Brandweerkorpsen ondervinden op grote schaal problemen met het gebruik van C2000-portofoons. Dat kan landelijk leiden tot levensgevaarlijke situaties tijdens het dagelijks werk van brandweerlieden. Dat schrijven vier vakbonden in een brandbrief aan de Arbeidsinspectie. Ze eisen dat de werkgevers op korte termijn een 'deugdelijk radiocommunicatiesysteem' invoeren of tijdelijke maatregelen treffen.
Vooral de communicatiemodus DMO ('Direct Mode of Operation') van de C2000-portofoon ligt onder vuur. Met DMO communiceren hulpdiensten rechtstreek tussen twee of meer portofoons zonder het eigenlijke C2000-netwerk te gebruiken. Volgens de briefschrijvers is de modus onbetrouwbaar en leidt het tot gevaarlijke situaties. C2000 is het landelijke mobiele communicatiesysteem voor hulpdiensten.
De bonden baseren hun klachten op een onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken kortgeleden liet uitvoeren. Daaruit blijkt dat bij zestien van de 25 veiligheidsregio's problemen met de DMO-modus zijn geconstateerd. Technische problemen kunnen zich bovendien onder geconditioneerde omstandigheden herhalen.
Levenslijn
'Dit betekent dat de communicatie en daarmee de levenslijn tussen manschappen onderling en met bevelvoerders spontaan kan falen zonder dat de portofoondragers dat in de gaten hebben', staat in de brandbrief. 'Daardoor kunnen zij radioberichten missen die van groot belang zijn voor de in noodverkerende burger en voor hun eigen veiligheid.'
Zeven regio's gebruiken inmiddels weer analoge portofoons. In februari 2010 investeerde het Rijk vijftig miljoen euro extra om de dekking van het C2000-netwerk te verbeteren. Dit heeft echter geen invloed op de prestatie van de DMO-modus.
Opleidingen en techniek
Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt bekend te zijn met de technische problemen. Volgens de ambtenaren ligt de oplossing in het verbeteren van de opleidingen en in technische verbeteringen van de portofoons. De leveranciers van de portofoons werken aan verbetering van de randapparatuur. C2000 op zich staat volgens het ministerie niet ter discussie.