VMware verhoogt de prijzen voor zijn virtualisatiesoftware met tien procent en stelt tegelijk de basisuitvoering van zijn hypervisor ESX gratis ter beschikking. De ESXi-software kost nu nog 495 dollar.
De kersverse ceo Paul Maritz van VMware laat weten dat zijn bedrijf de lichte i-uitvoering van virtualisatiesoftware ESX eind deze maand gratis beschikbaar stelt. Hij hoopt daarmee meer bedrijven binnen te halen voor de overige, betaalde producten en diensten van het virtualisatiebedrijf. "Onze klanten betalen niet voor de hypervisor; ze betalen voor wat daar bovenop draait." ESX is een hypervisor; de basislaag zonder eigen besturingssysteem waarop dan virtuele machines, met eigen besturingssystemen, draaien.
VMware reageert hiermee ook op Microsoft die zijn hypervisor, Hyper-V, nagenoeg gratis aanbiedt voor Windows Server 2008. Voormalig Microsoft-topman Maritz zegt dat Hyper-V niet een rechtstreeks concurrerend product is en dat er geen noodzaak is prijzen te verlagen. "Hyper-V is maar één laag en komt overeen met onze ESXi-software, die nu dus gratis is." Toch staat VMware onder druk; het voorziet zwaar weer voor de tweede helft van dit jaar.
Tien procent omhoog
VMware staaft Maritz' mededeling dat prijsverlagingen niet nodig zijn met de aankondiging van prijsverhogingen. De prijzen voor de virtualisatieproducten van de EMC-dochter gaan per 1 september met maar liefst 10 procent omhoog.
Die stijging geldt voor de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en Australië en Nieuw-Zeeland. VMware verklaart dat dit slechts een aanpassing is vanwege de fluctuerende wisselkoers van de Amerikaanse dollar. Online woedt er speculatie dat dit één van de voornaamste twistpunten was tussen bestuursvoorzitter Joe Tucci en de inmiddels weggestuurde ceo Diane Greene. Daarnaast wou Greene haar bedrijf weer losweken van EMC.
VMware is bang om helemaal niets, zij moeten zich afvragen waarom hetgene is wat Microsoft zo groot en sterk maakt, en dat is niet alleen een goede wereldwijde marketing.
Denk bv aan Windows95, in tegenstelling tot Unix-like systemen stond de kernel van Windows95/WindowsNT3.51/4.0 en ook Office95(Plug’n Play: ook wel DLL-Hell genoemd) open voor alle hardware en software, voor de HW/SW Ontwikkel Comunity stond Windows95 compleet open, dus dat stond ze niet in de weg.
De hoge instap-prijs van toen, met de open API-kernel en de veel te simpele manier van slechte beveiliging en simpele seriele nummers (111-1111111, 123-1234567 bijvoorbeeld) maakte het de hacker zeer gemakkelijk het besturing systeem te kunnen kopieren en distribueren over de gehele wereld wel zeer makkelijk.
Microsoft vergeet soms zelf wel eens dat ze zelf zodoende voor een enorme gigantische illegale distributie hebben gezorgd, over de gehele wereld; met name de moeilijk bereikbare plaatsen in USSR, Afrika, Azi?, Canada, Zuid-Amerika, Australie en USA. hun winst was dat ‘iedereen al voorzien was van een illegale copy van software en hier jaren lang aan gewend raakte, en daarbij: alles werkte er op – het was toch Plug’n Play?
Pas later halverwege Windows98 Second Edition, begon men zich bij Microsoft zich echt druk te maken om de gemiste centen bij die illegale distributie van software.
Dit voorbeeld zou VMware ook op zich moeten nemen: maak de kleine man die zijn tool thuis gebruikt het ‘distribueren van VMware’ zo makkelijk, dat iedereen gewend raakt (en niets anders meer wil) aan VMware Workstation, Player, Server en een simpele versie van Hyper-Visor (light versie, gelimiteerd tot 4 machines bv.) gratis, en de dure Professionele Enterprise software daarom des te duurder, en de markt penetratie groeit vanzelf, want de IT’er gebruikt VMware thuis immers ook, en het draait toch fantastisch? Terwijl ze daarnaast ook nog eens de kennis en ervaring gratis kunnen ‘verkopen’.
Microsoft heeft het eerder gedaan, waarom kan VMware het niet?
Domme actie van VMware. Ze verplaatsen de battle naar management en daar zijn ze voorlopig nog niet in de top 5 van spelers in de markt, terwijl hun hypervisor juist veruit nr.1 is. Onlangs gaven ze nog een reactie op de prijsstrategie van MSFT, dat ze niets met de prijzen zouden doen omdat klanten toch de waarde en de TCO van VMware zouden inzien. Die zou namelijk beter zijn. VMware lijkt er zo zelf niet in te geloven dat ze een beter product hebben. Gaan ze BMC overnemen? En dan nog kunnen ze niet tegen HPOV, IBM Tivoli en het complete System Center met VMM. Volgens mij willen ze snel cachen en is dit een korte termijnactie. Strategisch niet de beste.