Appliances zijn vooral gemakkelijk en vaak erg goedkoop, daarom kenden ze zoveel succes als hardware. Maar in softwarevorm bestaan ze ook: virtuele appliances. Die zijn vaak open source en dus gratis. Uit het grote aanbod zullen we dit jaar regelmatig een selectie maken. Openfiler is een open source storage appliance waarmee je zelf relatief eenvoudig een NAS of zelfs een SAN kunt bouwen.
Virtuele appliances
Een virtuele appliance is een vooraf samengestelde virtuele machine die bedoeld is om op een virtualisatieplatform te draaien. VMWare is het bekendste virtualisatieplatform, maar er bestaan ook nog Oracle VirtualBox, Parallels voor de Mac, Xen en Microsoft VirtualPC/Server/Hyper-V. Speciaal voor virtuele appliances werd er een soort generiek bestandsformaat overeengekomen dat door vrijwel alle virtualisatieplatformen ondersteund wordt. Dat is het OVA-formaat. Die afkorting staat voor 'Open Virtual Appliance'. Wanneer je eenmaal een virtual appliance als een OVA-bestand in je bezit hebt, kun je het dus op vrijwel elk virtualisatieplatform gebruiken. Het OVA-bestand heeft alle inlichtingen aan boord over de specificaties van de aan te maken virtuele machine en de bijhorende virtuele harde schijf waarop dus reeds een besturingssysteem en welbepaalde software voorgeïnstalleerd en geconfigureerd werd.
Scenario: zelf een NAS of SAN bouwen met eigen hardware
De Britse firma Openfiler heeft maar één product en dat heeft dezelfde naam. Openfiler is 'open source storage appliance software', ofwel een softwarematige opslagappliance met vrijgegeven broncode. Het gaat dus vanzelfsprekend om een netwerkopslagbeheersysteem. Je denkt wellicht aan Network Attached Storage (NAS), maar Openfiler kan ook voor Storage Area Network (SAN) gebruikt worden. Hij kan Internet Small Computer System Interface (iSCSI)-doelwitten aanspreken, ondersteunt alle populaire RAID-formaten, gejournaliseerde volume-indelingssystemen voor multiterabyte-volumes met toegangsbeheer, ondersteuning voor netwerkprotocols als CIFS (Windows shares), NFS (Unix netwerkshares), http (ook WebDAV), ftp en zo meer. Er is een dynamisch volumebeheer, replicatie op blokniveau naar andere systemen, hoge-beschikbaarheidsclustering en een snapshotsysteem.
Commerciële ondersteuning
Zoals je merkt zijn de geboden functionaliteiten van een bijzonder professioneel niveau. De vraag rijst dus, waarmee Openfiler zijn geld verdient als hun enige product gratis is en de broncode ervan is vrijgegeven? Het antwoord is hetzelfde als voor andere open source software die gratis is, zoals bijvoorbeeld heel wat Linux-distributies: Openfiler verdient zijn geld met ondersteuning. Wil je een beheerderhandleiding? Dan kost dat geld. De installatiehandleiding is overigens wel gratis. Daarnaast zijn er uiteraard nog de onderhoudscontracten waarvan Openfiler leeft.
Hardware-ondersteuning
De Openfiler appliancesoftware is op Linux gebaseerd en aanvaardt dus elke hardware die door Linux aanvaard wordt. Op het gebied van opslagsystemen en controllers is dat zowat alles wat maar voor bedrijven beschikbaar is. Voor kleine MKB-bedrijven geldt hetzelfde, al kan daar de ondersteuning voor obscure hardware van kleine Taiwanese firmaatjes ontbreken. Omdat alle populaire virtualisatieomgevingen specifiek Linux ondersteunen (behalve Microsoft, dat alleen Red Hat en SuSE ondersteunt en alleen op Hyper-V), ondersteunt Openfiler uiteraard ook alle mogelijke virtuele hardware.
SAN-functionaliteit
Openfiler kan werken met een SAN via iSCSI-doelwitten. Rechtstreeks via glasvezel kan natuurlijk ook, maar dan niet via een virtuele appliance – dan moet de appliance al fysiek zijn en een fibercontroller aan boord hebben. In dat geval biedt Openfiler je schijf-naar-schijfback-up, videobewaking, 'levende' migratie van virtuele machines voor hypervisors, continue databeveiliging, ip-opslaggateway, en ook als een 'raw'-volume voor een Oracle 10g enterprisedatabasesysteem.
