Microsoft wil de algehele beveiliging van pc’s en daarmee ook het internet verhogen. Volgens het bedrijf is dat dan ook de reden dat het in de tweede helft van 2009 met gratis antivirus komt voor consumenten.
Veel pc's zijn tegenwoordig nog altijd niet voorzien van antivirussoftware of draaien verouderde antimalwaretools. Dit zorgt ervoor dat grootschalige botnets van gekaapte computers veel spam kunnen versturen, meer malware distribueren en ook gedistribueerde denial of service-aanvallen (Ddos) uitvoeren. Microsoft wil hier wat aan doen en biedt consumenten volgend jaar gratis antimalware-software.
In de tweede helft van 2009 brengt Microsoft gratis security-software uit voor consumenten. Die programmatuur, codenaam Morro, biedt volgens de producent volledige bescherming tegen digitaal gespuis als virussen, spyware en Trojans. Daarbij is de software ook relatief licht; Microsoft benadrukt dat het ontworpen is om de systeembronnen weinig te belasten. De aankomende gratis antimalware moet daarmee ook goed draaien op minder krachtige pc's zonder die te vertragen.
Meer dan 50 procent
"Sommige mensen maken zich geen zorgen over malware", verklaart productmanager Amy Barzdukas, verantwoordelijk voor online-diensten en Windows bij Microsoft. "Het aandeel mensen dat geen antivirussoftware heeft, of het niet bijwerkt, is meer dan vijftig procent in Westerse landen. In ontwikkelingslanden is dat nog een stuk hoger."
Zij legt uit dat Live OneCare is ontworpen voor de ontwikkelde landen, waar krachtige pc's en breedband de norm zijn. "Dat sluit niet aan op de behoeften van een grote groep klanten." Het is echter niet zo dat Microsoft zijn gratis antimalware alleen wil aanbieden in ontwikkelingslanden. Of dat er alleen interesse is in die landen.
Netbooks
In de officiële aankondiging van Morro noemt Microsoft naast opkomende markten, waar minder geld is voor krachtige pc's, ook de groeimarkt van zogeheten small form factor computers. Die zijn vaak minder krachtig dan reguliere pc's, maar dan wel energiezuiniger en draagbaarder.
De populaire mini-laptopcategorie van netbooks is hier een voorbeeld van. Microsoft heeft voor die nieuwe soort goedkope pc al de levering van Windows XP voortgezet. Netbooks worden namelijk ook geleverd met Linux.
HmHm… gaat 2009 xxx doen…
En wat is zinloos defender dan?
Stelletje eieren daar in Redmond….
Als ze structureel de architectuur van windows op de schop nemen, hoeven ze ook geen gratis anti-virus oplossingen meer aan te bieden.
Zoals gezegd, Microsoft kan geen invloed uitoefenen op het gedrag van de relatief domme consument.
Als iedereen met Linux gewerkt had, had daar het probleem gelegen. Mensen installeren nou eenmaal herzenloos meuk en klikken maar wat in het rond zonder dat ze weten waar ze mee bezig zijn.
Windows heeft hier een beveiliging tegen geboden die UAC heet, en dat werd afgeschreven als irritant.
Een fatsoenlijk opgezet systeem heeft een admin account beveiligd met een wachtwoord, dat als enige ingrijpende acties mag doen. Maar geen enkele Windows wordt zo ge?nstalleerd, want mensen zijn er te lui voor. Met Linux zouden ze hetzelfde doen, met alle gevolgen van dien. Linux is niet immuun tegen malware als de gebruiker vrijwillig meuk installeerd.
Vertel mij maar eens welke structurele oplossing er in Windows gebouwd zou moeten worden, zonder dat het afgeschoten zou worden door het publiek.
Dat kan Microsoft niet, dat kan Apple niet, en dat kunnen alle Linux programmeurs niet.
@Nick:
Das een waar woord, je kunt je os niet beschermen tegen (onkunde en onwetendheid van) gebruikers.
Echter aan het ontwerp van Windows daar kun je wel iets aan doen. UAC in Vista is slechts een “lapmiddel” voor – in mijn ogen – structurele denk, ontwerpfout die gemaakt is in Windows.
Met UAC wil microsoft haargebruikers – na jarenlang windows installatie en gebruiksgemak – ineens op de vingers tikken. Lijkt me logisch dat dit als storend word ervaren door het windows publiek.
Als je kijkt een serieus OS zoals Unix is het – by design – alleen maar mogelijk om software te installeren als root (administrator voor windows gebruikers).
Dit ontwerp voorkomt een hoop ellende – by design – omdat er van te voren goed over is nagedacht.
Wat structurele oplossingen betreft, zit microsoft nu op de – eigen gecreerde blaren – bij haar klanten… dus is het aan hen om daarmee om te gaan.
Wie weet hebben ze oplossing hiervoor gevonden bij Windows – cloud – 7 of gaan ze vanuit Redmon “WAAS” aanbieden:
– Window (operating system)
– As
– A
– Service
Een remote beheerd operating system, waarbij microsoft jouw machine gaat beheren en al je zorg erover compleet it handen neemt. Hup gewoon ieder jaar weer dokken voor een WAAS licentie en iedereen is blij en kan heppy blijven computeren op het windows platform.