De Virtual Computing Environment (VCE), een joint venture van ict-leveranciers Cisco, EMC en VMware, is verliesgevend. Het samenwerkingsverband heeft al een verlies van 132,3 miljoen dollar geboekt. Dit blijkt uit stukken van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.
In het laatste kwartaal maakte EMC een verlies van 46,6 miljoen dollar. Het kwartaal daarvoor was het verlies 41,8 miljoen dollar. EMC heeft 58 procent van de aandelen in VCE. De dataopslagleverancier heeft in VCE tot nu toe 173,5 miljoen dollar geïnvesteerd, zo is te lezen in het SEC 10-Q-formulier (pagina 17). Daarnaast is er nog eens 7,8 miljoen dollar compensatie op basis van aandelen vrijgemaakt voor VCE-managers, zoals ceo Michael Capellas.
Vblocks
VCE levert Vblocks en werd eind 2009 opgericht. Vblocks zijn complete pakketten voor bedrijven om private cloudomgevingen op te zetten. De Vblocks zijn er in drie maten: de high-end-versie (Vblock 2) die drie- tot zesduizend virtuele machines ondersteunt, de midrange-versie (Vblock 1) die achthonderd tot drieduizend virtuele machines ondersteunt en de instapversie (Vblock 0) die drie- tot achthonderd virtuele machines ondersteunt. Elk pakket krijgt Cisco-netwerktechnologie, EMC-opslag met RSA-security en het VMware Vsphere-platform voor virtualisatie. De beheersoftware van Ionix bestuurt dat alles, VCE moet onder andere de Cisco UCS-technologie bevorderen.
Nederland
VCE concurreert met HP, IBM en Dell. Michael Capellas, voorheen ceo van Compaq en voorzitter van HP, leidt VCE. De VCE-oplossingen worden in Nederland verkocht door Accenture, Capgemini, CSC, Telindus-ISIT, TCS, Unisys en Wipro.
3 maanden geleden in Hilversum heb ik een bijeenkomst bijgewoond over joint venture Cisco-NetApp-VMware die samen een Prive Cloud aanbieden. Ik vroeg me toen af wat de nut was van deze actie. Ik heb geen voordelen hieraan kunnen zien! Ben benieuwd wat de resultaten zijn van deze overeenkomst als EMC niet meedoet maar wel NetApp!
De VCE propositie vind ook plaats vanuit een aparte entiteit. Een ieder weet dat een boekhoudkundig verlies tijdens de eerste periode(n) heel normaal is en niets zegt over de levensvatbaarheid van een organisatie.
@Reza
VMware is een dochteronderneming van EMC, dus vandaar de samenwerking met EMC en niet met NetApp.
Het voordeel is dat je een “kant-en-klaar” infrastructuur kan aanschaffen, waardoor het aantrekkelijk is om hiervoor te kiezen. Daarnaast garanderen ze natuurlijk dat de producten elkaar goed ondersteunen, zo zijn de servers van Cisco geoptimaliseerd voor VMware.
Of er daadwerkelijk veel vraag naar is kan nu betwijfeld worden, aangezien ze verlies maken. Dit is vooral een klap voor Cisco die eigenlijk met deze samenwerking in het datacenter wilde concurreren met HP en IBM.
@Guido
De relatie tussen EMC en VMWare is me al bekend(wie niet!)Daarom vond ik het vreemd dat EMC door NetApp vervangen was!
Ze beweren dat deze 3 verschillende componenten door deze samenwerking goed op elkaar afgestemd zijn! Denk je dat dit verhaal de reden zou zijn waarom een bedrijf deze oplossing gaat aanschaffen? Als ze iets aan de prijs doen dan zou dit beter opvallen en waarschijnlijk meer klanten aantrekken dan dit soort verhalen!
Ik zie dit initiatief niet als een kant-en-klaar maar wel een marketingactie! Maar….denk je dat in deze tijd iemand op een kant-en-klaar oplossing zit te wachten? ICT is flink in beweging en een kant-en-klaar oplossing kan niet altijd met deze veranderingen meebewegen, vrees ik.