk uit voor een cloudservices – vendor lock in
Is jouw cloud applicatie compatible met andere cloudservices aanbieders (in geval van switch, ramp, backup, fail-over strategie)
Fysieke Computers, “virtual machines” en “cloud-services” zijn en blijven technische zaken, uitgedacht en gebouwd door mensen!
Hiervoor blijft ook de wet van Murphy gelden:
“If something CAN go wrog it WILL go wrong”
Do not be unprepaired. Het is en blijft jouw eigen ict core-business en platform, waarvoor je uiteindelijk zelf de verantwoording zal moeten dragen (intern of extern).
++++1. Vergeet nooit dat je – in een externe cloud – de totale en absolute controle over jouw eigen middelen kwijt raakt, met alle mogelijke gevolgen van dien!
++++
In essentie klopt dit maar dit geldt niet specifiek voor cloud-computing maar voor alle ict-diensten die je van derden afneemt.Als organisatie hiervan bewust zijn en een noodscenario uitwerken wanneer je bedrijfskritische zaken in de cloud gaat draaien is dan ook beslist noodzakelijk.De vraag is in hoeverre de huidige ict-gebruiker (en dan met name het mkb) niet al voor een groot deel afhankelijk is van derden m.b.t de continu?teit van de ict-infrastructuur. In hoeverre het dan nog relevant is waar de “doos” staat wordt dan meer een academische vraag.
Op termijn zal er standarisatie plaats vinden waardoor de uitwisselbaarheid/migratie tussen de diverse cloudleveranciers verbeterd en dit probleem uiteindelijk verdwijnt.
Op dit moment is de cloud echter al zeer geschikt als OTA (Ontwikkel, Test, Acceptatie) omgeving. Resources zijn na believen te vergroten of te verminderen en je kunt tegen relatief zeer lage kosten de OTA-straat (tijdelijk) vrijwel gelijk maken aan de productieomgeving. Een waar wahalla voor de ontwikkelaars en testers terwijl het projectbudget maar minimaal wordt belast.
De eenvoudige en zeer snelle schaalbaarheid van cloud computing levert voor kortdurende projecten een enorme tijdwinst op terwijl de projectkosten voor ict-infrastructuur bij wijze van spreke per minuut zijn te monitoren.
Kortom, op dit moment zijn er al veel businescases denkbaar waarbij cloud computing qua, kosten, beheer en schaalbaarheid er bovenuit steekt?
++++2. Hoe gaat je bedrijf om, als jij met je hoofd weer uit de wolken valt en besluit om alles weer zelf wilt gaan doen inhouse?
++++
Het zelfde vraagstuk speelde en speelt ook bij het outsourcen van ict-beheer. Het is niet voor niets dat ict-contractmanagement zoveel aandacht krijgt. Een weg terug is lastig en zeer kostbaar. Maar vroeger had iedere fabriek zijn eigen generator voor stroom opwekking. Daar moeten we tegenwoordig ook niet meer aan denken. De vraag is dus wat de kans is dat deze situatie zich ooit voor zal doen?
++++3. Is je cloud leverancier 100% vertrouwenswaardig?
I.v.m. hacking, social enginering, bedrijfs-spionage, toegangscontrole, uptime, sla’s.
++++
Ja, hier dient zeker bij stil te worden gestaan. Een leverancier zal er echter alles aan doen om zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben want ??n misstap en hij is out-of-business. Voor mij is het security whitepaper van Amazon Web Services (http://s3.amazonaws.com/aws_blog/AWS_Security_Whitepaper_2008_09.pdf) een mooi referentiepunt. Dit whitepaper maakt direct ook duidelijk waarom alleen grote jongens een een betrouwbare omgeving kunnen realiseren en kleinere hostingbedrijven hier geen aansluiting bij zullen vinden.
++++4. Wat blijft er over van je cloudservice leverancier als (lokaal) internet crasht doordat bijv. graafmachientje trekt verkeerde kabel uit de grond?
++++
Tja, als internet het niet meer doet heb je zowiezo een probleem. Naar mijn mening is het beter dat het probleem bij een leverancier ligt die hiervoor een calamiteitenplan heeft klaar liggen dan dat jezelf een oplossing moet gaan organiseren. Als je het zelf moet oplossen heb je bovendien vaak ook leveranciers nodig maar dan kun je achteraan in de rij aansluiten.
++++5. Heb je een backup cloud services leverancier, voor
als je eerste zelf failliet gaat door mogelijke oorzaak krediet-krisis-spook?
