IBM heeft een methode ontwikkeld om de gevolgen van bestuurlijke maatregelen in kaart te brengen. ´System Dynamics for Smarter Cities´ is bedoeld om burgemeesters en andere gemeentebestuurders te helpen bij het terugdringen van onbedoelde zij-effecten die een bepaald politiek besluit met zich mee kan brengen. Ook kunnen verborgen voordelen tussen bestuurlijke maatregelen onderling worden onthuld, aldus IBM.
Met behulp van geavanceerde analysemethoden kan ´system dynamics for Smarter Cities´ de relatie vaststellen tussen bijvoorbeeld: de prijs van het openbaar vervoer en de rapportcijfers op scholen ,de mate van overgewicht en de mate van CO2 uitstoot, gemiddeld gezondheidsniveau en de aantrekkingskracht van het bedrijfsleven, populatiedichtheid en welstandsniveau en eïnde belastingen en gebruik van elektriciteit.
Als een besluitvormingsondersteuningssysteem functioneert de door IBM ontwikkelde methode als een interface die lokale bestuurders helpt om 'wat als' scenario´s te schetsen en met behulp daarvan vast te stellen wat voor effect een bestuurlijke maatregel kan hebben op de stad en zijn burgers, aldus de leverancier.
Stedelijke bestuurslagen werken volgens IBM doorgaans nog erg geïsoleerd en hebben vaak maar weinig overleg met elkaar. Dit kan ertoe leiden dat besluiten op het gebied van bijvoorbeeld transport onverwachte neveneffecten kunnen hebben op bijvoorbeeld openbare veiligheid. De uitkomst kan positief of negatief zijn, maar het duurt soms jaren voordat gemeenten dit verband hebben vastgesteld, aldus IBM.
IBM heeft een oplossing bedacht om sneller dit soort verbanden te leggen. IBM specialisten doen in een bepaalde stad verschillende workshops om allerlei kennis over de stad te verzamelen. Er vinden gesprekken plaats met onder andere economen, onderwijzers, politieagenten, stadsplanners, transport experts en medisch specialisten. De verzamelde informatie wordt daarna gecodeerd en gecombineerd met bestaande overheidsgegevens over onder meer budgetten, aantal studenten, werkloosheidscijfers, populatiegroei en bevolkingsdichtheid.
Met behulp van speciale software worden deze gegevens vervolgens geanalyseerd om te bepalen hoe het bestuurlijk systeem zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Verschillende simulaties worden uitgevoerd, geanalyseerd en vergeleken met tien jaar aan gegevens over de stad. Ook worden de ervaringen van andere steden meegenomen. Het resultaat is een model dat inzicht geeft in de risico´s en kansen van bepaalde gemeentelijke besluiten. Met deze informatie kunnen gemeentebesturen vervolgens de juiste stappen nemen om de stad leefbaarder, veiliger en slimmer te maken, zo beweert IBM.