Multicore heeft de toekomst, vooral in servers. Toch is kloksnelheid niet achterhaald. IBM haalt met prototypes van zijn octocore Power7-processor 4 GHz.
IBM werkt aan de volgende (zevende) generatie van zijn Power-processor. Die chip bestaat uit acht cores en haalt een kloksnelheid van 4 GHz. Dat is minder dan het 5 GHz-topmodel van de huidige generatie, Power6. De nieuwe processor, die in 2010 op de markt moet komen, is echter toch krachtiger.
Elke core draait namelijk vier programma-threads tegelijk en haalt een prestatieniveau van 32 gigaflops (miljard floating point-berekeningen per seconde). De producent wil twee stuks combineren in één processormodule, die daarmee uitkomt op zestien cores en 256 gigaflops. Dit blijkt uit interne documenten die de Britse ict-nieuwssite The Register heeft ingezien.
2U server
De Power7 is daarmee een krachtige chip, maar IBM wil hem ook in een 2u-hoge server gebruiken. Die machine is dan geen instapmodel; de interne documenten bevatten plannen voor een 2u server met daarin vier van de processormodules, dus vierenzestig cores totaal.
Die computer kan ook dienen als bouwblok voor supercomputers. IBM wil Power7 gebruiken voor zijn supercomputercontract met het Amerikaanse National Center for Supercomputing Applications (NCSA). Dit moet in 2011 een nieuwe super, genaamd Blue Waters, opleveren bij de universiteit van Illinois. Blue Waters krijgt 620 terabyte geheugen, 38.900 Power7-cores en daarmee een piekvermogen van 10 petaflops.
Nederlandse super
De Power7 volgt op de huidige Power6, die in mei vorig jaar is aangekondigd na enkele jaren ontwikkelwerk. De echt krachtige systemen met die processor waren echter niet meteen beschikbaar. Zo heeft het Nederlandse rekencentrum SARA voor de nieuwe nationale supercomputer vorig jaar zomer eerst een 'tussendoortje' geïnstalleerd: supercomputer Huygens is opgebouwd uit Power5+ chips.
Die computer was ter overbrugging, maar staat wel in de bovenste regionen van de wereldwijde supercomputerranglijst top500.org. Deze zomer loopt bij SARA de installatie van de eigenlijk aangeschafte Power6-super, in dezelfde serverruimte waar Huygens staat die ondertussen in gebruik blijft. De vernieuwde Huygens wordt in augustus opgeleverd en op 11 september officieel geopend.