De CAO-onderhandelingen tussen Atos Origin en de vakbonden zijn gestaakt. Er is onenigheid over de loonsverhoging, de bedrijfsleiding stelt de loonsverhoging vast op 2 procent. De vakbonden vinden dat te laag.
De onderhandelingen over de CAO bij Atos Origin zijn afgebroken. Dat meldt CNV op de eigen website. De vakbonden (De Unie, CNV Dienstenbond, FNV bondgenoten) en de bedrijfsleiding van Atos Origin zijn het niet eens over de door Atos Origin voorgestelde loonsverhoging van 2 procent. Gezien de economische situatie en de financiële gezondheid van Atos Origin vinden de bonden een loonsverhoging van 3,5 procent een redelijke eis. Ze voelen zich met de door de werkgever voorgestelde loonsverhoging tekortgedaan. "Een normale werknemer die goed zijn werk doet in een bloeiend bedrijf als Atos Origin heeft gewoon recht op een fatsoenlijke loonsverhoging, in Nederland ligt dat percentage op 3,5 procent", laat CNV weten.
Waardering
"Onze leden hebben vorig jaar al aangegeven zeer ontevreden te zijn over het gebrek aan waardering door de werkgever. Met het huidige minimale loonaanbod lijkt de werkgever dit gevoel gewoon te negeren en zelfs te versterken", meldt CNV. Een woordvoerder voegt eraan toe: "Atos is duidelijk geen ster in het waarderen van de eigen mensen. Het gaat niet per se om die anderhalf procent meer loonsverhoging, het gaat ook om waardering, dat komt bij deze werkgever niet naar buiten."
Niet openbaar
Een tweede struikelblok is de beloningsstructuur via individuele beloningen die Atos Origin doorvoert. De bonden staan niet per definitie negatief tegenover individuele beloning maar vinden het kwalijk dat Atos Origin geen inzicht geeft in de berekening van die individuele beloningen. De bonden eisen opheldering over de beloningsmatrix.
De vakbonden hebben hun leden opgeroepen zich te verenigen en beraden zich op welke volgende stappen ze zullen nemen.
Toevoeging 22/11/07
Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten vindt de toonzetting van CNV te stellig. Ze benadrukt dat de CAO-onderhandelingen 'niet zijn afgerond' omdat er op het belangrijkste punt, de loonsverhoging, een verschil is tussen de eis van de bonden en het voorstel van Atos Origin. Van 'verbroken onderhandelingen' waarvan CNV spreekt, is volgens Demirtas geen sprake. "Bij de FNV-achterban is het beeld ontstaan van bonden die boos zijn weggelopen van de onderhandeltafel. Dat klopt niet, althans niet voor ons" laat de FNV-zegsvrouw weten.
lees ook het Computableartikel Atos Origin: loonsverhoging van 4,5 procent, de reactie van Atos Origin op berichten over de CAO-onderhandelingen.
Volgens de intranet-site van Atos Origin bedraagt de gemiddelde salarisverhoging 4,5%. Tevens wordt bekend gemaakt dat de gesprekken tussen Atos Origin, de vakorganisaties en de centrale ondernemingsraad over de CAO 2008 zijn afgerond.
Staken!
Beetje eenzijdig verhaal helaas. Ik hoor het intern Atos Origin heel anders. De salarisbanden gaan bij Atos Origin met 4% omhoog. Grootste deel van de medewerkers krijgen minimaal 3,5% en de totale loonsverhoging is gemiddeld 4,5%. Bonden beseffen volgens mij niet dat differentiatie in de lonen voor een ICT-bedrijf van levensbelang is. Verder zijn er vele onvermelde overige maatregelen zoals een uitgebreidere keuzepakket en een behoorlijke verhoging van de leasenormen.
Ik zie nog geen andere ICT-dienstverlener zover gaan. Sfeer binnen Atos Origin is absoluut behoorlijk verbeterd en volgens mij valt er dit jaar niet zo heel veel te mopperen bij Atos Origin. Jammer dat het zo naar buiten gepresenteerd wordt.
Wat een flauw bericht op uw CNV website over Atos Origin, meneer De Vaan! Stemmingmakerij. Kinderachtig om het kerstgeschenk van een vorig jaar te gebruiken om stemming te maken. Doet me een beetje denken aan schoolpleintactieken om het populaire meisje uit de klas zwart te maken: “weet je nog dat je toen niet uitgenodigd bent voor haar verjaardag?”
Als relatief jonge medewerker (33 jaar) ben ik blij met de mogelijkheid om te differentieren binnen de beschikbare loonsom. Op die manier kan extra inzet tenminste worden beloond. Dit toont maar weer eens aan dat de vakbeweging geen enkele aansluiting meer heeft met de jongere generatie.
nou Robert, bij ons (Atos MO) wordt extra inzet absoluut niet beloond! Of bedoel je die 0,1%? Ook ik ben een jonge medewerker en merk absoluut helemaal niets van enige waardering voor het werk wat we samen voor dit bedrijf doen. De sfeer is niet verbeterd, eerder verslechterd. dat proef ik overal om me heen. Laat de directie eens met een fatsoenlijk bod over de brug komen, en laat dat kerstgeschenk maar zitten dit jaar..
Als je in de consulting-tak van AO zit, zal er wel een leuke verhoging inzitten ja… Jammer dat er op andere plaatsen in AO mensen zitten die al jaren uitgegeknepen worden en nu waarschijnlijk weer genaaid gaan worden.. Het is niet voor niets dat AO de precieze invulling van de differentiatie geheim houd.
@AtosserGroningen,
Ik had het over de *mogelijkheid* om te differentieren. Als jouw manager er voor kiest om gelijk te verdelen is dat zijn keuze. Ik blijf erbij dat het in de huidige arbeidsmarkt positief is om te kunnen differentieren als je dat nodig vindt. Overigens hoor ik niks over de structurele verbetering van bijvoorbeeld de leasevergoeding die ment name voor de lagere banden behoorlijk aantikt.
@Harry
Ik weet niet hoe het bij Atos Consulting is geregeld, maar daar is het in mijn opinie zeker nodig om zoveel mogelijk getalenteerde collega’s binnen te halen/houden en daar zou wat mij betreft inderdaad het meeste naartoe mogen vanwege het strategische belang voor de organisatie. En laten we eerlijk zijn, daar is ook de moeilijkste arbeidsmarkt voor het bedrijf.
Verder sluit ik me graag aan bij de GewoneWerknemer dat de sfeer met sprongen vooruit is gegaan sinds het aantreden van de nieuwe CEO. Was geen fan van zijn voorganger, maar deze lijkt het hart op de juiste plaats te hebben.
Ik heb jaren voor Atos Origin gewerkt, de ruimte om extra salaris te verkrijgen wordt door ” willekeur” van je manager verkregen. ( Goed slijmen helpt..)In de salarisband van 1 t/m 5 krijgt het grootste deel een 3, ongeveer 15% een 4 en 2% een 5. Indien je tot dit laatste percentage behoort krijg je inderdaad maximaal 4.5% erbij! Het overgrote deel blijft hangen in de marge van 1.7 tot 2.5% loon compensatie/verhoging.
Het verloop was vorig jaar 17% om u even een idee te geven….