Storage is in ict de groeimarkt bij uitstek, en dat blijft voorlopig zo. De behoefte aan dataopslag groeit exponentieel. IDC ziet de hoeveelheid geproduceerde content wereldwijd in een jaar verdubbelen. Bedrijven dreigen in een negatieve kostenspiraal terecht te komen. Als dat zo door gaat, zullen organisaties genoodzaakt zijn een veel te groot deel van hun ict-budget aan opslag te besteden. En dat is zonde, want ze hebben meer prioriteiten. Wat te doen?
In feite heeft de ict-manager die zoekt naar goede storage de keuze uit twee scenario’s: kiezen voor de bestaande, bewezen concepten van de grote fabrikanten of kiezen voor een meer ‘open’ benadering. Storage is een conservatieve markt, waarin een aantal grote spelers de dienst uitmaken. Ze kunnen een degelijk track record laten zien en bouwen in hun R&D voort aan hun bestaande platforms. Hun klanten gaan niet zo makkelijk weg, want het is lastig te ontsnappen uit hun proprietary-systemen. Bovendien is opslag voor veel organisaties niet het meest dynamische element in hun ict-infrastructuur. Waarom zou je je dan druk maken? ‘Volg de marktleiders, en alles komt goed.’
Ondertussen staat de storagewereld aan de vooravond van wezenlijke veranderingen. Bedrijven op zoek naar opslag dienen zich daar rekenschap van te geven. Storage is zo’n beetje het laatste domein in ict waarin het gebruik van open standaarden en open source nog nauwelijks is doorgedrongen. Maar dat gaat snel veranderen, de storagewereld gaat ‘open’. Door gebruik te maken van open source-technologie en open standaarden zijn inmiddels goede en kostenefficiënte oplossingen te realiseren. Open standaarden maken het mogelijk standaard hardware in te zetten, kosten te besparen en integratie te vergemakkelijken. Open source-filesystemen bieden grote schaalbaarheid en kennen geen beperkingen in file-omvang. Ze ondersteunen alle virtualisatieplatforms, zodat de flexibiliteit van de gebruiker maximaal kan zijn. De kosten per TB laten daardoor een drastische verlaging zien.
Robuuste en uitermate kosteneffectieve ‘open’ oplossingen beginnen dan ook hun weg naar de markt te vinden. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bijvoorbeeld is overgestapt op open storage voor de opslag en beschikbaarstelling van het beeldmateriaal van ondermeer Uitzending Gemist. Ook een aantal universiteiten en hogescholen, grootverbruikers van storage voor onderzoeksdata en video, heeft gekozen voor open storage. Zij vormen de voorhoede van meer organisaties die willen profiteren van de kostenverlagingen en flexibiliteitwinst die een open benadering van storage zal bieden.
De markt heeft altijd gelijk. De verwachting is dat deze ontwikkeling de storagemarkt flink zal opschudden.
Wat Open Storage nu eigenlijk is wordt jammer genoeg niet uitgelegd. Het is in dit geval een kreet van Sun. Men neme een x86 server met Open Solaris, hangt daar op een of andere wijze een stelletje schijven aan, plaatst op die schijven het Sun proprietary ZFS file systeem, en biedt het geheel aan als NFS en/of CIFS file server. Als je alle hardware van Sun koopt krijg je er een mooie grafische schil bij, zo niet dan moet je met command line configuratie volstaan. Hoezo Open ??
Er is in storage land heel weinig Open of gelijk. Bij fibrechannel SANs heeft ieder operating systeem zijn eigen instellingen op de storage array nodig. Er zijn de wereld aan file systemen, geen enkele fabrikant gebruikt (100%) dezelfde. Geen enkele implementatie van NFS of CIFS is 100% gelijk. Geen enkele vorm van multipathing is gelijk, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Open Storage is vooral marketing jammer genoeg. Zolang de voornoemde basis zaken nog niet eens goed geregeld zijn kan er geen sprake zijn van Open. Die Open Storage configuartie van Sun is echt niet slecht, maar Sun is nog aardig aan het sleutelen aan ZFS om het maar eens eufemistisch uit te drukken.
Beste Dirk,
Bedankt voor je reactie, hierbij iets meer uitleg;
Open Storage is niet een kreet van Sun, maar staat voor de ontwikkeling die gaande is dat steeds meer storage systemen op open standaarden gebaseerd zijn en inmiddels moeiteloos concurreren met gesloten “traditionele” storage systemen.
Meer concreet betekent open storage:
– Een open-source filesysteem (bijvoorbeeld ZFS)
– Standaard x86 hardware
– Storage protocollen volgens algemene standaarden geimplementeerd
– Integreerbaar met 3rd party storage producten
– Open API’s
– Gebruik van community voor commerciele producten
Deze nieuwe categorie storage systemen, bijvoorbeeld gebaseerd op Nexenta, hebben een hogere performance, grotere schaalbaarheid en even hoge betrouwbaarheid als systemen van traditionele vendors, terwijl de kosten veel lager liggen en de featurelijst enorm is.
Hierdoor, én door de explosieve groei van data, krimpende budgetten kijken steeds meer organisaties naar een alternatief voor hun bestaande systemen.
De implementaties bij de voorhoede van het bedrijfsleven bewijzen naar mijn bescheiden mening de stelling.