Webgebaseerde opslagdiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn er letterlijk honderden. Je kunt ze gebruiken als een usb-stick in de cloud, maar sommige diensten gaan verder en bieden een volledig online samenwerkingsplatform met webopslag als centrum. Wij hebben er vijf getest: box, Drop.io, Microsoft Live SkyDrive, Nomadesk en Wuala.
Een beschermde virtuele schijf op het web biedt heel wat voordelen. Je kunt op alle locaties en met alle apparatuur bij je bestanden, zolang je maar internettoegang hebt. Uitwisselen van omvangrijke bestanden met collega's en e-mailcorrespondenten is erg eenvoudig. Het is ook mogelijk een online werkplek te creëren, waar je met collega's en klanten samenwerkt rond dezelfde bestanden.
Er bestaan echt honderden van dergelijke diensten. Meestal hebben ze een beperkt gratis aanbod en betaal je extra als je meer opslagruimte en/of meer integratie en samenwerkingsmogelijkheden wil.
box, voorheen Box.net, is een van de oudste webopslagdiensten. Het werd al in 2005 opgericht door twee Amerikaanse studenten. Van oorsprong was het aanbod vooral bedoeld voor eindgebruikers, maar in 2007 werd ook de bedrijfsmarkt aangeboord. box claimt meer dan 3,5 miljoen gebruikers. Daarbij zijn ook een aantal Fortune 500 bedrijven.
Het van oorsprong Belgische Nomadesk is zelfs nog een jaartje ouder dan box. Dit bedrijf richtte zijn pijlen vanaf het begin op 'nomadische gebruikers', die overal bij hun bestanden en projecten willen kunnen. Wuala is van recentere datum en ontstond uit een Zwitsers wetenschappelijk onderzoeksproject rond gedistribueerde opslag. Het werd in 2009 gekocht door de Franse opslagspecialist LaCie.
Ook Microsoft is al een hele tijd bezig met webopslag en lijkt zijn verwarrende en vaak wijzigende aanbod nu vaster vorm te geven in MS Live SkyDrive.
Drop.io ten slotte is de outsider, die een erg flexibel opslagsysteem aanbiedt en daarbij een minimum aan persoonlijke informatie van de gebruiker vraagt. Er zijn natuurlijk nog een vele andere dergelijke diensten, maar we kunnen ze niet allemaal in een keer behandelen. We komen zeker nog een keer terug op dit onderwerp en zullen dan andere diensten testen volgens dezelfde testmethode.
Testmethode
Omdat er veel variabelen in het spel zijn (snelheid internetverbinding, routing, type bestanden, overdrachtsmethode, al dan niet ingeschakelde encryptie), is het niet eenvoudig om de snelheid van de webgebaseerde opslagdiensten objectief te vergelijken. We hebben daarom een steekproef uitgevoerd met de standaardinstellingen van elke dienst, zonder daaraan iets te wijzigen. We hebben twee folders geüploaded. De eerste folder is 10 MB groot en bevat 19 bestanden (een zip, Office-documenten, png, pdf, etc.). De tweede folder is 100 MB groot en bevat een gecomprimeerd databasebestand. We hebben de test tweemaal uitgevoerd op twee verschillende dagen met een normale internetverbinding. We nemen het gemiddelde van al die metingen en rekenen de resultaten om naar KB/s. Op een andere locatie met een erg snelle internetverbinding hebben we een gecomprimeerd zip-bestand van 7,6 MB uit onze folder met kleine bestanden via een weblink tweemaal gedownload. Ook die gemiddelde snelheid hebben we omgerekend naar KB/s. Alle resultaten vind je samen met de functionaliteit van de diensten terug in de tabel die bij dit artikel hoort.
Tabel
Bij dit artikel hoort een tabel met uitgebreide informatie over de functionaliteit en details van de uitgevoerde benchmarks.
box
Box.net heet tegenwoordig gewoon box (met kleine b). Het is aan het veranderen van een gewone opslagdienst naar een webgebaseerde samenwerkings-, projectbeheer- en content managementdienst. De eerste functie blijft toch het aanbieden van webgebaseerde opslag voor individuen en bedrijven. Alle andere functies zijn rond die opslag gebouwd en bestaan in feite uit een API-integratie met tal van andere webdiensten, van Google Apps tot SAP Streamwork.
De gratis versie wordt geleverd met 1 GB opslag en een beperking van 25 MB per bestand. Er zijn verschillende betaalde formules en er is zelfs een versie zonder limiet die alleen op projectbasis wordt aangeboden. In al die formules is de bestandsgrootte beperkt tot 1 GB. De geavanceerde mogelijkheden zoals integratie met allerlei externe diensten, gebruikersgroepen, synchronisatie en versioning zijn alleen beschikbaar voor betalende abonnees. Die versie heeft ook geen bandbreedtebeperkingen. Het enterprise-abonnement gaat nog een stap verder en biedt onder ander integratie met Active Directory en LDAP, 256-bit AES encryptie, 99,9% beschikbaarheidsgarantie en 24/7 support.
Beveiliging
SSL-toegang is standaard, maar encryptie maakt alleen onderdeel uit van het enterprise-abonnement dat uitsluitend op projectbasis wordt verkocht. De datacenters van box bevinden zich in de V.S., iets om rekening mee te houden als je gevoelige informatie wil opslaan. Uniek is de security console die beheerders toelaat de wachtwoordsterkte van gebruikers te controleren en wijzigingen aan de opgeslagen bestanden te monitoren.
Praktijk
Je kunt de betaalde versie twee weken gratis uitproberen. Wij ondervonden een probleem met de betaling, maar de e-mailsupport van box reageerde erg snel op onze vraag en loste ons probleem meteen op. Met de beloofde 24/7 support lijkt het dus wel snor te zitten bij box. Direct na intekening kun je bestanden uploaden. Je kunt zelfs in je browser gewoon bestanden vanaf je eigen systeem verslepen en laten vallen. Ze worden dan direct naar box verstuurd. De webgebaseerde interface is erg overzichtelijk. Je kunt bestanden eenvoudig taggen, er een commentaar aan plakken, previewen en delen met anderen, al dan niet in gesloten gebruikersgroepen waarover je als beheerder de volledige controle hebt.
box kan geïntegreerd worden met een waaier aan externe webdiensten via de OpenBox Services. In de tabel bij dit artikel vermelden we er een aantal, maar er zijn er verschillende andere die uniek zijn aan box en niet worden aangeboden door de andere in dit artikel behandelde opslagdiensten (onder andere SAP Streamwork, Project.to, Outlook, Scribd, FedEx Office, etc.).
We maten een gemiddelde uploadsnelheid van 43,13 KB/s, met marge het snelst van alle geteste diensten. Helaas ondersteunt box geen multithreaded downloads, waardoor de downloadsnelheid blijft steken op 227,5 KB/s, het tweede slechtste resultaat.
Productinfo
Product: box, box.net
Producent & Leverancier: Box.net Inc.
Prijzen (ex. BTW): 1 GB gratis; 10 GB 94 EUR/user/jaar; 105 GB 142 EUR (maximaal 7 gebruikers).
De serie
Webgebaseerde opslagdiensten
1: box
2: Drop.io
3: MS Live SkyDrive
4: Nomadesk
5: Wuala en Algemene conclusie
Tabel met info en benchmarks