Wie denkt dat je altijd de opdrachtregel nodig hebt om systeeminformatie over een Linux systeem te verkrijgen, leeft nog minstens tien jaar terug in de tijd. Ook voor Linux bestaan er bewakingstools met grafische interfaces. Die worden bovendien standaard meegeleverd. We pikten er Gnome System Monitor en KSysGuard uit.
Gnome System Monitor
In elke Linux Gnome-desktop vind je in het menu Systeem/Beheer het gereedschap Systeemmonitor. Dat is een bewakings- en meetprogramma voor de lokale pc. Het toont allerlei informatie over de hardware en software van de computer. Zo kun je de softwareversies opvragen van de Linux kernel, de Gnome desktop, het geïnstalleerd geheugen, aanwezige processoren en snelheid, systeemstatus, beschikbare schijfruimte, lopende systeemprocessen en applicaties, geheugengebruik en swapruimtegebruik, netwerkgebruik, en aanwezige bestandssystemen, al dan niet aangekoppeld.
Gnome System Monitor kan alleen lokaal werken. Je kunt er dus geen resultaten van andere computers mee opvragen. Hoewel je door de benodigde Gnome-bibliotheken dit programma ook onder een KDE-desktop aan de gang zou kunnen krijgen, zien we niet in waarom je dat zou doen. Het hieronder besproken KSysGuard dat bij KDE hoort is immers een veel beter bewakingsgereedschap.
KSysGuard
Daar waar de Gnome Systeemmonitor alleen de lokale computer kan bewaken en meten, gaat KSysGuard voor de KDE-desktopomgeving verder. Het kan immers ook over een ssh-terminalsessie getunneld worden. Het heeft een client/serverarchitectuur waarbij de beheerinterface de client is en de bewakings- en meetmotor de server. De beheerinterface kan contact opnemen met andere Linux-pc's en -servers in het netwerk en de bewakings- of prestatiemetingsopdrachten op afstand op je eigen terminal presenteren. De bewakings- en meetmotor heet ook wel een sensor. Die draait op elke pc die je wil bewaken. De beheer-GUI leest dan zowel lokale als op afstand draaiende sensoren uit. Voor elk soort informatie is er een specifiek informatiescherm. Die informatieschermen zijn georganiseerd in werkbladen die je kunt bewaren en onafhankelijk van elkaar weer inladen. Zo kun je dus ook een geschiedenis van bewakingen en metingen bijhouden en later opvragen. Dit kleine en compacte gereedschapje biedt dus verrassend genoeg de mogelijkheid om grote serverfarms te bewaken!
Conclusie
System Monitor biedt een eenvoudige grafische interface voor Linux Gnome-desktops waarmee je alle relevante systeeminformatie snel in mooie grafiekjes of lijsten opvraagt. Maar zijn evenknie bij KDE KSysGuard is veel en veel krachtiger. KSysGuard lijkt op het eerste zicht een vrij eenvoudig systeembewakingsprogramma, maar is eigenlijk een volwaardig netwerkbeheerinstrument.
Productinfo
Product: Gnome System Monitor 2.28.0
Producent & Leverancier: Gnome, www.gnome.org
Adviesprijs: gratis
Systeemvereisten: Elke Linux met Gnome
De Serie
Betaalbare beheertools
Volgende deel: Spiceworks 4.7 (maandag 13 juli)
1: Dameware NT Utilities 6.9
2: GFI LANguard Security Scanner 9
3: Bewaking voor Linux
4: Spiceworks 4.7
“Wie denkt dat je altijd de opdrachtregel nodig hebt om systeeminformatie over een Linux systeem te verkrijgen, leeft nog minstens tien jaar terug in de tijd.”
Een groot deel van de doorgewinterde linux-gebruikers zal niet stellen dat je altijd de opdrachtregel ‘nodig’ hebt. De opdrachtregel biedt enorm veel flexibiliteit en is daarmee erg krachtig. Ook heb je niet altijd toegang tot een grafische interface, omdat deze ofwel niet op een machine staat geïnstalleerd, of omdat de verbindingstechnologie het niet toestaat.
Het grote verschil tussen Windows en Unix/Linux is dat bij eerstgenoemde de opdrachtregel beperkter is dan de tools die je in een grafische interface tot je beschikking hebt, en bij Unix/Linux is dit precies het tegenovergestelde.
Het draait uiteindelijk om de keuze van de gebruiker, en waar deze zich het meest mee op het gemak voelt. Echter beoordelen veel mensen die in aanraking komen met Linux, het systeem enkel en alleen op de grafische interface en de applicaties die in deze interface beschikbaar worden gesteld, terwijl de kracht in het beheer van het systeem bij Linux zich toch echt verschuilt in de talloze opties en mini-tools die de Linux-opdrachtregel beschikbaar stelt, en hoe deze eindeloos kunnen worden gecombineerd.
@Symen
Quote ”
Het grote verschil tussen Windows en Unix/Linux is dat bij eerstgenoemde de opdrachtregel beperkter.”
Mag ik je adviseren om toch maar eens nadere informatie over Powershell(2) of wscript/cscript/ADSI/WMI na te zoeken. De tijden van command.exe zijn echt voorbij. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar Exchange en SQL server die steeds vaker PowerShell genereren vanuit de gui. Dit is dan ook nog te knippen en plakken voor hergebruik in scripts.
Pieter kent de unix/linux shell niet! Kommentaar geven is dan niet zo slim, Symen heeft namelijk gelijk.