Elf grote telecom- en netwerkfabrikanten zijn een overlegorgaan gestart over de gespreksafwikkeling met behulp van de toekomstige breedbandtechnologie Long-term evolution (LTE). Deelnemers zijn onder meer Alcatel-Lucent, Ericsson, Motorola, Samsung en T-Mobile.
Onder de naam Volga zijn elf grote hardwarefabrikanten een forum begonnen om te bepalen hoe telefoongesprekken kunnen worden opgezet en afgeleverd met behulp van de toekomstige mobiele breedbandtechnologie LTE (Long-term evolution). Onder de deelnemers zijn netwerkleveranciers Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei en Nortel en mobieltjesmakers LG Electronics, Motorola, ZTE en Samsung. Ook telecomaanbieder T-Mobile doet er aan mee.
Volga staat in dit verband voor 'Voice over LTE via Generic Access', waarbij generic access refereert naar de bestaande standaard voor het (deels) afhandelen van gespreks- of dataverkeer via ip-netwerken.
Specificaties
Het forum wil uiteindelijk specificaties formuleren voor het op telefoontoestellen afleveren van gesprekken via LTE. Het transport van de gespreksgegevens moet daarbij voor het grootste deel plaatsvinden over het bestaande core-netwerk van gsm en umts.
De deelnemende bedrijven verwachten de specificaties medio 2009 te publiceren. Met het Volga Forum hopen ze het initiatief voor verdere ontwikkeling van LTE in eigen hand te nemen, in plaats van toe te kijken hoe de gebruikelijke gangmakers Nokia, Nokia Siemens, Vodafone, Verizon en China Mobile de specificaties bepalen.
Vierde generatie
LTE is een nieuwe variant van supersnel mobiel internet en wordt samen met WiMAX geschaard onder de vierde generatie mobiele telefonie (4G). Begin maart 2009 meldde de overkoepelende organisatie van telecomaanbieders GSMA dat wereldwijd inmiddels 26 telecomaanbieders hebben toegezegd LTE te willen aanbieden aan hun klanten.
De technische specificaties van LTE werden eind 2008 al bevroren, om hardwareleveranciers in staat te stellen om producten te ontwikkelen die van de technologie gebruikmaken. Tot dusver verscheen om deze reden nog vrijwel geen lte-apparatuur en investeerden telecomaanbieders en dienstverleners niet op grote schaal in lte. Het afleveren van gesprekken is in de reeds bevroren specificaties echter niet opgenomen.
WiMAX
Grootste technologieconcurrent van LTE is WiMAX, met als grootste pleitbezorger chipfabrikant Intel. WiMAX is weliswaar nu al verder ontwikkeld dan LTE, maar heeft enkele grote nadelen. Zo moet het vereiste dichte netwerk van antennes nog worden opgezet en zijn de ideale netwerkfrequenties (nog) niet vrijgegeven. LTE kan in principe gebruikmaken van de bestaande gsm-infrastructuur en van kleinere delen van het frequentiespectrum.
Heerlijk, nog meer elektromagnetische ethervervuiling
Komt er ook een LTE-juridische afdeling bij om alle schadeclaims af te handelen en uit te keren die door hun gsm en umts-masten verspreide elektromagnetische vervuiling ontstaan?
Dan vragen sommige mensen zich nog af waarom Kanker in de top-10 staat van meest voorkomende ziekten in Nederland?