Volgens Gartner wil één op de vijf organisaties een Event Driven Architecture (EDA). Een zelfde percentage heeft er al één. De soa-experts van Computable tippen EDA als de opvolger van soa.
Het architectuurconcept dat de grootste kans maakt de opvolger te worden van de Service Oriented Architecture (soa) is EDA. Dit drieletterwoord staat voor Event Driven Architecture. Binnen een EDA worden bedrijfsprocessen gemonitored en pro-actief bedrijfsprocessen op gang gezet op basis van bepaalde gebeurtenissen (events).
Gartner noemt EDA prominent in hetzelfde rapport waarin het analistenbureau beweert dat de soa-hype voorbij is. Twintig procent van de tweehonderd onderzochte grote ondernemingen is volgens Gartner een EDA aan het bouwen, terwijl een zelfde percentage dat het komende jaar van plan is.
EDA biedt meer flexibiliteit
Ook de soa-experts van Computable tippen EDA als opvolger van soa. Massimo Capoccia, director product management bij Infor: "EDA biedt meer flexibiliteit en dwingt meer tot business re-engineering dan soa." Raymond Braakhekke van Deloitte: "Op basis van binnenkomende events kunnen dynamisch orchestraties worden samengesteld waarbij het event volledig wordt afgehandeld op basis van beschikbare services. Vaste processen zullen daardoor minder groots en complex worden, maar dynamisch worden samengesteld uit kleinere subprocessen."
Andere mogelijke ‘opvolgers' voor soa die door experts genoemd worden, zijn onder andere cloud computing, mashups en agility.
EDA is een extra laag
Er zijn echter ook kritische geluiden. Zo waarschuwt Ben Ootjers, consultant bij Unisys, voor te hoog gespannen verwachtingen: "EDA kent waarschijnlijk dezelfde problemen als soa ,omdat ze erg nauw verwant zijn. Het gaat om integratie van veel systemen met veel verschillende eigenaren (met ieder weer eigen belangen)." Ootjers verwacht dan ook niet dat EDA net zo gaat ‘hypen' als soa dat heeft gedaan. "Het is dus wachten op iets wat wel weer hip en vernieuwend is."
Bedrijven die hopen dat EDA minder complex is dan soa, zullen volgens Bauke Teerenstra van Atos Origin bijvoorbeeld van een koude kermis terugkomen: "Je kan pas EDA gaan doen als je de soa op orde hebt. Het is een uitbreiding."
Peter Hermans van Valcre verduidelijkt: "EDA is een extra laag bovenop soa, die orchestreert wat er moet gebeuren wanneer een event optreedt (een proces starten, een service aanroepen et cetera). Deze orchestratielaag bepaalt vervolgens ook wat er moet gebeuren op basis van de uitkomsten van die acties (een uitgevoerd proces, of een service reply)."
SOA blijft
Viktor Grgic, senior consultant bij Xebia is het met Hermans eens: "EDA is meer een uitbreiding op soa dan iets totaal nieuws. Daarmee is soa volgens Grgic niet helemaal weg, maar ‘eindelijk volwassen geworden'. Grgic staat niet alleen in die visie.
André de Waal van Zwitserleven: "Na soa komt soa, net zoals voor soa ook soa kwam; het heet alleen anders. Het met boerenverstand toepassen van automatisering leidt al decennia-lang tot min of meer dezelfde concepten. Wat steeds wisselt, is het jasje en de bijbehorende, drieletterige afkorting."
Dat vindt ook Theo Stolker, informatiearchitect bij Inter Access: "Soa als architectuurconcept blijft bestaan voor zover ik kan kijken. Dat geldt overigens voor de meeste ontwikkelingen in de ict. Ze blijven bestaan lang nadat de hype is verdwenen."
Volgens Stolker is er bovendien niets dat soa kan vervangen: "Collega-experts zullen waarschijnlijk komen met "Event-Driven Architectuur (EDA)", "soa 2.0", "Web Oriented Architectuur", "SaaS", alle varianten van de nieuwe generatie webapplicaties (mash-ups, AJAX, Rich Internet applicaties, etc.), en misschien zelfs "BPM" of "Model-driven Architecture / Model Driven Development (MDA/MDD)". Geen van die trends is echter vervangend ten opzichte van soa."
