Ook Microsoft biedt webgebaseerde opslag aan, maar het aanbod is weinig overzichtelijk en het wijzigt bovendien constant. Het aanbod lijkt nu vastere vorm te krijgen binnen de Live-diensten van Microsoft.
Live Mesh, de datasynchronisatiedienst van Microsoft met 5 GB webopslag, wordt binnenkort opgeheven. Gebruikers kunnen in plaats daarvan het erop lijkende, maar sterker met Windows Live Essentials geïntegreerde Windows Live Sync gebruiken. Live Sync heette vroeger Live FolderShare en is een synchronisatiedienst om folders en bestanden te synchroniseren tussen verschillende computers. Met de nieuwe versie kun je 2 GB aan informatie synchroniseren via het web en meer specifiek als onderdeel van de 25 GB gratis opslagruimte die je standaard bij de Live-diensten krijgt. Vroeger heette dat aanbod Windows Live Folders, maar het is ondertussen omgedoopt tot Windows Live SkyDrive. SkyDrive werd op zijn beurt begin juni geïntegreerd in Office Web Apps.
Beveiliging
De toegang tot je SkyDrive is beveiligd via Windows Live ID. Verder is er over de beveiliging op de site weinig terug te vinden. Garantie over uptime en dergelijke geeft Microsoft evenmin. Ga er dus vanuit dat je gegevens niet zwaar beveiligd zijn en dat de dienst tijdelijk of definitief kan verdwijnen.
Praktijk
SkyDrive is standaard uitsluitend via een browser toegankelijk (ook met andere browsers dan IE), maar je kunt het eventueel ook integreren met Windows Verkenner. De toegang wordt gecontroleerd via Windows Live ID, al is het wel mogelijk om anderen via een eenmalige code tijdelijk toegang te verlenen tot bestanden en folders.
25 GB gratis opslag lijkt enorm, maar er steekt een addertje onder het gras. Een individueel bestand mag namelijk niet groter zijn dan 50 MB. Er is een Silverlight-gebaseerd tooltje om SkyDrive te integreren in Windows Explorer, zodat je bestanden eenvoudig kunt verslepen. Wil je tot 2 GB aan bestanden synchroniseren met een webfolder op SkyDrive dan zul je Windows Live Essentials moeten downloaden en installeren zodat je de aparte dienst Live Sync kunt activeren. Maar dan worden tegelijk een hoop andere Microsoft-diensten geïnstalleerd, van Messenger en Mail over Movie Maker tot Photo Gallery. Bovendien werkt dit uitsluitend onder Windows Vista en 7 of hoger of onder Mac OS Leopard en hoger. Sowieso werkt Live Sync een stuk minder flexibeler dan het afgeschafte Live Mesh. Zo is er geen docking, geen automatische conflictoplossing, is de hoeveelheid synchroniseerbare webdata meer dan gehalveerd en is de remote desktopfaciliteit ook afgeschaft.
We maten een gemiddelde uploadsnelheid van 39,22 KB/s en multithreaded downloadsnelheid van 800 KB/s. Dat is erg snel.
Productinfo
Product: Live SkyDrive, windowslive.nl
Producent & Leverancier: Microsoft, www.microsoft.nl
Prijzen (ex. BTW): gratis (25 GB)
De serie
Webgebaseerde opslagdiensten
1: box
2: Drop.io
3: MS Live SkyDrive
4: Nomadesk
5: Wuala en Algemene conclusie
Tabel met info en benchmarks
Ik deel je kritiek over de hoeveelheid beschikbare ruimte voor Live Sync en de limiet van 50MB per bestand.
Het is overigens wel mogelijk om voordat het installeren van Live Essentials begint de onderdelen die je niet nodig hebt uit te schakelen. Daarnaast kan ik met mijn huidige (beta) versie van Live Sync wel remote desktop uitvoeren.
Ik mis in deze reeks artikelen https://www.dropbox.com/, ook een opslagmedium via de cloud dat multiplatform (Win/OSX/iPhone/Android en binnenkort Blackberry) is, standaard met 2 gb aan ruimte komt (uit te breiden via een subscription of door andere mensen in te laten schrijven via je referral link). De snelheden die ik meet zijn veel hoger dan wat ik hier in de tests lees. Wat een mooi extra’tje is dat je ook kunt synchen via lan wat vele malen sneller gaat dan dit online te doen.
Ik sluit me aan bij Matthijs hierboven. Ook ik gebruik Dropbox. Het werkt uitstekend: files die je in een bepaalde folder op je lokale schijf zet (of bewerkt) worden op de achtergrond naar Dropbox gesynchroniseerd. Je kunt dus gewoon in in een Windows folder werken en hoeft dus geen bestanden van/naar een web browser te slepen. Eventueel kun je de files ook weer naar een andere PC (of MAC) syncen, zodat je data op meerdere plaatsen staat opgeslagen!
Via een web interface kun je ook naar je Dropbox folder, zodat je bij al je files kunt vanaf elke PC, ook als de Dropbox client niet is geïnstalleerd. Bovendien houdt Dropbox standaard filerevisie bij, dus als je per ongeluk een filetje wist of overschrijft, dan kun je die via de Dropbox website eenvoudig herstellen.
En dat allemaal gratis!
Ik snap niet dat hier een markt voor is. Voor bedrijven zal het voordeel het beheer kunnen zijn, maar een bedrijf heeft meer servers te beheren dan alleen file servers en zoveel onderhoud zit daar niet aan. Voor thuis kan je tegenwoordig ook goedkoop een NAS aanschaffen. Ik zal niet snel zo’n externe opslagdienst gebruiken om mijn belangrijke bestanden op te slaan. Hooguit dat ik er een TrueCrypt bestand als backup op zet.
Er bestaan vele tientallen, zo niet honderden van dit soort diensten. Zoals in het artikel aangegeven zullen we in de toekomst andere diensten volgens dezelfde methode testen. Ik heb even de snelheid gemeten van Dropbox volgens de hier gebruikte methode en de resultaten zijn de volgende:
– uploaden kleine bestanden: 41,49 KB/s
– uploaden groot bestand: 36,23 KB/s
– downloaden via weblink: 678 KB/s (multithreaded)
Dat zijn erg goede resultaten. Box.net is iets sneller bij het uploaden, maar globaal is Dropbox de snelste.
Iemand per ongeluk Syncplicity gemeten?