VMware merkt dat Microsoft de concurrentie serieus aangaat. De leverancier van virtualisatiesoftware voor x86-processoren is pessimistisch over de vooruitzichten voor dit jaar. Klanten tekenen minder snel de grote contracten.
VMware is niet zo positief gestemd over de vooruitzichten voor dit jaar. Het bedrijf stelt dat klanten vanwege de zwakkere economie minder snel een groot contract tekenen voor de virtualisatiesoftware van het bedrijf. Dergelijke contracten omvatten ook de dienstverlening op die software, zoals ondersteuning. Sommige klanten kiezen juist voor kleinschalige en kortlopende contracten.
Wat echter ook meespeelt in de teruggeschroefde verwachtingen van VMware is de toegenomen concurrentie door Microsoft. Die softwareleverancier heeft nu zijn eigen virtualisatielaag, Hyper-V, uitgebracht. Die toevoeging voor Windows Server 2008 is niet gratis vanwege antitrustredenen, maar wel goedkoop: 28 dollar per licentie.
Financieel directeur Mark Peek van VMware verwacht in de tweede helft van dit jaar aanzienlijk minder omzet te boeken. Zijn prognose voor het derde kwartaal is een omzet van 462 tot 468 miljoen dollar, terwijl Wall Street-analisten eerder 497 miljoen hadden verwacht. Voor heel 2008 denkt Peek dat VMware uitkomt op een omzetgroei van 42 tot 45 procent, in plaats van de eerder voorspelde 48 procent.
Ceo aan de kant
Dit nieuws volgt op de bekendmaking van juist goed resultaten voor het tweede kwartaal. VMware boekte een omzet van 456 miljoen dollar, wat een stijging is van 54 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De inkomsten uit dienstverlening, waar veel van de grote contracten voor VMware om draaien, was zelfs 85 procent gegroeid naar 172 miljoen dollar.
Ceo Diane Greene moest laatst al het veld ruimen. Zij zou in de clinch liggen met bestuursvoorzitter Joe Tucci van EMC, die VMware in 2003 overnam, juist over tegenvallende financiële resultaten. Greene heeft VMware in 1998 opgericht samen met haar man. Het bedrijf heeft een grote vlucht genomen, en kostte opslagleverancier EMC al 640 miljoen dollar, maar kreeg met de uiteindelijke beursgang vorig jaar in één klap een marktwaarde van 19 miljard dollar.
Microsoft-veteraan
De nieuwe ceo van VMware is oud Microsoft-topman Paul Maritz. Die veteraan heeft veertien jaar gewerkt bij de Windows-producent en stelt zijn oude werkgeven prima aan te kunnen. Maritz heeft de ontwikkeling van onder meer Windows 95 en Windows NT geleid.
Vóór zijn tijd bij Microsoft, tot 2000, was hij vijf jaar in dienst bij Intel. "Ik ben goed onderwezen in Andy Grove's doctrine dat alleen de paranoïden overleven", zegt hij over de oplaaiende concurrentiestrijd tegen Microsoft.
VMware is bang om helemaal niets, zij moeten zich afvragen waarom hetgene is wat Microsoft zo groot en sterk maakt, en dat is niet alleen een goede wereldwijde marketing.
Denk bv aan Windows95, in tegenstelling tot Unix-like systemen stond de kernel van Windows95/WindowsNT3.51/4.0 en ook Office95(Plug’n Play: ook wel DLL-Hell genoemd) open voor alle hardware en software, voor de HW/SW Ontwikkel Comunity stond Windows95 compleet open, dus dat stond ze niet in de weg.
De hoge instap-prijs van toen, met de open API-kernel en de veel te simpele manier van slechte beveiliging en simpele seriele nummers (111-1111111, 123-1234567 bijvoorbeeld) maakte het de hacker zeer gemakkelijk het besturing systeem te kunnen kopieren en distribueren over de gehele wereld wel zeer makkelijk.
Microsoft vergeet soms zelf wel eens dat ze zelf zodoende voor een enorme gigantische illegale distributie hebben gezorgd, over de gehele wereld; met name de moeilijk bereikbare plaatsen in USSR, Afrika, Azi?, Canada, Zuid-Amerika, Australie en USA. hun winst was dat ‘iedereen al voorzien was van een illegale copy van software en hier jaren lang aan gewend raakte, en daarbij: alles werkte er op – het was toch Plug’n Play?
Pas later halverwege Windows98 Second Edition, begon men zich bij Microsoft zich echt druk te maken om de gemiste centen bij die illegale distributie van software.
Dit voorbeeld zou VMware ook op zich moeten nemen: maak de kleine man die zijn tool thuis gebruikt het ‘distribueren van VMware’ zo makkelijk, dat iedereen gewend raakt (en niets anders meer wil) aan VMware Workstation, Player, Server en een simpele versie van Hyper-Visor (light versie, gelimiteerd tot 4 machines bv.) gratis, en de dure Professionele Enterprise software daarom des te duurder, en de markt penetratie groeit vanzelf, want de IT’er gebruikt VMware thuis immers ook, en het draait toch fantastisch? Terwijl ze daarnaast ook nog eens de kennis en ervaring gratis kunnen ‘verkopen’.
Microsoft heeft het eerder gedaan, waarom kan VMware het niet?
Ach, allemaal een kwestie van tijd, Microsoft gaat dit varkentje wel even wassen :). We willen helemaal geen VMware, we willen een stabiel Microsoft product voor veel minder geld. Maar dat komt dus goed.