Ook Thecus is van Taiwanese origine, maar het merk heeft wel een Nederlandse vertegenwoordiger. De N7700PRO is bedoeld voor wat grotere mkb-omgevingen. Het gaat om een vrij fraai vormgegeven nas ter grootte van een minitoren-pc: dit is de fysiek omvangrijkste nas in deze test. Er kunnen dan ook maar liefst zeven schijven in. Daar stopt het niet: via eSata en usb kun je nog meer schijven toevoegen, en zelfs het aan elkaar koppelen van meerdere N7700PRO toestellen tot een nas-stapel is mogelijk.
Thecus rept met geen woord over het onderliggende besturingssysteem van zijn nas. Aangezien het gebruik van ZFS als bestandssysteem mogelijk is, veronderstellen wij echter dat het ofwel om een BSD Unix zoals FreeBSD gaat ofwel om OpenSolaris. Qua hardware is Thecus in elk geval niet zuinig geweest. Er zit een Core2 Duo 64-bit-processor met maar liefst 4 GB ram. Achteraan treffen we twee usb- en één eSata-aansluiting, twee gigabit netwerkaansluitingen (eigenaardig genoeg lan en wan gemarkeerd) en een seriële aansluiting voor een ups. Vooraan vinden we een grote klep met daarachter de horizontaal gemonteerde zeven schijfsleuven. Daaronder een tweeregelig lcd-scherm met witte letters en blauwe achtergrond met statusinformatie die voortdurend afgewisseld wordt, plus vier knoppen voor manuele systeeminstellingen. Links van de schijven vinden we een reeks statuslichtjes en daaronder nog eens twee usb-aansluitingen, wat het totaal dus op vier brengt. Onder de usb-aansluitingen vinden we de aan- en slaapknop. Een hoofdschakelaar zit achteraan bij de stroomaansluiting.
Functionaliteit
Thecus ondersteunt alle gebruikelijke netwerkfunctionaliteit. De harde schijven kunnen in standaard raid ingedeeld worden tot en met raid-6. Dat laatste is trouwens wat standaard gekozen wordt vanaf vier schijven. Opvallend is de aanwezigheid van een PCI-Express sleuf voor een 10 Gigabit-netwerkkaart. Alvorens er zo eentje te plaatsen, moet je wel eerst kijken op de website van Thecus welke er precies ondersteund worden. Dat zijn er namelijk maar een paar. Er is ondersteuning voor snapshots van het bestandssysteem, maar alleen als je ZFS gekozen had. Dat is natuurlijk zo, omdat de snapshot-functionaliteit in dat bestandssysteem ingebouwd zit en Thecus het dus niet in zijn firmware ingebouwd heeft. Die snapshotfunctionaliteit zorgt overigens ook voor het versiebeheer en de Back-In-Time-voorziening die de nas biedt. Overigens is de ondersteuning van gebruikersquota ook gekoppeld aan het gebruik van ZFS. Thecus biedt online raid-migratie en -uitbreiding, maar daarover hebben we verderop nog een opmerking.
Beheer
Bij de initiële ingebruikname biedt Thecus een Windows 'Setup Wizard' die de nas in het netwerk kan vinden, zelfs met een ip-adres dat niet overeenkomt met jouw netwerk. Wel even opletten, want die setup-wizard biedt de mogelijkheid het netwerk opnieuw in te stellen en een van de keuzes is daar een ip-adres via dhcp. Dat kun je beter niet kiezen, want dan gaat het fout. Er zit namelijk een joekel van een bug in deze nas, waardoor de dhcp-client kennelijk niet werkt. Als je dhcp kiest, gaat de setupwizard in de mist en eindigt het verhaal met een netwerkaansluiting zonder ip-adres die ook de setupwizard niet meer kan bereiken in het netwerk. Wij hebben de netwerkstekker daarna omgeplugd naar de wan-aansluiting, maar ook die vond de setupwizard niet. Daarom hebben we onze pc een ip-adres in het 192.168.1-netwerk gegeven dat de wan-aansluiting had. Zo konden we er naartoe surfen en de LAN-aansluiting van een statisch ip-adres voorzien in ons eigen netwerk. De setupwizard wil trouwens ook je harde schijven in een raid-array opnemen en kiest daarvoor raid-6. Er is geen mogelijkheid om van die keuze af te wijken. Aangezien wij de setupwizard moesten verlaten vanwege de verkeerd uitgepakte keuze voor dhcp, konden we via de webinterface handmatig een raid-configuratie opgeven. Daar was wel de keuze voor raid-5 mogelijk en die hebben we vervolgens gekozen. Onze reden daarvoor is dat raid-6 weliswaar veiliger is maar de prestaties zeer sterk omlaag haalt. Wij geven daarom de voorkeur aan raid-5, totdat de prestaties van raid-6 verbeterd zijn. Bij de aanvang van de raid-aanmaak deelde de webinterface ons laconiek mee, dat alle diensten gestaakt zouden worden totdat het raid-array compleet was. Dat vinden we onaanvaardbaar. Zo'n raid-array aanmaken kan ten slotte vele uren duren. En het roept ook vragen op in verband met de migratie en uitbreiding van raid-volumes. Als de aanmaak al zorgt voor het staken van alle netwerkdiensten, dan vermoeden we dat ook voor wijzigingen van de raid-configuratie. En dat zou de nas langdurig onbereikbaar maken in het bedrijfsnetwerk. Dat is bij geen enkele andere nas het geval en wij zijn er dan ook allesbehalve gelukkig mee.
De webinterface voor het beheer van de nas zit erg logisch in elkaar met links een menu met rubrieken en rechts daarvan de configuratiedetails. De rubrieken zijn: Systeeminformatie, Systeembeheer, Systeemnetwerk, Opslag, Gebruikers- en Groepauthenticatie, Netwerkdiensten, Applicatieservers, Backup en Externe toestellen. De meeste van deze rubrieken klappen uit in onderrubrieken. Het systeem waarschuwt met een pop-up in de webinterface zodra er een probleem is, maar laat vaak niet toe bij de foutmelding door te klikken naar de juiste rubriek of onderrubriek om de foutieve instelling te veranderen.
Prestaties
Net als bij de rest (maar dat is eigen aan het raid-systeem) is schrijven behoorlijk wat trager dan lezen. Thecus zet hier echter wel de beste benchmarkprestaties neer van alle toestellen in deze test. De gemiddelde gemeten werksnelheid is 63 MBps.
Conclusie
De Thecus N7700PRO is onze toppresteerder. Hij lijkt een tikje te duur, maar daarvoor heef hij wel zeven schijfsleuven en is nog fors uitbreidbaar. Er zitten wel nog wat oneffenheden in de firmware.
Tabel met productinformatie en testresultaten
U kunt de tabel hier downloaden.
DE SERIE: Vier nas’en voor het mkb getest
Deel 1: Compacte en veilige gegevensopslag
Deel 2: LaCie 5big Storage Server
Deel 3: Netgear Readynas Ultra 6
Deel 4: Synology DS1511+
Deel 5: Thecus N7700PRO