Opvallend veel decentrale overheden doen mee aan OT2010. Dat is het project waarbij (semi-)overheden gezamenlijk raamovereenkomsten voor telecomdiensten voor de komende zes jaar aanbesteden. Dat meldt het projectbureau OT2010. In totaal schreven meer dan tweehonderd organisaties zich in voor deelname. Op de lijst met deelnemers staat bijna de helft van de Nederlandse gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners.
Eerder werd al bekend dat twaalf ministeries, provincies, diverse gemeenten, waterschappen, publieke omroepen, zelfstandige bestuursorganen, zorg- en onderwijsinstellingen deelnemen. De namen van de deelnemers maakt het projectbureau later bekend. Bij OT2006, de voorganger van de huidige aanbestedingsronde, deden 150 instanties mee.
Clusters
De raamovereenkomsten zijn onderverdeeld in vier clusters: vast, 'inbound' (zoals 0800- en 0900-nummers), mobiel en mobiele apparaten. Voor elk daarvan selecteert en contracteert het programmateam OT2010 één leverancier. De aanbestedingsprocedure daarvoor begint in het tweede kwartaal van 2010 en neemt waarschijnlijk drie maanden in beslag. Vanaf het najaar van 2010 begint de migratie- en beheerfase, waarin de deelnemende organisaties kunnen overstappen naar de nieuwe diensten.
Voorafgaand aan de aanbestedingsprocedure liet het programmateam brancheorganisatie ICT~Office een haalbaarheidstoets uitvoeren. Daarin konden leveranciers tijdens twee workshops een oordeel vellen over de haalbaarheid van de overheidsplannen. Onderwerpen die aan bod kwamen, zijn marktconformiteit, innovatie, additionele diensten zoals videoconferencing, lastenverlichting, risico's en continuïteit en bereikbaarheid.
OT2006
Voorganger OT2006, het aanbestedingsproject dat de gezamenlijke inkoop van overheidstelecommunicatie de afgelopen periode regelde, wordt door de deelnemers gezien als een succesvolle manier om efficiënt in te kopen. Door de bundeling van hun inkoopvolume bespaarden de 150 deelnemende overheden 40 tot 50 procent op de kosten voor de aanbesteding en voor het bellen zelf.