De overheid heeft zijn ‘Nationale Cyber Security Strategie' bekendgemaakt. Met deze strategie zet het kabinet de komende jaren in ‘op een integrale aanpak voor de veiligheid van een open en vrije digitale samenleving'. De aanpak moet van Nederland een topland maken op het gebied van cybersecurity.
De nieuwe strategie voor de aanpak van cybercriminaliteit komt van de ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Defensie en Binnenlandse Zaken. In de Nationale Cyber Security Strategie wordt samengewerkt door publieke en private partijen. Doel is inzicht te krijgen in online dreigingen. De strategie moet leiden tot een grotere weerbaarheid van de vitale infrastructuur tegen ict-dreigingen en cyberaanvallen.
Extra capaciteit
De overheid gaat responscapaciteit versterken ‘om effectiever te kunnen opereren in het digitale domein'. Hierbij krijgt Defensie meer opsporingsbevoegdheden. Daarnaast wordt de keten van opsporing en vervolging versterkt. Ook hier wordt extra capaciteit vrijgemaakt om cybercriminaliteit te vinden en aan te pakken. De beschikbare publieke, private en wetenschappelijke budgetten worden op elkaar afgestemd.
‘Deze strategie is het begin', zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. ‘We gaan snel stappen zetten, maar er zal ook nog uitwerking plaats moeten vinden op een aantal onderdelen.' Speciale aandacht is hierbij is er voor de ‘Digitale agenda' van de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de beleidsvisie van Defensie.
Onontbeerlijk
‘Ict is van fundamenteel belang voor onze samenleving en economie en een katalysator voor verdere, duurzame economische groei', vervolgt Opstelten. ‘Tegelijkertijd leidt de kwetsbaarheid, afhankelijkheid en complexiteit van ict tot nieuwe dreigingen waartegen betrokken (inter)nationale organisaties intensief zullen moeten samenwerken en krachtiger moeten optreden. Door het grote belang van ict voor de samenleving wordt het effect van misbruik van die voorzieningen steeds omvangrijker. Een innovatieve, integrale aanpak is onontbeerlijk: een aanpak die beleidsterreinen, organisaties en scheidslijnen tussen publiek en privaat overstijgt.'
En waar is cyberspace in deze strategie dan bekend gemaakt?
Zelf maar even gezocht. En gevonden:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/cybercrime/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/02/22/nationale-cyber-security-strategie-slagkracht-door-samenwerking.html
Onder het mom van veiligheid, worden onze vrijheden steeds meer aan banden gelegd en big brother krijgt er meer. Defentie die aan opsporing gaat doen, hoort meer thuis in een militair regime, lijkt mij.
Interessant is om te zien dat onze huidige wetgeving vooral gericht is op de fysieke wereld, en de mogelijkheden om de digitale wereld aan te pakken beperkt zijn. Bijvoorbeeld landsgrenzen, dus van toepassing zijnd recht, vervagen.
als ze dt net zo goed aanpakken als de ict projecten kunnen we nog lachen. Dan zetten ze zeker alle porten open!!!
De nieuwe politiek bestaat er uit een commissie in het leven te roepen die bestaat uit leden die hun commerciele belangen moeten beschermen.
Gewoon een nieuw variant BREIN dus.
Minister Opstelten maakt zich zelf voor de zoveelste keer belachelijk, is justitie nu echt zo’n lastige ministers post dat ze er niet een normaal nuchter mens voor kunnen strikken ?
Op bit.ly/b2mrPO en bit.ly/bvhN91 zijn presentaties te vinden van een operationeel ICT-Systeem wat onkraakbaar en ongevoelig is voor aanvallen van virussen, trojaanse paarden etc. door gescheiden bron- en kanaalcodering met “datadiodes” en informatie-theoretische veiligheid gebaseerd op quantum principes. Dit systeem is sinds 2007 operationeel en zal tot minimaal 2030 operationeel blijven. Het systeem ondersteund het gebruik van private quantum randomness en public quantum randomness welke bijvoorbeeld op de link qrng.physik.hu-berlin.de/ te vinden is.
Wat een moeite om de ongerustheid weg te sussen. Ze lopen toch al jarenlang hopeloos achter de feiten aan.