Microsoft verkleint de achterstand qua marktaandeel die het heeft ten opzichte van VMware. De Hyper-V virtualisatiesoftware van Microsoft heeft het bedrijf bijna een kwart opgeleverd van de snelgroeiende markt voor servervirtualisatie, aldus onderzoeksbureau IDC.
Virtualisatie van x86-servers begint nu wijdverbreid te raken. VMware is de grote leverancier, maar Citrix en Microsoft willen ook een – groter – stuk van de taart. Laatstgenoemde heeft in juni zijn hypervisor Hyper-V gelanceerd en wint daarmee terrein.
Volgens metingen van onderzoeksbureau IDC heeft de Windows-producent nu een aandeel van bijna vijfentwintig procent op de markt voor servervirtualisatie. Dit is naar nieuw verkochte licenties voor die software, dus niet naar het aantal bestaande gebruikers (installed base).
Vechten op prijs
VMware heeft met zijn virtualisatieproducten VMware Server en ESX Server nu een marktaandeel van zo'n vierenveertig procent, meldt IDC. Dit is naar telling van het aantal licenties voor servervirtualisatiesoftware dat in het tweede kwartaal is verkocht.
Hyper-V is door Microsoft zeer laag geprijsd, juist om gebruikers binnen te halen. Bovendien is basale virtualisatie tegenwoordig gratis. Op de afgelopen VMware-gebruikersbijeenkomst in de Verenigde Staten sneed Microsoft al de factor prijs aan in een marketingactie ter plaatse. VMware zou te duur zijn, stelt de Windows-producent. De marktleider ontkent dit en wijst ook op de meerwaarde van het verschil in functionaliteit tussen de concurrerende virtualisatiepakketten.
Markt vergroten
Naar omzet gemeten heeft Microsoft dan ook een magere 1,1 procent marktaandeel. VMware heeft op dit vlak een aandeel van 78 procent, voortgestuwd door de 27 procent omzetgroei vergeleken met vorig jaar.
De nummer twee in IDC's indeling op basis van omzet is Parallels die met zijn Virtuozzo-software voor servervirtualisatie zestien procent heeft. Het door Citrix overgenomen XenSource boekt in de markt wel succes, maar de open source software heeft in het afgelopen jaar geen groot aandeel naar omzet veroverd, meldt het onderzoeksbureau.
Verder heeft VMware diverse nieuwe technieken en initiatieven om zijn marktbereik te vergroten. Dit omvat het omvormen van complete datacenters tot een virtueel geheel, wat neerkomt op ict als nutsmiddel (utility computing). Voor daarna neemt het bedrijf de stap naar cloud computing.
Virtual Server 2005
Toch ziet IDC-analist Brett Waldman voor de langere termijn een erosie voor VMware's marktaandeel. Hij ziet Hyper-V oprukken ten koste van enerzijds Microsofts eigen Virtual Server 2005 en anderzijds de serverproducten van concurrent VMware. Eerstgenoemde oudere product van Microsoft is nog altijd goed voor het leeuwendeel van diens afzet aan virtualisatieproducten.
Facts and figures. Laten we het wel in een goed daglicht bekijken. Ik verwacht in ieder geval wel dat Computable zelf de artikelen checkt op authenticiteit. Copy-paste journalisten genoeg op het web…
Zoals ook in een andere blog al opgemerkt werd :
[quote]
Here’s the main points you need to know about this report from IDC:
1) This was a small sampling using just the OEM’s numbers.
2) How do you count unit shipments for free products not delivered by the OEMs?
3) Microsoft only went up 5% from the previous measure.
4) VMware also went up 2% from the previous measure.
5) Hyper-V was only shipping for 2 business days in Q2 2008. There was no Hyper-V impact to these marketshare numbers.
6) VMware still commands a huge lead in actual product use.
7) There are real factual errors throughout the report.
8) This was a sponsored report with no input on revenue, shipment details, or feedback from VMware.
[/quote]
[source]
http://www.mikedipetrillo.com/mikedvirtualization/2008/10/idc-microsoft-g.html [/source]
En Jasper Bakker????
Hoveel krijg je voor het plaatsen van deze marketing campagne van Microsoft ??
Ik hoop toch meer dan ?1000,-!
Ik hoop ook dat anderen toch echt inzien dat dit niet waar kan zijn… VMware zal zeker in 2008 en begin 2009 de grootste blijven onder de virtualisatie platforms, ze hebben ook veel meer ervaring er in. En dat zegt genoeg.
@Me : Ervaring zegt helemaal niks. Netscape had ook veel ervaring met internet browsing. Volgens mij zijn ze vorige jaar gestopt.
VMware krijgt vast een zeker last van Microsoft, danwel andere competitors. Niet meer dan raar iedereen wil een stuk van de cake. Als VMware echt zo goed is , zullen ze de komende tijd moeten blijven innoveren.
Het gaat in deze markt natuurlijk altijd om de beste prijs / kwaliteit verhouding. Competitie tussen partijen kan hierin geen kwaad.
Wat ik wel kan met je eens ben is dat het wel heel makkelijk door Computable wordt overgenomen. En dat ik wat ik probeer aan te geven. Als journalist moet je kritisch zijn wat je aangeleverd krijgt en je niet als een paard voor de (marketing)wagen laten spannen.
Ik ben met vele VM toestanden in aanraking geweest, heb overwogen een examen in VMware te doen en heb dat gelukkig niet gedaan. De meeste huis tuin en keuken installaties kun je gewoon doen met het werkelijk super gratis stukje software van Microsoft genaamd Virtual PC 2007 (sp1). draai de 64 bitter op Vista 64 bit en je hebt werkelijk niet meer nodig. Vm ware maakt alles zo traag, lomp, gebruikt een web interface en is moeilijk voor onbekende, etc. Ik denk dat VMware leuk was met wat extra tools en kan leuk zijn voor een klant die inderdaad wil virtualizeren.
De meeste willen dit niet omdat we echt een single disaster point kreeren of omdat het support team de luns van een andere virtual wist (zo geweldig handig zijn die tools niet). Ik heb het allemaal mogen aanschouwen en ben van mening dat voor test omgevingen Virtual PC leuk is, voor clusters VMware v1.x handig is en voor de klant is vmotion leuk. De rest is een beetje te kinderachtig.
@virtual PC lover: Dit is je goed recht. Maar volgens mij zit jij meer te denken aan de desktop kant. De producten waar jij het over hebt zijn niet aan te bevelen voor een server infrastructuur. Daarvoor zijn echt ESX, Hyper-V of Xen nodig.
En over de argumenten:
Server virtualisatie voorkomt juist single point of failure (SPOF), mits goed ingericht. Dit is dus niet van toepassing op 1 server.
Daarnaast als de support teams de LUNs kunnen wissen, moet je denk ik een goed gaan nadenken over wie wat mag binnen je IT infrastructuur.