Ook in de economisch moeilijke tijden van de afgelopen jaren is de opslagarkt een bron geweest van mooie groeicijfers. De grote spelers hebben dan ook niet stil gezeten en proberen ieder voor zich een zo groot mogelijk deel van de taart te bemachtigen. Dat heeft de afgelopen jaren geresulteerd in een golf van consolidaties in het leverancierslandschap.
Zo werd Compellent ingelijfd door Dell, nam IBM Storwize onder zijn hoede, verwierf HP zowel Lefthand als 3Par en kocht EMC onder andere Greenplum en Isilon. Voor de Nederlandse grootzakelijke markt resulteert dit alles in een vijftal leveranciers die het leeuwendeel van de opslagmarkt in handen hebben. De meest voorkomende leverancier is HP. Meer dan een derde van de oplossingen, waarbij is gekeken naar storage area network (san), network attached storage (nas) en direct attached storage (das), is afkomstig van HP. De vier overige spelers met een aanzienlijk aandeel in het totaal aantal oplossingen zijn NetApp met een aandeel van 17 procent, EMC en Dell beiden met een aandeel van 15 procent en IBM met een aandeel van ongeveer 8 procent. Alle overige opslagoplossingen vormen 1 procent of minder van het totaal. Dit blijkt uit 1500 gesprekken die marktonderzoeker Computer Profile de afgelopen twaalf maanden voerde met bedrijfsvestigingen met ten minste honderd medewerkers over de gebruikte storage-oplossingen.
Ten opzichte van een jaar geleden zijn de onderlinge verhoudingen tussen de leveranciers vrijwel gelijk gebleven. Het percentage ‘overigen' neemt enigszins af. De NAS-oplossingen van QNAP en Synology zijn voor het eerst zichtbaar met een aandeel van circa één procent van het totaal.
Storage area networks
Voor het eerst wordt bij meer dan de helft van de bedrijfsvestigingen met honderd of meer medewerkers een storage area network (san) aangetroffen. In totaal geeft 52 procent van de bedrijfsvestigingen aan te beschikken over een san. Eén jaar geleden lag dit percentage op 48 procent van deze groep.
De meest voorkomende san-systemen zijn afkomstig van HP. Van alle bedrijfsvestigingen met honderd of meer medewerkers geeft 22 procent aan een HP-san-systeem te gebruiken. Een jaar geleden bedroeg dat 20 procent. In de overheid en zorgsector is het san-gebruik van HP het hoogst, in beide segmenten ligt de penetratie op ongeveer 33 procent. Na HP kent Dell de hoogste san-penetratie. Een kleine 9 procent van de bedrijfsvestigingen maakt gebruik van een Del-san, met als uitschieters de zakelijke dienstverlening met 13 procent en de zorgsector met 11 procent. Ongeveer 8 procent van de vestigingen geeft aan te beschikken over een san-oplossing van EMC. Ook EMC kent de hoogste penetratiegraad bij overheids- en zorginstellingen met respectievelijk 13 en 10 procent.
Back-upsoftware
Ook het gebruik van back-upsoftware is door Computer Profile in kaart gebracht. Van de geïnventariseerde bedrijfsvestigingen geeft 90 procent aan te beschikken over een back-upoplossing. De meest gebruikte back-upsoftware betreft NetBackup en Backup Exec. Van de bedrijfsvestigingen met honderd of meer medewerkers geeft 36 procent aan gebruik te maken van één van deze Symantec-oplossingen. Het gebruik van de Symantec-oplossingen is het hoogst in de bouw (50 procent), de industrie (41 procent) en bij dienstverleners (40 procent). HP is de tweede meest gebruikte leverancier van back-upoplossingen. Overall geeft 14 procent aan deze software te gebruiken, waarbij het gebruik binnen de overheid met 33 procent het hoogst is. De nummer drie leverancier van back-upoplossingen is CA Technologies. Bij 13 procent van de bedrijfsvestigingen wordt back-upsoftware van deze leverancier gebruikt, hoofdzakelijk ARCserve. Het gebruik van de CA-software ligt binnen de meeste branches rond de 14 procent, met uitzondering van de overheid, waar dat ongeveer de helft bedraagt.
Overige back-upoplossingen worden door minder dan 10 procent van de bedrijfsvestigingen gebruikt. CommVault, IBM en EMC worden vooral bij de grotere bedrijfslocaties gebruikt en Microsoft hoofdzakelijk bij locaties tot circa vijfhonderd medewerkers.