Om de bereikbaarheid van hun medewerkers te garanderen, moeten overheidsorganisaties ze uitrusten met mobiele telefoons met twee simkaarten (dual-sims). Dat adviseren telecomleveranciers aan OT2010, de projectgroep die voor ruim honderd overheidsinstellingen raamovereenkomsten voor telecomdiensten aanbesteedt. De leveranciers voelen er niets voor om bij grote telefoonstoringen elkaars netwerken open te stellen, zoals sommigen opperden.
Continuïteit in de bereikbaarheid van de overheid is een heikel punt. In november 2009 waren veel (semi-)overheidsinstellingen, net als veel consumenten en bedrijven, dagenlang onbereikbaar door een landelijke storing in het netwerk van aanbieder Vodafone. Tweede Kamerleden riepen de telecomaanbieders op om abonnees bij zulke grote storingen een ander gsm-netwerk te laten gebruiken dan hun eigen.
Alternatief
In een advies aan de projectgroep OT2010 vegen de leveranciers de vloer aan met dit idee. 'Nationale roaming is niet in het belang van de leveranciers, noch commercieel, noch technisch. (…) Het is (natuurlijk) niet mogelijk om bij het uitvallen van één leverancier miljoenen gebruikers in één keer over te zetten naar een andere leverancier, daar zijn de netwerken niet op toegerust.' Ook zouden mededingingsregels in de weg staan.
Als alternatief stellen de telecompartijen voor dat overheidsinstellingen toestellen met dual-sim uitreiken aan de 'kleine groep ambtenaren met maatschappijkritische functies die bij voorkeur een beschikbaarheid heeft van 100 procent, juist ten tijde van een crisis. (…) Het voordeel hiervan is dat geen afspraken hoeven te worden gemaakt met leveranciers. Het nadeel is echter dat de gebruiker twee nummers heeft.'
Raadpleging
Ter voorbereiding op de gezamenlijke overheidstelecomaanbesteding liet de projectgroep OT2010 brancheorganisatie ICT~Office een raadpleging onder zijn telecomachterban organiseren. Daarin werden de voorlopige voorwaarden en procedures van de gezamenlijke overheidstelecomaanbestedingen tegen het licht gehouden. Een belangrijk onderwerp dat tijdens twee workshops ter sprake kwam, betreft de continuïteit van de telecomdienstverlening.
Aan OT2010 nemen ruim honderd (semi-)overheidsinstellingen deel.
Ik snap het wel. Ik gebruik zelf ook een dualsim toestel ideaal. Zoals Cor ook omschrijft komen veel dualsim toestellen uit Azie. Ik heb bewust 1 gekocht bij een nederlands bedrijf http://www.remarktelecom.nl en nu na 2 maanden kan ik zeggen het bevalt mij prima!
Is het primair niet de vraag of mobiele telefonie wel als backup voor zichzelf moet dienen voor die rijksdienaren die een 100% bereikbaarheid zouden moeten hebben? Is het in het kader van risicospreiding niet handiger om te overwegen een andere technologie te hanteren? Danwel de ouderwetse vaste lijn of ip telefonie (waar mogelijk vanuit de rol), of satelliet of “insert random alternatieve mobiele technologie” voor de mobiele ambtenaar.