Telecomleverancier Polycom heeft HP's videoconferencing telepresence-onderdeel Halo voor 89 miljoen dollar overgenomen. Polycom blijft nauw samenwerken met HP. Polycom heeft nu ook banden met Juniper en Microsoft op het gebied van unified communications. Polycom is daarnaast ook lid geworden van een interoperabiliteit consortium. Met deze stappen wil het bedrijf sterker concurreren tegen Cisco's videoconferencingoplossingen.
Het bekendste product van die HP's unified communicationsafdeling was 'Halo', dat ongeveer vijf jaar geleden op de markt werd gebracht. Halo, dat werd ontwikkeld in samenwerking met filmproducent Dreamworks, was 'telepresence' in de letterlijke zin van het woord, met volledige Halo-vergaderzalen, een specifiek daarvoor bestemd netwerk, verborgen speakers en HD-schermen die je het gevoel gaven met je gespreksgenoot aan tafel te zitten.
Halo is aan de prijs, zowel in aanschaf (ongeveer een half miljoen dollar per vergaderzaal) als in ondersteuning (naar schatting nog eens 18.000 dollar per maand). Concurrenten brachten bovendien in de voorbije jaren veel goedkopere en vergelijkbare telepresencesystemen op de markt. Het verklaart waarom HP wereldwijd nog maar zo'n 425 Halo-kamers heeft geïnstalleerd.
Cisco
Polycom zegt technologie ontwikkelen om Halo te laten samenwerken met zijn bestaande videoconferencingsystemen. Als deel van de overeenkomst wordt HP reseller van alle systemen van Polycom. Ook wordt Polycom's videotechnologie geschikt voor HP's mobiele platform webOS dat draait op toekomstige HP-smartphones en HP's TouchPad tablet.
Voor Polycom is deze overname ook een manier om de zich sterker te positioneren tegen Cisco's Tandberg-videoconferencing oplossingen en tegen partner Microsoft, dat sinds kort Skype in handen heeft.
Open Visual Communications Consortium
Polycom is een samenwerking gestart met internationale service providers, zoals BT Conferencing, Orange Business Services en Global Crossing. Zij werken gezamenlijk aan het wegnemen van drempels voor het brede gebruik van videocommunicatie. Dat is mogelijk door interoperabiliteit van zakelijke telepresence- en videoconferencingsystemen te waarborgen. De samenwerking krijgt vorm in het Open Visual Communications Consortium. OVCC biedt connectiviteit binnen netwerken van verschillende serviceproviders. Daardoor is het voor bedrijven, overheden, universiteiten, gezondheidszorginstellingen en andere organisaties makkelijker om telepresence en videoconferencing in te zetten, aldus Polycom's ceo Andrew Miller. OVCC ondersteunt alle videosystemen, variërend van telepresence- en vergaderkamersystemen tot HD- en SD-videocommunicatie, desktop-clients en mobiele apparatuur. Ook Cisco's Telepresence Interoperability Protocol (TIP).
In samenwerking met Datanews