De nieuwste variant van het Microsofts Windows Phone-besturingssysteem voor smartphones is vrijgegeven om op nieuwe telefoons te worden gebruikt. De versie heet 7.5, maar heeft de bijnaam Mango gekregen. Het vrijgeven van Mango voor telefoonfabrikanten betekent dat smartphones vanaf nu kunnen worden uitgerust met het besturingssysteem. Fabrikanten moeten uiteraard eerst Mango zo inrichten dat het op hun telefoons gezet kan worden. Ook bestaande telefoons die al van Windows Phone gebruikmaken krijgen een update naar Mango. Dat zal naar verwachting in de herfst gebeuren.
Opmerkelijk is dat de onthulling van het Amerikaanse telefoonproduct op de eerste telefoon in Japan heeft plaatsgevonden. De nieuwe Fujitsu IS12T is uitgerust met Windows Mango en werd woensdag 27 juli 2011 gepresenteerd op een beurs. Ook telefoonbedrijf Nokia heeft toegezegd zijn smartphones te gaan besturen met Windows Mango. Het systeem komt ook in het Nederlands beschikbaar, wat bij de eerdere versie niet het geval was.
De verwachtingen van Mango zijn hooggespannen, omdat voorloper Windows Phone 7 geen daverend succes bleek. Er werden slechts 2,5 miljoen telefoons verkocht met het voorgeprogrammeerde besturingssysteem. Phone 7 kwam in oktober 2010 uit en waarschijnlijk zullen de eerste Microsoft Mango-telefoons precies een jaar later uitkomen. Tegelijkertijd verwacht het softwarebedrijf in oktober 2011 ook de updates voor verouderde versies van het besturingssysteem beschikbaar te hebben.
Hubs en tegels
Ontwikkelaars kunnen in augustus 2011 hun Mango-applicaties bij Microsoft aanmelden. Er zouden nu al ongeveer duizend ontwikkelaars aan programma's voor op Mango werken. Applicaties worden geen apps genoemd, maar hubs of tegels. Er komt op Mango bijvoorbeeld een verbeterde People Hub, waarin sociale netwerken te vinden zijn. Er kunnen ook groepen worden aangemaakt, om in één keer bijvoorbeeld naaste collega's een bericht te sturen. Internetten kan ook, met de telefoonversie van Internet Explorer 9. Volgens Microsoft-directeur Steve Ballmer komen er meer dan vijfhonderd functies in het besturingssysteem.