HP slaat een goede slag met de overname van Lefthand Networks, leverancier van software voor virtuele sans (storage area networks) via iSCSI. De nieuwe eigenaar had volgens analisten een gat in het opslagportfolio, wat het hiermee invult.
HP koopt met Lefthand Networks volgens analisten een goede aanvulling op zijn portfolio opslagproducten, wat nu meer oplossingen biedt voor middelgrote bedrijven. HP geeft dit zelf ook enigszins toe, nu de overname echt doorgaat.
De twee ict-leveranciers hadden al een samenwerking, maar HP kon de gewenste aanvulling op zijn productbereik mogelijk zelf ontwikkelen. Er was echter enige haast ontstaan door Dells overname van EqualLogic. Die leverancier van opslaghardware biedt ook storage-virtualisatie.
De overname van Lefthand is namelijk ook een reactie op de koop van EqualLogic door Dell begin dit jaar. Laatstgenoemde betaalt maar liefst 1,4 miljard dollar voor een bedrijf dat toen een geschatte omzet van zo'n honderd miljoen dollar had.
Bovendien heeft Dell al geruime tijd een hechte samenwerking met opslagreus EMC, juist om de middenmarkt beter te bereiken. EMC had daar moeite mee en Dells efficiënte productie en directe levering aan klanten moest daar uitkomst bieden.
Hardwareonafhankelijk
HP telt nu 360 miljoen dollar aan contanten neer voor Lefthand Networks. Dat bedrijf produceert software voor virtuele opslag en levert iSCSI sans (storage area networks). De software van Lefthand draait op x86-serverhardware van HP, maar ook van concurrenten als Dell.
Raymond Korteknie, directeur van Lefthand Nederland, vertelt dat de verhouding tussen die twee hardwareleverancier 80/20 is. Van alle Lefthand-klanten gebruikt dus 80 procent servers en opslagapparatuur van HP. Dit komt niet zozeer door een groter aanbod, of door zwaardere hardware, van laatstgenoemde. Wel is het zo dat een topmodel van Dell met Lefthand-software meer plek inneemt in een rack dan het vergelijkbare HP-product, schetst Korteknie.
HP is vooralsnog niet van plan af te wijken van de hardwareonafhankelijkheid van Lefthand Networks. Die leverancier heeft dat altijd al benadrukt als zijn grote kracht. Het is echter nog de vraag of andere serverleveranciers trek hebben in HP-opslagsoftware.
Sterke groei
Lefthand is in 1999 opgericht en telt nu tweehonderdvijftien werknemers, zo'n drieduizend klanten met elfhonderd installaties en ruim vijfhonderd resellers en distributeurs. Lefthand-directeur Korteknie zegt dat de combinatie met HP ook andere resellers binnenbrengt, voor zijn activiteiten en voor HP als geheel. Lefthand heeft naar schatting van analisten een jaaromzet van zo'n honderd miljoen dollar. Volgens Korteknie boekt zijn bedrijf sterke groei, tot op heden soms ten koste van HP zelf.
De klanten van Lefthand zijn vooral middelgrote bedrijven en bijvestigingen of divisies van grote ondernemingen. De san's die Lefthand biedt, gebruiken namelijk iSCSI, wat opslagprotocol SCSI (small computer systems interface) laat lopen over het internet. Daarbij kan opslag in een server (direct attached storage, das) via de software worden gecombineerd tot een gedeeld san.
Dit gebeurt dus met standaard servers, reguliere netwerken en standaard opslagsystemen. Zo biedt het bedrijf een alternatief voor duurdere opslaghardware met bijvoorbeeld fibre channel-verbindingen. Daarnaast kan de software ook worden 'verpakt' in een virtuele machine om zo flexibele inzet en dus makkelijke uitbreiding van de san-capaciteit mogelijk te maken.
Snelle integratie
De overname moet in januari rond zijn en HP neemt dan de nieuwe aankoop op in zijn opslagdivisie. Er zijn geen ontslagen of wijzigingen in het management gepland. Korteknie over de snelle integratie van Lefthand zoals het nu is: "We zijn een kleine club, dus dit is zo gebeurd." Hij laat nog vallen dat er al zeker een jaar af en aan gesprekken waren tussen HP en zijn bedrijf.