Het aloude opslagmedium tape kan een tweede jeugd beleven door de huidige aandacht voor 'groen'. Bedrijven willen energie besparen vanwege de kosten én vanwege hun imago. Ict speelt daarbij een belangrijke rol en tape is een logische keuze.
Opslag op tape heeft een stoffig imago; het zou langzamer zijn en minder capaciteit hebben dan harde schijven. Het lezen en schrijven van wisselende data, in willekeurige volgorde, is inderdaad een zwak punt van tape. Het is immers een sequentieel medium; de tape loopt van voor naar achter (en terug).
De capaciteit valt echter mee, zeker als er gekeken wordt naar snelle enterprise-schijven in plaats van goedkopere en minder betrouwbare schijven voor de consumentenmarkt. In servers is een schijf van 300 GB een grote. Zo'n enterprise-hd draait op een hoge snelheid (15.000 toeren per minuut, rpm) én heeft een snelle aansluiting; voorheen SCSI en tegenwoordig opvolger SAS (serial attached SCSI).
Bovendien kunnen tape-bibliotheken relatief makkelijk doorgroeien naar honderden terabytes en ook petabytes. Laatstgenoemde is bijvoorbeeld het geval bij Technicolor (voorheen NOB) dat het Nederlands tv- en radio-archief vormt en dat ook weer ontsluit.
Terabyte-tape
IBM en Sun brengen nu vooruitgang op het gebied van zowel snelheid als capaciteit. De twee leveranciers kondigen tapes aan van 1 terabyte. Dit is het resultaat van vele jaren onderzoek. En die R&D staat niet stil; zo werkt IBM samen met Fujitsu aan tapes met een capaciteit van wel 8 terabyte. Daarvoor wordt het tape-materiaal zelf verbeterd zodat het een hogere datadichtheid krijgt, mét ingebouwde voorzieningen voor datacontrole en -correctie.
Maar los van deze technische verbeteringen heeft tape – al jaren – een ander belangrijk voordeel: het is energiezuinig. Tapes die niet gelezen of beschreven worden, verbruiken immers geen electriciteit. Harde schijven die niet gebruikt worden, draaien wel en kosten dus stroom. Bovendien vereisen draaiende schijven ook koeling, wat weer energie kost.
Groene kant
George Purrio, European manager van het Technology Centre van tape-leverancier Imation, zet de groene kant van tape uiteen in zijn opinie-artikel. "Managers in datacentra krijgen er nu ook de verantwoordelijkheid voor warmtebalans en energieconsumptie bij." De steeds sneller stijgende energiekosten, afgezet tegen de relatief gelijkgebleven hardwarekosten, zijn een flinke aanjager.
Purrio pleit niet voor een totale terugkeer naar tape, maar adviseert een rationele analyse van data en opslag, in lagen (tiers). Tot eenzelfde advies kwamen de Computable Storage-experts Frank van der Lecq, Phillip Hyde, Bart Sjerps en Koen Willems al in de paneldiscussie op het Computable Storage-seminar op 19 juni.
Externe schijven hoeven ook geen stroom te gebruiken. Ze kunnen ze met een tijdklok geschakeld worden. Een nog beter idee is met een servergestuurde schakeling, zelfs een schijfrobot lijkt mij tot de mogelijkheden te behoren. Het grote voordeel voor kleinere bedrijven is dat zie niet in dure tape-units hoeven te investeren. De kosten per tape vallen namelijk mee, maar de units zijn des te duurder. Ook als ze in geval van nood gehuurd worden. En een kapotte schijf is snel verwisseld!