Het is moeilijk aan te tonen dat een service oriented architecture (soa) een investering is die zichzelf terugverdient. Ontwikkelaars zien dat als de grootste soa-uitdaging, zelfs al neemt het hergebruik van services toe.
Binnen drie van de vier soa-projecten worden services hergebruikt. Dat concludeert het Californische marktonderzoekbureau Evans Data op basis van onderzoek onder vierhonderd soa-ontwikkelaars.
Een service oriented architectuur (soa) is een methode om onderdelen van verouderde bedrijfssystemen flexibel beschikbaar te stellen voor interne en externe medewerkers via een netwerk of het internet. De ruggengraat van een soa bestaat uit een enterprise service bus (esb) die informatie doorsluist vanuit de onderliggende systemen. Die informatie komt beschikbaar in de vorm van services, die de bouwblokken vormen voor samengestelde applicaties.
Hype op retour
Wil een soa succesvol zijn, dan moeten services zo ontwerpen worden dat ze bruikbaar zijn binnen meer dan één samengestelde applicatie. Dat deze missie in drie op de vier gevallen slaagt is goed nieuws. Desondanks zien soa-ontwikkelaars ‘het bepalen van de ‘return on investment' (roi) als de grootste uitdaging van een soa, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.
Gartner stelde kortgeleden al dat het formuleren van een duidelijke business case voor het implementeren van een soa lastig is. Volgens het analistenbureau is de hype op zijn retour. Daniel Sholler, hoofd onderzoek bij het analistenbureau: "Vanaf het begin van 2008 hebben we een dramatische daling gezien in het aantal organisaties dat van plan is voor het eerst een soa-project te starten." Soa wordt niet meer gezien als "iets dat uiteindelijk essentieel is voor elke organisatie".
In plaats daarvan "hebben veel organisaties soa geëvalueerd en besloten er geen tijd en inspanning meer in te investeren." Volgens Gartner is dat "typisch voor een techniek die net uit het dal van de desillusie komt", zoals Gartners hypecyclus die beschrijft.
Gebrek aan SOA-architecten
Evans Data ziet de toekomst van soa zonniger in. Volgens de onderzoekscijfers van het marktonderzoekbureau heeft vierentachtig procent van de ondernemingen wereldwijd een soa-project lopen, of is van plan er één te starten. Volgens onderzoek van Gartner ligt datzelfde percentage rond de zeventig procent.
Het onderzoeksbureau signaleert een gebrek aan soa-architecten die zowel zakelijke als technische vaardigheden hebben. Gartner signaleerde juist een gebruik aan soa-architecten die zowel verstand hebben van legacy applicaties als van ‘moderne programmeeromgevingen' (zoals Java, MS .NET) en dynamische programmeertalen (Perl, Python, PHP en Ruby).
Dit is toch logisch. SOA is in feite het goed opzetten/inrichten van IT, goed programmeren. Alleen de gebruiker, voor wie de IT-infrastructuur toch bedoeld is, heeft er geen echt voordeel van. Hoogstens indirect: “het kan op termijn makkelijker aangepast worden”. En dat is geen business case, kan het ook niet zijn. SOA is en blijft een IT feestje. Minimaal zo lang als het bij SOA en SLA niet over dezelfde services gaat.
Je ziet naar mijn mening en ervaring pas echte revenuen als je middels BPM-oplossingen gebruik gaat maken van services die middels een SOA zijn gerealiseerd.
SOA –> BPM –> ROI
zie als reactie mijn weblog juli j.l. in computable online : “kan een (SOA) architect veranderen”