De Europese Commissie (EC) gaat bepalen wat aanbieders van mobiele telefonie hun klanten maximaal mogen rekenen voor sms en mobiel internet in het buitenland. “Klanten moeten kunnen sms'en zonder dat ze worden afgezet.”
De Europese Commissie grijpt in op de markt van mobiele telefonie en gaat prijsplafonds stellen aan wat operators in rekening kunnen brengen voor sms'en en internetten in het buitenland. Dat maakte de voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso, half juli formeel bekend.
EU-commissaris Viviane Reding, verantwoordelijk voor de telecommarkt, had zich al eerder in die termen uitgelaten. Zij zegt nu: "Inwoners van de EU zouden in het buitenland moeten kunnen sms'en zonder dat ze worden afgezet."
Minder dan 8 cent
Uit een inventarisatie van de Commissie blijkt dat burgers van de EU gemiddeld 29 cent per sms'je betalen dat ze in het buitenland versturen. De uitschieter naar boven werd in België gevonden: klanten van Belgische aanbieder Base betalen in het buitenland tachtig cent voor het versturen van een sms'je. "De prijs op groothandelsniveau zou tussen de vier en acht eurocent moeten liggen."
Wat het gemiddelde groothandelstarief van een megabyte mobiel internet zou moeten zijn, wordt niet duidelijk. Daar laat de Commissie zich niet over uit en constateert alleen dat 'prijzen variëren van 25 cent tot 16 euro per megabyte.'
Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is van plan de zogeheten EU Roaming Regulation in het leven te roepen. Die vorm van regulering geldt voor alle EU-lidstaten en staat op relevante onderdelen boven de nationale wetgeving. Nadat de Commissie zijn plannen heeft gepresenteerd, gaan die nog naar het Europees Parlement en de raad van ministers voor goedkeurig. Dat proces kan tussen enkele maanden en twee jaar duren. Reding zei eerder dat de regulering mogelijk al voor 2009 in kannen en kruiken zou kunnen zijn.
Beltoonboeren
Eurocommissaris Meglena Koeneva van Consumentenbescherming staat ook op het punt zich op de mobiele datamarkt te storten, maar dan op de handel in beltonen. Uit onderzoek dat ze uit liet voeren, bleek dat meer dan vierhonderd websites op incorrrecte wijze beltonen verkopen. Tachtig procent van de 558 onderzochte sites gaat ogenschijnlijk over de schreef en zal, daarom, achterna worden gezeten om uitleg te geven."