++++
Dit is zeker een belangrijk punt van aandacht en momenteel nog vrij problematisch in die zin dat migreren niet eenvoudig is. Gelukkig zien we de eerste proof-of-concept migraties aan de horizon verschijnen. Bijvoorbeeld tussen Google AppEngine en Amazon EC2/S3.(http://waxy.org/2008/04/exclusive_google_app_engine_ported_to_amazons_ec2/).
Overigens, indien alleen gebruik wordt gemaakt van IAAS (infrastructuur as a service) dan is het vrij eenvoudig om van leverancier te wissen omdat je feitelijk virtuele linux/windows/solaris servers huurt.
++++6. Kan jouw eigen interne cloud extern gehost worden?
++++
Een interne cloud bestaat niet. (Zie http://www.keeneview.com/2008/10/what-is-not-cloud-computing.html) Waarschijnlijk bedoel je de gevirtualiseerde ict-infrastructuur. IAAS is het meest eenvoudige van alle XAAS te migreren tussen de cloud en eigen servers.
>>>7. Kan jouw extrene cloud ergens anders extern gehost worden?
++++
Een backup/uitwijk plan is net als voor je interne ict-infrastructuur essentieel t.b.v de continu?teit van je bedrijfskritische applicaties.
++++8. Kan jouw eigen extrene cloud desnoods intern gehost worden als je je weer zelf in staat bent om dat te doen?
++++
Als deze situatie zich voordoet heb je naar mijn mening als organisatie je huiswerk niet goed gedaan bij het besluit om de cloud te gaan gebruiken.Ik raad organisaties daarom sterk aan om eerst ervaring op te doen met cloud-computing op projectbasis.
++++9. Kijk uit voor een cloudservices – vendor lock in
Is jouw cloud applicatie compatible met andere cloudservices aanbieders (in geval van switch, ramp, backup, fail-over strategie)
++++
Bij IAAS loop je de minste risico’s bij DAAS (Data as a service) de meeste. Worden je applicaties gekoppeld aan Amazon’s Simple DB of Google’s Bigtable dan heb je zonder her-programmeer inspanning geen enkele mogelijkheid om te migreren. Daarnaast is migratie van zeer grote databases problematisch door gebrek aan bandbreedte. Deze problemen zullen ongetwijfeld worden opgelost maar vooralsnog is een Database van enkele terrabytes niet binnen een redelijke termijn te migreren.
++++10. Heb je al een cloudservice – recovery strategie?
++++
Dit is juist een van de sterke punten van cloud-computing.De kans dat de boel plat gaat is minimaal (maar aanwezig). De grote cloudleveranciers hebben een datacenters wereldwijd gespreid staan waardoro de kans op uitval minimaal is. Bovendien hebben zij zoveel expertise in huis die je nooit zelf als organisatie kunt opbouwen. Uiteraad zijn de totale gevolgen veel groter wanneer een cloud uitvalt maar voor een individuele organisatie blijven de gevolgen even groot als wanneer de ict-infrastructuur uitvalt die in “eigen” beheer is. Eigen tussen aanhalingstekens want de meeste ict-organisties hebben ook nu al een deel van hun beheer uitbesteed.
++++Laat je niet gek-maken, met cloud services..
Blijf nuchter met beide benen op de grond en doordenk zelf de hoogtepunten en dieptepunten die je bedrijf kunnen overkomen “in the clouds”.
++++
Door goed en volledig ge?nformeerd te zijn en op kleine schaal ervaring op te doen kan iedere organisatie voor zichzelf uitmaken of er een businesscase voor cloud computing is. De mogelijke risico’s en problemen zijn ge?ndentificeerd maar de ontwikkelingen gaan snel. Wat vandaag niet kan is morgen een realiteit.
De voordelen van cloud computing kunnen zeer groot zijn in de vorm van kostenbeheersing, schaalbaarheid, continu?teit, flexibiliteit en time-to-market.Denk daarbij ook aan de milieu-voordelen zoals effici?nter gebruik van resources, minder warmteontwikkeling en minder verspilling van energie waardoor cloud computing green-computing wordt en je als organisatie ook ineens ook maatschapplijk verantwoordelijk bezig bent.
++++Fysieke Computers, “virtual machines” en “cloud-services” zijn en blijven technische zaken, uitgedacht en gebouwd door mensen!
Hiervoor blijft ook de wet van Murphy gelden:
“If something CAN go wrog it WILL go wrong”
Do not be unprepaired. Het is en blijft jouw eigen ict core-business en platform, waarvoor je uiteindelijk zelf de verantwoording zal moeten dragen (intern of extern).
++++
De bottom-line is dat:
Geen organisatie kan het zich kan veroorloven om de mogelijkheden van cloud computing te negeren.