Het energieverbruik van datacenters kan drastisch omlaag als de gekoelde en opgewarmde lucht in de zalen niet kan vermengen. Hierdoor hoeven compressiekoelmachines niet onnodig te worden ingezet, wat enorm veel energie kan besparen. Dat blijkt uit onderzoek van ECN Nederland.
Door te voorkomen dat gekoelde en opgewarmde lucht in datacenters mengen, kan jaarlijks in Nederland 0,32 TWh (0,32×1012 Watt-uur) worden bespaard. Dat energieverbruik komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer honderdduizend huishoudens. De besparing kan verdubbelen als ook de koeling van serverruimten en ict-apparatuur in kantoren wordt beschouwd. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een rapport aan de gemeente Amsterdam.
De omvang en het energieverbruik van datacentra nemen nog altijd toe. Het rapport geeft het voorbeeld van een locatie van Google in Groningen. Het elektriciteitsgebruik ervan veroorzaakt een jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 37 miljoen kilogram. De CO2-uitstoot, waarvoor slechts één pand verantwoordelijk is, bedraagt volgens de onderzoekers 7 procent van de totale emissie door elektriciteitsgebruik van de stad Groningen. Uitgaande van 10 eurocent per kilowattuur bedragen de elektriciteitskosten ruim 6 miljoen euro per jaar.
Het gebouw verrees in het jaar 2000, een tijd waarin snel veel dataruimten moesten worden gebouwd. Hierdoor was minder aandacht aan energie-efficiëntie. "Belangrijk in de tijd was dat het koud was in de computerzalen, aangezien de angst voor oververhitting van apparatuur groot was", stelt het rapport. "Hoe kouder het in de computerzalen was, des te ‘veiliger' leek het." De onderzoekers schrijven dat het door deze angst vaak onnodig koud was in de ruimtes, soms slechts 16 graden Celsius, met als gevolg dat koelmachines veel elektriciteit verspilden. Koeling en energievoorziening waren bovendien ‘flink overgedimensioneerd'.
Volgens de onderzoekers wordt de temperatuur in dataruimten tegenwoordig anders benaderd dan in het jaar 2000. Waar de ruimten eerst vooral koud moesten zijn, gaat het nu vooral om de stabiliteit van de temperatuur. Moderne computerruimten worden vrijwel nooit meer onder de 25 graden Celsius gekoeld.
Klimaatbeheersing
Het energieverbruik voor klimaatbeheersing varieert enorm, stellen de onderzoekers. Op de ene locatie is klimaatbeheersing goed voor de helft van het totale energieverbruik, terwijl op de andere locatie het slechts 10 procent is. Gemiddeld gaat 22 procent van het energiegebruik naar klimaatbeheersing. Dit gebruik is direct afhankelijk van het energiegebruik van ict-apparatuur, omdat de apparatuur bepaalt hoeveel warmte moet worden afgevoerd.
Kunnen ze die warme lucht niet gebruiken voor stadsverwarming of iets dergelijks?
Blijkbaar wel, zie onderstaand nieuws item
http://pro.tweakers.net/nieuws/52767/restwarmte-datacenter-verwarmt-zwitsers-zwembad.html
Degenen die het concept Cooling Alleys / Cooling Corridors heeft bedacht is http://www.ictroom.nl. Het is jammer dat dit bedrijf bijna nergens te vinden is op de publieke en bekende sites. Ze hebben voor een klein bedrijf toch behoorlijk wat bedacht, opgezet en ingericht op dat vlak.
@Saskia: Het ligt iets genuanceerder. Een voormalig medewerker van ICT-Room heeft dit concept bedacht en het is vervolgens door ICT-Room in de markt gezet. Dit bedrijf is wel degelijk goed vindbaar op alle relevante sites.
Naast dit voortreffelijke product levert ICT-Room ook nog tal van andere Datacenter oplossingen. Overigens is ICT-Room een van de key players op dit vakgebied en derhalve zeker niet klein te noemen.