Opslagleverancier Plasmon zit in de financiële problemen. Het probeert de Britse en Europese takken te verkopen, maar onderhandelingen met een Amerikaanse investeerder zijn vastgelopen.
De markt voor optische opslagmedia heeft het al geruime tijd zwaar. De concurrentie van steeds goedkopere harde schijven, gecombineerd met archiveringssystemen, is steeds zwaarder. Het van oorsprong Britse Plasmon, leverancier van optische opslagmedia, heeft zijn Britse en Europese takken in de etalage staan. De Amerikaanse tak, die formeel een dochteronderneming is van de Britse divisie, hoopt op een doorstart.
Ceo en president Steve Murphy zegt optimistisch te zijn. Hij noemt in een open brief aan klanten en partners de lopende gesprekken met een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Onderhandelingen met een potentiële koper zijn eind vorige maand echter vastgelopen. Murphy schrijft echter over een nieuw bod, maar onthult niet of dit komt van dezelfde of een andere investeerder.
Ademruimte
In Groot-Brittannië zijn de activiteiten in de wacht gezet; accountancybureau Kroll RNS is aangesteld als Joint Administrator om de financiën door te nemen. Plasmon wil daarmee uitstel van betaling krijgen en hoopt daarmee ademruimte te creëren voor een reddingsplan.
Volgens geruchten is al eenderde van het personeel in Europa de wacht aangezegd. Dit zou vooral de divisies voor software (ilm en ecm) en UDO-schijven (ultra density optical) hard hebben geraakt. Plasmon liet in augustus al weten dat de afzet tegen bleef vallen en dat het pas in 2010 weer winst zou maken. Daarbij was wel extra kapitaal nodig, meldde het bedrijf. De kapitaalinjectie die de Amerikaanse tak nu nodig heeft, ligt op enkele tientallen miljoenen dollars.
Worm- en tape-opslag
De UDO2 Worm-schijven (write once, read many times) van Plasmon kunnen per stuk zestig gigabyte aan data bevatten. Dat is twee keer de capaciteit van de eerste generatie UDO, die in 2004 op de markt kwam. UDO is een combinatie van magnetische en optische opslag.
Die zestig GB lijkt weinig in het huidige tijdperk van data-explosie en harde schijven van wel één TB per stuk. Schijven voor serieus servergebruik zijn echter nog flink kleiner qua capaciteit, mede vanwege de hogere draaisnelheid. Daarnaast is Worm bedoeld voor archivering. Plasmons UDO2-schijven zijn dan ook verpakt in een cartridge en het geheel is gemaakt om jaren mee te gaan. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gebruikt UDO-schijven van Plasmon voor het e-Depot dat honderden terabytes omvat.
Bijkomend voordeel is dat Worm-schijven geen stroom kosten als de data erop niet wordt gelezen. Dit in tegenstelling tot harde schijven. Tape heeft dit voordeel ook en biedt bovendien veel opslagruimte, maar lijkt net als Worm toch veroordeeld tot voortbestaan in enkele specifieke niches.
Jammer dat zo een voorstaande leverancier van optische opslag technologie in financiele problemen gekomen is, maar gelukkig bestaat er een alternatief voor veilige en energiezuinige archivering: Optische jukeboxen op blu-ray basis van JVC of Disc met 50 GB capaciteit per schijf.
Groot voordeel van de BD systemen is natuurlijk dat blu-ray geen propri?tair formaat is maar net zoals CD en DVD een wereldwijde standaard. De CD is inmiddels meer dan 25 jaar op de markt en nog steeds in alle actuele systemen leesbaar! Hiermee zijn de 12cm optische schijfjes het enigste opslagmedium dat langer dan een kwart eeuw algemeen beschikbaar is.
Optische jukeboxen blijven dus de aangewezen methode om goedkoop, veilig en compliant gegevens langdurig te archiveren. Zie voor meer informatie bijv. http://www.incom-storage.nl