Sun Microsystems voorziet zijn servers met de multicore Niagara-processor van geavanceerde virtualisatiemogelijkheden. Die machines krijgen logische domeinen om meerdere besturingssystemen, of uitvoeringen daarvan, te kunnen draaien. Het volgt daarmee het voorbeeld van IBM en HP die dergelijke virtualisatie al voor hun eigen servers bieden.
Vice-president John Fowler van Suns servertak zegt dat de Logical Domains (LDoms) voor de UltraSparc T1-processoren begin januari worden geïntroduceerd. Sun had dit eerst voor 2006 gepland. De topman spiegelt efficiënter gebruik van computers en energiebesparing voor. "Veel bedrijven hebben hier nu heel veel aandacht voor."
LDoms vereisen wel de nieuwste versie van Suns Unix-variant Solaris 10; de 11/06-update die komende maand uitkomt. Daarnaast is nieuwe Niagara-hardware nodig die in januari verschijnt. Sun komt daarna ook met een firmware-update waarmee huidige T1000- en T2000-servers gebruik kunnen maken van de bredere virtualisatiemogelijkheden.
Suns Unix-servers hadden tot op heden twee andere mogelijkheden: hardware-partities en containers (codenaam Janus). Eerstgenoemde deelt een multiprocessor-server op in aparte partities die elk een ander besturingssysteem – of uitvoering ( instance ) of versie – draaien. De tweede optie is de mogelijkheid van Solaris 10 om zichzelf te splitsen in ‘kopieën’ die bovenop de eigenlijke installatie draaien, maar die elk een aparte installatie lijken te zijn.
LDoms maken het mogelijk maximaal tweeëndertig besturingssystemen onafhankelijk van elkaar te draaien op één enkele processor. Die processor is dan dus wel de multicore en multithreaded T1-chip (codenaam Niagara). De nieuwe technologie werkt ook op de aanstaande tweede generatie, die in de tweede helft van komend jaar uitkomt, en de zware multicore-chip Rock die volgt in 2008. De Niagara 2 kan dan maximaal vierenzestig virtuele besturingssystemen draaien.
Analist George Haff van onderzoeksbureau Illuminata ziet vooral bij die aankomende processoren, die zwaardere werklasten aankunnen, voordelen uit het gebruik van virtualisatie. De huidige multi-core generatie van Suns UltraSparc is ontworpen voor zogeheten throughput computing , wat bijvoorbeeld webservers omvat. De container-technologie zou daar geschikter voor zijn, aangezien daarbij de basis-systeembronnen worden gedeeld.
Ondertussen werkt Sun ook aan bredere virtualisatiemogelijkheden voor zijn reeks x86-servers met AMD Opteron-processoren. Het gebruikt daarvoor de open source-virtualisatiesoftware Xen, die het verwerkt in een Solaris-update voor de eerste helft van 2007. Die update neemt ook Linux op als optie voor de Solaris-containers. Deze verbeteringen gelden niet alleen voor de x86-uitvoering van Suns Unix-variant. De hardwareleverancier biedt ook de virtualisatiesoftware van VMware, inclusief diens ESX Server die direct op de hardware draait.