Het Agentschap Telecom besluit in het najaar wat er gebeurt met de frequenties die zijn vrijgekomen doordat telecomreus KPN alle umts-vergunningen van dochterbedrijf Telfort teruggeeft aan de overheid. Directeur Marita Schreur van het agentschap is tevreden over het feit dat de frequenties niet langer ongebruikt zullen blijven. 'Het bedrijfsleven en de consument zijn daar niet mee gediend', schrijft ze.
Het is nog onduidelijk wat met de vrijgekomen frequenties gebeurt. 'Ze zullen uiteindelijk hoe dan ook weer worden verdeeld onder de marktpartijen', vertelt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Het Agentschap Telecom is een onderdeel van dit departement. 'In het najaar bepalen we hoe de frequenties aan welke partijen worden beschikbaar gesteld.' Daarbij houdt het ministerie rekening met de aangekondigde veiling van de 2,6 GHz-frequentieband. Die vindt waarschijnlijk plaats in het voorjaar van 2010.
Dwangsom
KPN heeft besloten de vergunningen van haar dochterbedrijf Telfort voor het exploiteren van de umts- en 1800 MHz-frequenties terug te geven aan de overheid. Het telecomconcern doet dat nadat het Agentschap Telecom de aanbieder in mei 2009 een dwangsom van vijf miljoen euro oplegde. KPN, die Telfort halverwege 2005 overnam, zou niet voldoen aan de uitrolverplichting die als voorwaarde in de vergunning is opgenomen. Het telecombedrijf is het daar niet mee eens en vindt dat de bepalingen van het agentschap betekenen dat twee landelijke umts-netwerken moeten worden opgetuigd.
Zowel Telfort, KPN, als de toenmalige concurrenten Orange en T-Mobile (gezamenlijk) en Vodafone verkregen in 2000 een vergunning voor het ontwikkelen van een landelijk dekkend umts-netwerk.
En de aandeelhouders zullen ook wel niet blij zijn dat dit bedrijf de UMTS-gelden over boord heeft gegooid. Moederbedrijf KPN, ziet er blijkbaar ook geen gat meer in.
daar om maken ze digitene 1.euro per maand duurder hebben ze 800.000 euro elke maand hebben ze het verlies van umts zoo weer terug
Telfort heeft 454 miljoen euro betaald voor de UMTS licentie en verder waren ze bezig om “honderden miljoenen” in de UMTS infrastructuur te investeren.
De opzet was dat in Nederland de functionaliteiten van deze netwerken voor een concurerrende prijs beschikbaar kwamen. Door de nagelaten prestatie is ontwikkelingsachterstand ontstaan en zijn met name de prijzen van de toepassingen nog te hoog gebleven.
De oplossing van teruggeven verminderd de beoogde concurrentie. Daarom dient deze niet zo geaccepteerd indien mogelijk.
Daarnaast is zijn de te hoge kosten van het internationale verkeer, het grensoverschrijdende verkeer, schandelijk en dit doet veel afbreuk aan de succesvolle maatschappelijke toepassing.
Vodafone UK had heeft de vakantie aanbieding van een maand flat tarief voor europees dataverkeer Een voorbeeld om te volgen en hoe het ook wel kan.
Het was mij een raadsel hoe er voordeel voor klanten zou kunnen ontstaan door deze frequenties te veilen waarbij de prijzen van de frequenties de pan uitrezen. Wellicht kan er bij de herverdeling van de vrijgekomen frequenties een andere manier worden bedacht die de kosten voor de aanbieders verlaagt in plaats van verhoogt.