Telecomaanbieder KPN stapt naar de rechter om af te dwingen dat het Agentschap Telecom de regels van de aanstaande frequentieveiling aanpast. Het bedrijf vindt het onterecht dat nieuwkomers in de mobieletelecommarkt meer frequentieruimte mogen verkrijgen dan de bestaande aanbieders, zoals KPN, Vodafone en T-Mobile. Het is volgens KPN niet aangetoond dat deze bepaling nodig is om de concurrentie te stimuleren.
De veiling gaat op 20 april 2010 online van start. De overheid verdeelt met de veiling de frequentieruimte waarop telecombedrijven nieuwe of bestaande mobiele telefoniediensten kunnen aanbieden. De drie grote mobiele aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile, kunnen daarbij gezamenlijk maximaal 30 procent van de geveilde frequentieband bemachtigen. 70 procent reserveert het ministerie voor nieuwkomers op de telecommarkt, om zo de concurrentie te bevorderen.
Ongenoegen
KPN maakte zijn ongenoegen over de veilingvoorwaarden al eerder kenbaar, maar besluit nu pas tot een rechtszaak. Dat komt doordat het bedrijf wachtte op een formeel besluit van het Agentschap Telecom, laat KPN-woordvoerder Stephen Hufton weten. Het agentschap kondigde op 10 maart 2010 de veilingvoorwaarden officieel aan.
Het ministerie van Economische Zaken, waaronder het Agentschap Telecom ressorteert, kan inhoudelijk nog niet reageren op de aangekondigde rechtszaak. 'We hebben ervan net kennisgenomen en bestuderen het op dit moment nog', meldt EZ-woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Eerder verklaarde het ministerie dat de kritiek van KPN onterecht is.
Negen deelnemers
Aan de veiling doen negen bedrijven mee. Het is niet bekend om welke partijen het gaat. Naast de grote telecomaanbieders Vodafone, KPN en T-Mobile doen waarschijnlijk ook de kabelaars Ziggo en UPC mee, net als de Amsterdamse WiMAX-aanbieder Worldmax. In het verleden hebben ook enkele buitenlandse bedrijven interesse getoond.
De rechtszaak dient binnen enkele weken bij de voorzieningenrechter in Rotterdam. KPN-woordvoerder Hufton wil niet vooruit lopen op wat de uitspraak van de rechter gaat worden.
2,6 GHz-frequentieveiling
Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.
Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.