Onderzoeksbureau IDC verdedigt zijn onderzoek naar software voor servervirtualisatie. Daaruit blijkt dat Microsoft oprukt ten opzichte van marktleider VMware. “Als VMware zou ik me er zorgen over maken dat Microsoft snel marktaandeel wint”, reageert analist Peter Vermeulen.
De kritiek van VMware op het rapport van IDC over software voor virtualisatiesoftware is niet terecht. Dit zegt het onderzoeksbureau in een reactie op de bewering van de virtualisatieleverancier dat er verkeerd is geteld. Analist Peter Vermeulen van IDC Benelux: "In het persbericht staat duidelijk dat het gaat om de hoeveelheid servers die is verkocht voor virtualisatiedoeleinden, en met welke virtualisatieoplossing deze worden verkocht."
VMware plaatste onder meer kanttekeningen bij de meetgroep van oem-serverleveranciers, de tellingsmethodiek en de constatering van IDC dat Microsoft marktaandeel heeft gewonnen. Volgens VMware was de groep onderzochte bedrijven te klein en zijn gratis producten niet meegenomen in de marktmeting.
Microsoft Hyper-V
Vermeulen zegt dat VMware zich hoe dan ook zorgen moet maken over het oprukken van Microsoft.
De meting van IDC is gedaan in het tweede kwartaal van dit jaar. Microsoft heeft zijn marktaandeel voor servervirtualisatie in die periode vergroot naar drieëntwintig procent. Dat is een stijging van vijf procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar, maar slechts drie procent vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar.
Microsoft heeft begin dit jaar dus een dip gehad, maar die is inmiddels ruimschoots teniet gedaan. De tijdelijke neergang in marktaandeel werd mogelijk veroorzaakt door de vertraagde komst van hypervisor Hyper-V. Die virtualisatiesoftware voor Windows Server 2008 zou oorspronkelijk tegelijk met dat nieuwe besturingssysteem verschijnen, maar is eind juni op de markt gekomen, op de valreep van het tweede kwartaal dus.
Blog-aantijgingen
IDC spreekt ook de beschuldigingen tegen die VMware-ingenieur Mike Petrillo uit in zijn persoonlijke blog. Die medewerker van de virtualisatieleverancier stelt onder meer dat dit een gesponsord onderzoek is, en dat de resultaten ronduit zijn gekocht door Microsoft. Vermeulen: "Dit is een doorlopend onderzoek onder oem's en de resulaten worden door IDC aan diverse leveranciers verkocht. De suggestie dat Microsoft dit onderzoek betaalt is dan ook absurd."
De stelling van Petrillo dat zijn werkgever nog altijd de grootste is, is weliswaar correct maar doet volgens Vermeulen niet ter zake. "Marktaandeel heeft te maken met het percentage van de totale verkopen in een periode en niet met installed base. Als VMware zou ik me er zorgen over maken dat Microsoft snel marktaandeel wint. Een onderzoek dat de druk van de concurrentie blootlegt, proberen te bagatelliseren, lijkt me dan van weinig prioriteit."
MS kan nog (lang) niet tippen aan de overdaad aan mogelijkheden binnen de VMWare Infrastructure. Er wordt meer met virualisatie gedaan, waar vooral MS de vruchten van plukt, omdat die veelal gratis is. Hyper-V is niets meer dan een update van VirtualServer2005, laat je maar niets wijsmaken.
Ik ben nogal MS-minded, maar VMWare is voorlopig nog absolute marktleider als het om professionele virtualisatie gaat.
De snelheid van de groei van het marktaandeel van Hyper-V kan ook verklaard worden door nieuwsgierige mensen. Eerst lochten ze geen Microsoft, omdat ze wachten op Hyper-V. Nu dat beschikbaar is kopen ze (terecht) even extra veel Hyper-V. Even ervaring opdoen.
En als dat bevalt zal het aandeel Microsoft beslist nog verder gaan stijgen. Ik denk persoonlijk dat de komende maanden er veel test werk met Hyper-V gedaan zal worden. Halverwege volgend jaar kunnen we een beter oordeel vellen over deze strijd. Dan zou ke een onderzoek kunnen doen en aan een statistisch verantwoord aantal IT Operations Managers kunnen vragen hoveel van deze mensen Hyper-V en/of VMware VI en/of Xen virtualisatie gebruiken, zowel in productie als voor OTA werk.
Het wordt een keer tijd dat Computable.nl zich wat onafhankelijker gaat opstellen, en zich niet zo laat leiden door IDC en Gatner.
(elke goeie doorgewinterde ICT-techneut weet dat dit een commercieel verzonnen verhaal is, bah wat enorm achterhaald, en elke keer doen ze het weer.)
Hyper-v is gebaseerd op xen-technology. MS heeft in ruil voor support op windows onder xen(source) (nu citrix voor 500 miljoen dollar)de xen code ge-implementeerd in de MS kernel. Sinds 1 oktober kun je gratis de hyper-v “bare metal” installatie downloaden van microsoft.com/downloads. Het is dus in de verste verte geen update van microsoft virtual server. Het is een hypervisor die net als XEN en ESXi “bare metal” geinstalleerd wordt. Wat dus onder de noemer platform virtualisatie valt en niet, zoals virtual server, OS virtualisatie.
Vmware heeft idd nu nog de voorkeur vanwege de vele extra opties. Echter doet XEN(source) daar al niet echt meer voor onder en is vele malen goedkoper dan het idioot dure vmware. Hyper-v staat nog in de kinderschoenen en ondersteunt alleen fail-over op windows enterprise server in een cluster omgevingen (volgens pas eind 2009). En dat is ook niet bepaald gratis.
Als je alleen local storage hebt, kun je nu beter de gratis xen express versie 5 downloaden bij citrix. De gratis esxi versie is dusdanig gestript dat daar nog weinig lol aan is. Virtual iron heeft ook een gratis versie beschikbaar voor local storage, echter alleen voor 1 vcpu. Dat is dus erg beperkt.