De Tweede Kamer houdt er rekening mee dat de geplande frequentieveiling tenminste 276 miljoen euro opbrengt. Dat geld is namelijk al gereserveerd voor projecten die door het parlement zijn goedgekeurd.
De Tweede Kamer verwacht dat de veiling van de 2,6 GHz-frequentieband tenminste 276 miljoen euro opbrengt. Bij drie moties van de coalitiepartijen CDA, PvdA en Christenunie is voor 2009 telkens een bedrag van 92 miljoen euro als dekking ingezet. De bedragen staan in de voorstellen vermeld onder de post ‘Incidentele opbrengsten staatsdeelnemingen'. De frequentieveiling is daarvan waarschijnlijk veruit de belangrijkste inkomstenbron.
De drie moties die de opbrengst van de frequentieveiling als financiële dekking hebben, betreffen projecten op het gebied van regionale infrastructuur (CDA), van schooluitval en wijkaanpak (PvdA) en van vrijwilligerswerk en gezinsvoogdij (Christenunie). Ze werden tijdens de Algemene Beschouwingen van eind september 2008 door de Tweede Kamer aangenomen.
Financiële belangen
De moties worden ook genoemd in de brief waarin staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken het parlement laat weten dat de zogeheten WiMAX-veiling wegens procesaanpassingen is verschoven naar 2009. "Het kabinet is zich er terdege van bewust dat de eventuele opbrengst van deze veiling, al dan niet samen met de opbrengsten staatsdeelnemingen, als dekking is ingezet", schrijft hij.
Heemskerk wijst er echter op dat eventuele financiële belangen van de overheid geen rol spelen bij de ‘vormgeving van de frequentieverdelingen'. "Leidend zijn voor mij de wensen van consumenten, de marktomstandigheden, innovatie en de technische mogelijkheden", aldus de staatssecretaris. Het kabinet vindt dat de kosten van de in de moties genoemde projecten omlaag moeten, als blijkt dat ze niet volledig door de veilingopbrengst worden gedekt.
Uitstel
Eerder deze week werd bekend dat het ministerie van Economische Zaken de aanstaande frequentieveiling uitstelt tot het tweede kwartaal van 2009. Dat gebeurt in verband met aanpassingen van de veilingvoorwaarden. Oorspronkelijk was de veiling gepland in 2007, maar toen stelde het ministerie hem uit naar begin en later eind 2008 en nu dus naar 2009.
Overigens lijkt 276 miljoen euro een groot bedrag, maar is het kinderspel in vergelijking met de opbrengst uit de umts-veiling in het jaar 2000. Door prijsopdrijving onder de vijf deelnemende partijen bracht de veiling destijds in totaal bijna zes miljard gulden (2,7 miljard euro) op.
Veiling
Met de veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.
Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan hij bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie LTE (Long Term Evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.
Het is jammer dat er weer van zulke hoge bedragen, 276 mln ? wordt uitgegaan. Dit betekent dat dit bedrag niet ge?nvesteerd wordt in nieuwe innovatieve diensten voor de verdere ontwikkeling van de kenniseconomie, maar opgaat in algemene middelen. Minimaal zou de overheid dit bedrag moeten gebruiken voor nieuwe projecten in de kennisindustrie en of voor stimulatie van verdere uitrol van breedbandglasvezelnetten.
55 miljoen (uitgaande van 5 spelers) voor 40 Mhz bandbreedte, is een forse investering. Tel daarbij op het geld dat noodzakelijk is voor de uitrol van een Landelijk WImax-netwerk (? 50 ? 100 mln?) en het wordt een moeilijke businesscase. In de competitieve breedbandmarkt is deze investering moeilijk terug te verdienen. Alleen de grote partijen, met een bestaand netwerk kunnen zich dit permitteren. De frequentieruimte zal gebruikt worden voor het bedienen en uitbreiden van bestaande netwerken van deze partijen. De opvolging van UMTS dus.
Dit beperkt de concurrentie, biedt weinig tot geen ruimte voor nieuwe toetreders, plus het ontrekt weer de 275 miljoen aan de ICT-sector voor algemene middelen.
Nederland loopt voorop indien we kijken naar de penetratie van breedbandverbindingen. Dit is voornamelijk ontstaan door de heftige concurrentie op DSL en kabelgebied. Deze voorsprong heeft onder andere geleid tot een voorsprong binnen Europa op het gebied van ontwikkelingen zoals SaaS, Gaming en sociale netwerken (Hyves). Zie de recente aankondiging van de terugtrekking van Myspace uit Nederland.
Nu de Nederlandse overheid die concurrentie verder kan aanwakkeren door nieuwe infrastructuur met nieuwe spelers, wordt deze mogelijkheid beperkt, indien de Wimax veiling een dergelijke bedrag moet opleveren. Wel typisch overheid, dat ze het bedrag op de miljoen nauwkeurig kunnen voorspellen.
275 miljoen…. Wat een onzinbedrag
Of gaan ze hiermee al die huisartsen op stralings-ziekte-cursus sturen om de eerste verschijnselen van deze nieuwe frequentie ziekte vroegtijdig te kunnen laten negeren ??
Zal mij benieuwen
@Ronald Vermeij:
Er staat zelfs 276 miljoen, geen 275 miljoen, eigenlijk nog vreemder dus…. 😉
Een landelijk dekkend Wimax mobiel netwerk gaat wel wel wel iets meer kosten dan 100 mln. In de huidige financiele context moet je je afvragen of er voldoende partijen zijn die dit willen investeren, zeker gezien de toenemende concurrentiepositie van LTE als 4e generatie mobiele technologie. Het is dus heel goed denkbaar dat deze frequentieruimte zal worden opgeslurpt door de bestaande mobiele operators (hebben die dat echt nodig?)en mogelijk zelfs geen enkele nieuwe,innovatieve aanbieder zich zal aanmelden. Is dat wt de overheid stimuleert?