Jeroen Smeulders, business consultant bij IFS, staat op hetzelfde standpunt: "Het grappige is dat mijns inziens de volgende trend, cloud computing, voor een gedeelte doorgaat op de soa hype. Nog steeds zijn er verschillende applicaties die met elkaar willen communiceren, nu alleen in 'the cloud'. Nog steeds is er uniformiteit nodig, nog steeds zoekt men naar manieren om applicaties elkaar te laten sturen."
Ferry Bijl, business solution architect bij Bijlsoft: "Ondertussen sluipt soa voort, maar dan onder de motorkap. Ict-specialisten groeien ermee op en weten straks niet beter. En zo komt de tijd waarin ict-architecturen flexibel zijn en soa weer gewoon voor enge ziektes staat steeds dichterbij."
Agile SOA
Andere trends die worden genoemd zijn onder andere cloud computing, mashups en agility.
Tony van Heijst, senior presales bij Outsystems: "Agile soa is een manier om in korte trajecten snel toegevoegde waarde te leveren terwijl je bezig bent een soa te bouwen. Een andere naam voor dit is iteratieve soa."
Danny Greefhorst, directeur van ArchiXL: "De toekomst heet WOA (Web Oriented Architecture – zie ook: http://hinchcliffe.org/archive/2008/02/27/16617.aspx) waarbij de nadruk ligt op het grootschalig toepassen van eenvoudige standaarden. Dit bouwt voort op het inzicht dat het Internet en het World Wide Web ook gebouwd zijn op relatief heel eenvoudige, maar tevens krachtige en schaalbare standaarden: IP en HTTP. "
Peter Hermans van Valcre: "Je gaat over enkele jaren service geörienteerde architecturen ook steeds meer zien in ketens over bedrijven heen. BPM beperkt zich dan niet binnen een bedrijf maar strekt zich uit over een (gedeelte) van de waardeketen. We hebben het dan over B2B. Ook hier voorspelt Gartner de komende jaren groei, en het zal interessant zijn om te zien welke bedrijven de ketens gaan beheersen."
Michael Widjaja, partner en senior executive bij Accenture: "Naast een sterke marktinteresse in Business Process Management (BPM), zien we nu zelfs nog sterkere interesse in Business Rules Management. Business rules management slaat alle criteria, regels, afspraken, beleid en wetgeving op in een aparte repository buiten de applicatie om. Bedrijven kunnen hiermee makkelijker regels of beleid veranderen zonder de applicaties te hoeven hercoderen."
Mendel Koerts, principal consultant bij Capgemini: "Het soa concept, in de meest gangbare interpretatie van de term, is niet volledig en zal het zelfstandig niet redden. Business Process Management Suites (BPMS) vormen een complementair onderdeel van een ict-architectuur, zodat bijvoorbeeld ‘processes-on-the-fly' kunnen worden gefaciliteerd. Naast BPM(S) worden bijvoorbeeld mash-ups de komende tijd een hot topic en zullen we de kreet Business Technology steeds vaker horen."
Gartner: SOA-hype is voorbij
Gartner beweert dat de soa-hype voorbij is. Die conclusie baseert het onderzoeksbureau op de uitkomsten van een vragenlijst die verspreid is onder tweehonderd grote ondernemingen, en op gesprekken met klanten. Daniel Sholler, hoofd onderzoek bij het analistenbureau: "Vanaf het begin van 2008 hebben we een dramatische daling gezien in het aantal organisaties dat van plan is voor het eerst een soa-project te starten." SOoawordt niet meer gezien als "iets dat uiteindelijk essentieel is voor elke organisatie". In plaats daarvan "hebben veel organisaties soa geëvalueerd en besloten er geen tijd en inspanning meer in te investeren." Volgens Gartner is dat "typisch voor een techniek die net het ‘dal van de desillusie' heeft doorlopen" zoals Gartners hypecyclus die beschrijft.