NAS-functionaliteit
De NAS-functionaliteit is grotendeels die van een normale fileserver. Openfiler kan daarnaast heterogeen aan filesharing doen, dienen als een backend voor een Microsoft Exchange Server (die zelf ook gevirtualiseerd kan zijn), als opslagruimte voor virtualisatieomgevingen, voor persoonlijke opslag voor netwerkgebruikers met eigen home-directory's, voor het archiveren van media en noem maar op.
Beheer
Wanneer de appliance eenmaal geladen is in een virtuele omgeving (of op hardware), bedien en beheer je deze volledig via een webinterface. Openfiler levert configuratiewizards van de meest voorkomende opdrachten om een opslagsysteem snel en gemakkelijk te voltooien. Zo kun je de te gebruiken opslagmedia definiëren, indelen en ingebruiknemen. De webinterface biedt een horizontaal menu bovenaan met aanklikbare buttons die zo dicht bij elkaar staan dat het wel tabs lijken: Status, Systeem, Volumes, Quota, Shares, Services (diensten), Accounts (gebruikers & groepen). Het statusscherm geeft je een overzicht van alle draaiende diensten en gebruikte schijven en of ze in werkende toestand zijn, na te kijken of in alarmtoestand, plus een overzicht van het verkeer en het gebruik van systeem- en opslagbronnen.
De menurubriek Systeem omvat het onderliggende hardwareplatform (virtueel of fysiek) met uitzondering van opslagmedia. Hier stel je bijvoorbeeld de netwerkconfiguratie in. Alles wat met opslag te maken heeft zit onder Volumes. Hier zitten de harde schijven, hun bundeling tot RAID-arrays, de indeling daarvan en het te gebruiken volume-indelingssysteem. Hier stel je ook snapshots in, wat Openfiler 'point in time copy'-beheer noemt. 'Point in time' betekent letterlijk 'punt in de tijd' of kortweg tijdstip. Een tijdstipkopie is een momentopname of snapshot van een opslagvolume en stelt je in staat snel terug te keren naar een vorige conditie mocht er een ernstige fout optreden met de data.
Onder Quota stel je gebruikerbeperkingen in voor het volume dat gebruikers of groepen mogen gebruiken op de hen toegewezen opslagruimtes. Dat kan globaal zijn of een beperking volgens tijd (om overbelastingen of ongewenste pieken te vermijden). Shares omvat alle netwerkdelingen volgens het gewenste prototol. Je geeft aan wat gedeeld moet worden onder welke naam en welke gebruikers of groepen daar toegang toe hebben. Services gaat over draaiende diensten. In de praktijk zal dat voornamelijk gebruikt worden voor de configuratie van het iSCSI-subsysteem. De rubriek Accounts, ten slotte bevat alle instellingen voor gebruikers, groepen en hun authenticatie en autorisatie.
Conclusie
Openfiler bewijst zonder enige twijfel dat een gratis product met vrijgegeven broncode niet onder hoeft te doen op het gebied van functionaliteit en prestatie voor een gesloten te betalen product. De firma verdient zijn geld met de ondersteuning van het product. Als je die ondersteuning niet nodig hebt of niet wenst, kun je het volledig gratis gebruiken.
Productinfo
Product: Openfiler
Producent: Openfiler (UK), Ltd.; www.openfiler.com
Virtual Appliance Download: www.openfiler.com/community/download
Adviesprijs (excl. BTW): gratis
Systeemvereisten: virtualisatieproduct met ondersteuning voor OVA
Openfiler is heel leuk, heb er zelf jaren mee gewerkt.
Helaas ligt de verdere development ervan nu bijna stil, en kunnen er meerdere bugs en issues optreden.
Freenas is op dit moment interessanter en meer up to date, en biedt nu ook “San” functionaliteit middels ISCSI targets. Tegenwoordig draait deze ook stabieler en kan goed dienst doen als SAN voor een Virtualisatie platform.
Freenas is veel interressanter omdat het ssd’s kan gebruiken als allocated cache.
de SAS ssd’s zijn er al vanaf een kleine 60 euro voor 32gb disks
Ik heb freenas op meerdere HP MSA’s draaien met offloaded cache naar ssd en dat performd meer dan prima
Het artikel heeft als onderwerp: virtuele appliances. OpenFiler is beschikbaar als zo’n VA, FreeNAS niet. Daarom hebben we FreeNAS ook niet besproken.