De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin wordt geëist dat de voorwaarden van de veiling van de 2,6GHz-frequentieband worden aangescherpt. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vreest dat de veiling daardoor worden uitgesteld tot begin 2010.
Het ministerie van Economische Zaken stelt de veiling van de 2,6GHz-frequentieband waarschijnlijk opnieuw uit. Aanleiding voor het uitstel is een nieuwe veilingvoorwaarde, waarmee de Tweede Kamer op 18 december 2008 instemde. Staatssecretaris Frank Heemskerk vreest dat de veiling door de aanpassing pas begin 2010 kan plaatsvinden.
Op initiatief van PvdA-kamerlid Martijn van Dam eist het parlement dat een deel van de te veilen frequentieruimte wordt gereserveerd voor nieuwkomers op de telecommarkt. Op tenminste één van de minimaal vijf veilingkavels mogen de bestaande aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile niet bieden. Ook de verschillende kabelmaatschappijen, zoals Ziggo en UPC, zijn uitgesloten van bieding op dit kavel.
Nieuwkomers
Met de nieuwe voorwaarde wil de Tweede Kamer de toetreding van nieuwkomers en nieuwe technologie forceren. Critici vonden de eerdere veilingvoorwaarden belachelijk en verwachtten namelijk dat de veiling door de bestaande marktpartijen zou worden gebruikt om nieuwe initiatieven te dwarsbomen. Ze zouden de frequenties na verwerving niet in gebruik nemen, maar ondertussen wel de toetreding van nieuwkomers blokkeren. Het ministerie van Economische Zaken anticipeerde al eerder op deze kritiek door de frequentieband in meer en kleinere kavels te hakken (per 40MHz in plaats van per 80MHz).
Bovendien eist de overheid dat elke vergunninghouder binnen twee jaar een openbare elektronische communicatiedienst moet aanbieden in een minimaal dekkingsgebied van twintig vierkante kilometer. Ondanks deze eerdere aanscherpingen komt de Tweede Kamer met aanvullende voorwaarden om nieuwkomers een kans te gunnen.
Uitstel
Het zou het vierde uitstel van de frequentieveiling betekenen. De veiling stond oorspronkelijk gepland in het najaar van 2007. Hij werd uitgesteld naar begin 2008, naar eind 2008 en naar het tweede kwartaal van 2009. Staatssecretaris Heemskerk zegt dat de nieuwe veilingvoorwaarde een vertraging van tien maanden oplevert. Daarmee zou de veiling pas begin 2010 plaatsvinden.
Veiling
Met de veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Ondanks dat de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.
Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.
Is de overheid nu ook de partij (toestemmingverlener) die je als burger aansprakelijk kunt gaan stellen, als je stralings gerelateerde gezondheidklachten krijgt?
Of mag je dan je rechtzaak opstarten tegen telecom providers (als uitvoerend orgaan, mastenbouwers)
Of zijn ze beide “als schuldige aan te wijzen” / medeplichtig aan elkaar
Wie weet hier een (juridisch) antwoord op?