Het Duitse patentenhof heeft het patent van Microsoft op het FAT-bestandssysteem afgewezen. Duitsland gaat hiermee in tegen zowel het Amerikaanse patentenbureau als het Europese, die beide het patent geratificeerd hebben.
De reden voor de afwijzing is dat het bewuste patent niet gebaseerd zou zijn op 'uitvindersactiviteit', ofwel niet iets eigens of innovatiefs is. Het FAT-bestandssysteem is weliswaar niet meer in gebruik voor het Windows-besturingssysteem, maar is wel de de facto standaard voor diverse opslagmedia zoals geheugenkaarten, usb-sleutels en geheugen in consumentenelektronica waaronder digitale camera's.
FAT is dan ook lees- en beschrijfbaar door diverse besturingssystemen, waaronder Mac OS X en Linux. Microsoft wil voor gebruik van FAT een vergoeding rekenen, die uiteenloopt van 25 dollarcent per apparaat tot 250.000 dollar voor bedrijfsdekking. Open source-voorstanders zien hierin een poging om Linux een hak te zetten. De Windows-producent heeft dit nooit ronduit gezegd, hoewel ceo Steve Ballmer wel herhaaldelijk heeft verklaard dat er intellectueel eigendom van Microsoft in Linux zit. Daarnaast is de patentenwedloop een vorm van Koude Oorlog-voering; concurrenten proberen elkaar dwars te zitten met patenten en moeten dus wel zoveel mogelijk patenteren.
Goede zaak. Het feit dat iemand het “aap-noot-mies” heeft opgeschreven c.q. ontworpen houdt niet automatisch in dat hij/zij ook de aap kan patenteren.