De veiling van de 2,6 GHz-frequentieband heeft de overheid 2,627 miljoen euro opgeleverd. Vijf telecomaanbieders verkregen in totaal 26 frequentiekavels. Ziggo 4, het gelegenheidsduo van kabelaars UPC en Ziggo, betaalde ruim een miljoen euro voor vier vergunningen voor acht gepaarde kavels. KPN legde ruim negen euroton neer voor twee vergunningen voor vier kavels. Tele2Mobiel, Vodafone en T-Mobile besteedden respectievelijk vier, twee en ruim één ton.
De veiling begon op dinsdag 20 april en nam minder dan een week in beslag. Na enkele dagen was de eerste veilingfase afgerond. Dat was de fase waarin het aantal te verlenen vergunningen en te verdelen kavels werd vastgesteld. Maandag 26 april werd beslist welke aanbieder exact welke frequentiekavels krijgt toebedeeld.
Tele2Mobiel en Ziggo/UPC zijn nieuwkomers en verkrijgen voor het eerst eigen vergunningen voor het opzetten van een mobiel netwerk. Er was het ministerie van Economische Zaken veel aan gelegen om met de veiling nieuwkomers een kans te geven. De bestaande aanbieders konden daardoor op slechts 30 procent van het te veilen spectrum bieden. KPN en Vodafone spanden hierover een kort geding aan, tevergeefs.
Onverkocht
Twaalf kavels van in totaal 60 MHz werden niet verkocht. Het frequentiespectrum van de twaalf is ongepaard. Dat betekent dat ze niet zijn gekoppeld aan andere kavels. 'Voor een ongepaard spectrum is blijkbaar geen belangstelling', legde een woordvoerder van het organiserende Agentschap Telecom eerder aan Computable uit. De frequenties die aanbieders in de veiling bemachtigen, worden in de toekomst waarschijnlijk ingezet voor de nieuwe breedbandtechnologie lte. Daarvoor zijn gepaarde kavels interessanter.
Het veilingresultaat van ruim 2,6 miljoen euro steekt schril af tegen de opbrengst uit de umts-veiling in het jaar 2000. Door prijsopdrijving onder de vijf deelnemende partijen bracht de veiling destijds in totaal bijna zes miljard gulden (2,7 miljard euro) op. Dat zette een loodzware stempel op de financiële situatie van de deelnemers en leverde veel bezwaren op.