Binnen vier jaar droogt de huidige voorraad ip-adressen op. Toch gebruikt nog lang niet iedereen de nieuwe standaard IPv6. Volgens deskundige Peter van Eijk is de noodzaak om over te stappen niet altijd even duidelijk.
Veel ondernemingen zien op tegen de invoering van IPv6, de nieuwe standaard voor ip-adressen die hard nodig is omdat de huidige voorraad adressen binnen enkele jaren is opgedroogd. Invoering ervan vereist naast aanpassingen in de hardware en op het netwerk van organisaties, ook nieuwe kennis voor de ict-afdeling.
De noodzaak over te stappen is volgens deskundige Peter van Eijk voor veel bedrijven niet altijd even duidelijk. Hij deed kortgeleden voor de Task Force IPv6 een inventarisatie. "De vraag is of je IPv6 als onderneming nodig hebt. Grote bedrijven, zoals isp's en telco's, voelen zich eerder verplicht om over te stappen dan kleinere", aldus Van Eijk. Ze doen dat bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze later door de wetgever of de markt ineens snel over moeten.
Beveiliging
Die 'early adopters' profiteren nu al van de voordelen van IPv6, zoals grotere adresruimte, betere autoconfiguratie en betere beveiliging binnen de netwerklaag. Er kleven ook nadelen aan de nieuwe standaard, vooral wat de beveiliging betreft. Zo staat elke afzonderlijke computer, door het wegvallen van interne ip-adressen, bloot aan aanvallen van buitenaf. Ook missen veel ict-afdelingen de nodige kennis over IPv6.
De initiële kosten van de overstap hoeven volgens Van Eijk geen probleem te zijn. "Als je goed plant en er de tijd voor neemt, kun je veel kosten meenemen in de normale vervangingscyclus van je apparatuur. Zo is in Vista IPv6 al standaard ingebouwd en ondersteunen ook andere systemen het. Toch is het voorlopig lang vol te houden om niet over te stappen. Er is nog geen killer app die alleen met IPv6 draait."
Het is jammer dat er zo weinig wordt gekeken naar de andere voordelen van IPv6. Zo gaat IPv6 in de toekomst bijv. mogelijkheden bieden tot het realiseren van closed user groups. Stel je voor: alle medewerkers van een bedrijf in een closed user group, samen met een offshore proxy en mailserver.
En wat het risico van de bereikbaarheid van alle systemen vanaf het Internet, dat is een keuze. Je kunt er op de centrale toegangsrouter ook voor kiezen om alleen systemen zichtbaar te maken die op een whitelist staan, of alleen bepaalde poorten. De rest van het verkeer wordt op de router geblokkeerd of gerouteerd naar een ander systeem.
IPv6 biedt dus veel meer dan alleen de grote adresrange.