Het grootschalige ict-systeem Harmony, waarmee kantoorinrichter Samas zijn Europese vestigingen aan elkaar wilde koppelen, wordt niet verder ontwikkeld. Dat besliste de nieuwe ceo Van der Bijl op de laatste dag van oktober. In het voorjaar bleek al dat de implementatie ervan in Nederland met grote problemen kampte.
Coen van der Bijl, sinds begin september ceo van kantoorinrichter Samas, heeft de knoop doorgehakt om Harmony niet verder te ontwikkelen. Harmony is het computersysteem dat de diverse Europese vestigingen aaneen zou rijgen en waaraan het bedrijf al jaren werkt. Het draait al in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland, maar vooral de implementatie ervan in Nederland ging gepaard met grote problemen.
Toverformule
Het bedrijf heeft besloten een bedrag van 14,5 miljoen euro op het systeem af te schrijven. "Harmony is te ambitieus neergezet en is niet de toverformule voor integratie", legt Van der Bijl uit in het Financieele Dagblad. "De variëteiten in producten en productconfiguraties lopen in de miljoenen en de verschillen in de organisatie zijn enorm. Zo leveren we in Duitsland via dealers en in Frankrijk doen we het zelf vanuit twaalf vestigingen. Dat alles kun je niet in één systeem vatten", aldus de topman.
Van der Bijl wil in eerste instantie zorgen voor terugkeer naar winstgevendheid. In het FD meldt hij dat Samas al 66 maanden achtereen meer dan 2,5 miljoen euro verlies per maand maakt. De ceo houdt daarbij alle opties open, zoals joint ventures en samenwerkingen om tot kostenreductie te komen. Het bedrijf zou willen participeren in de consolidatie in de Europese sector, maar zelf voorlopig geen andere bedrijven willen acquireren.
Problemen
De implementatie van Harmony in Nederland, dat grotendeel is gebaseerd op SAP, liep begin dit jaar spaak. Op 5 april meldde Samas: "In Nederland zijn de aanpassingen aan de bestaande bedrijfsprocessen gaandeweg groter en complexer gebleken dan eerder ingeschat. Naast verliezen hebben de implementatieproblemen, in combinatie met een hogere order-intake, tot een hogere behoefte aan werkkapitaal geleid."
Uiteindelijk waren de problemen in Nederland zo groot dat het bedrijf zich genoodzaakt voelde om voor 35 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven en een deel van het onroerend goed te verkopen. Ook het vertrek van oud-topman Hans van der Ven, per 1 september 2007, had volgens velen te maken met de problemen.
SAP
In een exclusief vraaggesprek met Computable verklaarden ceo Marinus ter Laak en coo Pedro van der Werf van SAP Nederland vorige maand, dat hun bedrijf kantoorinrichter Samas begin dit jaar verscheidene malen heeft gewezen op lacunes in het implementatietraject. Samas, dat de Nederlandse implementatie in eigen beheer regelde na succesvolle invoering in andere landen, zou te weinig oog hebben voor de specifieke bedrijfsprocessen die in Nederland speelden. Ter Laak vindt het jammer dat de adviezen van SAP blijkbaar niet het gewenste resultaat hadden.