De Computable-experts vinden de overname van BEA voor Oracle een logische stap. De experts maken zich wel zorgen over wat Oracle met de BEA-technologie gaat doen. Oracle heeft de technologie namelijk al in huis. Het lijkt er daarom op dat de middelware leverancier een concurrent opkoopt en niet de technologie van BEA.
De experts van het bi-topic en soa-topic van Computable vinden de overname van BEA Systems door Oracle logisch. BEA heeft technisch goede producten. Norman Manley: "Met deze acquisitie heeft Oracle de mogelijkheid om problemen op te lossen waar zij hiervoor niet toe in staat waren." De experts vragen zich wel af wat Oracle met de technologie van BEA gaat doen. "Het soa-portfolio van BEA is erg volwassen en functierijk, terwijl Oracle een vergelijkbaar stack aan het bouwen is (dus niet complementair, maar overlappend!)", zegt Massimo Capoccia. Gershon Janssen: "Er ontstaat echter wel overlap in portal tools, ESB’s en applicatieservers."
Stuk markt kopen
Een deel van experts denkt dat Oracle een concurrent heeft gekocht en niet per se de technologie. "Het lijkt er op dat Oracle heeft gekozen voor het bekende adagium: "If you can’t beat them, buy them", zegt Jorgen Heizenberg. Frank Harland: "Uiteindelijk koopt Oracle ook een behoorlijk stuk markt, BEA Systems heeft meer dan 15.000 klanten wereldwijd."
"De synergie van het totaal zit dus voornamelijk in de versterking van de marktpositie en de mogelijkheiden om de huidige BEA customer base van Oracle Business Applications te voorzien", zegt Edgar de Groot. Viktor Grgic verwacht daarom dat sommige producten van BEA zullen verdwijnen: "Anders concurreert Oracle met zichzelf nog meer dan nu." Wout Hofman ziet het somber in: "Weinig functionele voordelen voor klanten, eerder minder concurrentie en dus minder keuze."
Klantenvoordeel
Michael Widjaja denkt juist dat klanten van BEA voordeel hebben van de overname van Oracle. "Oracle biedt een betere kaspositie en een bredere R&D. Er kunnen meer investeringen in BEA’s verdere ontwikkeling gedaan worden en klanten kunnen waarschijnlijk ook profiteren van de integratie met andere Oracle-producten en mogelijk ook goedkopere licentiemodellen."
Hieronder vind je meer reacties van de experts van de topics BI en SOA.
Meer inzicht krijgen op basis van data is een absolute noodzaak voor organisaties die moeten navigeren in een constant veranderende, informatie rijke omgeving. Zij moeten meer dan ooit in staat zijn om toegang te krijgen tot gegevens, deze te analyseren en daar op te reageren. Informatie wordt hiermee een cruciale asset die verweven raakt met alle delen van het bedrijf. Het is daarmee de verbindende factor tussen mensen, processen en techniek. De overname van BI leveranciers door de grote ERP of platform vendors was in dit licht bezien dan ook een logische ontwikkeling. Na de diverse acquisities die juist ook Oracle op dit gebied gemaakt heeft was de (data) integratie van al deze aparte toepassingen de volgende grote uitdaging. Het lijkt er op dat Oracle heeft gekozen voor het bekende adagium: “If you can’t beat them buy them”.
Het feit dat Oracle BEA systems dan eindelijk overneemt is een te verwachten zet als je ziet hoe belangrijk een SOA platform is voor Enterprise Business Application vendors als ‘lijmlaag’ tussen de eigen en eerder aangekochte producten. Oracle ziet de overname van BEA als een complementaire op het eigen SOA platform. Ik denk echter dat het portfolio aan SOA middleware van Oracle en BEA een grote overlap kent. De synergie van het totaal zal dus voornamelijk in de versterking van de marktpositie zitten en de mogelijkheiden om de huidige BEA customer base van Oracle Business Applications te voorzien. Oracle-eigen zal de merknaam BEA nog wel een tijd blijven bestaan.
Oracle is er kennelijk op uit zijn marktaandeel te vergroten door een concurrent over te nemen. Voor zover ik de producten ken, lijken mij de producten van BEA overlappend met die van Oracle. Waarschijnlijk heeft een bepaalde productlijn bepaalde voordelen, maar dit kan niet de reden zijn. Voorlopig zullen beide productlijnen nog in stand blijven, maar in de (nabije?) toekomst zal Oracle toch over gaan naar 1 productlijn. Deze overname is niet te vergelijken met de overname van bijvoorbeeld Collaxa in het verleden, aangezien Oracle toen nog onvoldoende functionaliteit had. Kortom, weinig functionele voordelen voor klanten, eerder minder concurrentie en dus minder te keuze.
Het zoveelste slachtoffer in de software leverancier consolidatiestrijd is gevallen met de BEA overname door Oracle. Deze acquisitie golf is al een aantal jaren bezig waar leveranciers zich steeds meer proberen uit te breiden om bedrijven een zo breed mogelijk scala van producten te kunnen bieden.
Wat betekent dit voor BEA en hun klanten? Oracle heeft natuurlijk al langere tijd ervaring met het opnemen en het laten bestaan van autonome producten in hun portofolio, kijk maar naar Peoplesoft, Siebel, JD Edwards, Retek, Hyperion etc. BEA zal voorlopig nog wel blijven bestaan onder de Oracle vlag. Wellicht zal de naam omgedoopt worden en gebruikt worden voor de acceleratie van de ontwikkeling en aansluiting van Oracle’s eigen product Fusion, maar BEA heeft een goede marktnaam, uitstekende klantervaringen en is een sterk product met brede klantenbasis. En dat garandeert BEA’s verdere bestaan. Klant investeringen in BEA zullen zeker niet teniet gedaan worden door deze acquisitie. Wel biedt Oracle een betere kaspositie en een bredere R&D dat in het voordeel van BEA klanten is, omdat meer investeringen in BEA’s verdere ontwikkeling gedaan kunnen worden en klanten waarschijnlijk ook kunnen profiteren van de integratie met andere Oracle producten en mogelijk ook goedkopere licentie modellen.
Gevolgen voor de markt? Oracle koopt hiermee gelijk ook een groot wereld marktaandeel van klanten in en kunnen hiermee nog sneller de Oracle stempel bij bestaande bedrijven verbreden en nieuwe klanten introduceren. Zij zullen hiermee zeker ook hun competitie positie versterken tegenover de andere steeds groter wordende software conglomeraten.
Er waren natuurlijk een aantal andere partijen in de strijd om BEA te bemachtigen. Ik had ook HP en SAP als goede partners gezien, enerzijds omdat de combinatie van product portfolios meer complementair zou aansluiten, anderzijds omdat zij met de BEA acquisitie hun marktpositie nog meer zouden kunnen versterken. Het is dus geen wonder dat Oracle uiteindelijk een hogere prijs heeft geboden om alsnog BEA in hun portofolio te krijgen.
Deze keer was het de BEA overname, maar er zullen nog vele volgen. BEA stond bovenaan op mijn lijstje van overname kandidaten, maar het lijstje is nog langer. Het is alleen nog maar een kwestie van tijd.
Ik denk dat ze elkaar goed kunnen versterken. Oracle loopt voor wat betreft SOA niet voorop en BEA had de BI kant niet op orde. Als het de bedrijven lukt om de integratie goed voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld door gebruikt te maken van de SOA kennis van BEA, dan kunnen ze samen een flinke stap voor de concurrentie uit gaan lopen.
Gebruik van SOA in BI is nog in het beginstadium dus wie weet.