Microsoft werkt inderdaad aan een Windows-uitvoering voor cloud computing. Een proefversie daarvan wordt eind deze maand verstrekt aan bezoekers op ontwikkelaarsbijeenkomst PDC. Daar wordt ook een pre-bèta van Windows 7 uitgedeeld.
Ceo Steve Ballmer van Microsoft bevestigt eerdere berichten dat Microsoft werkt aan een uitvoering van Windows die is toegespitst op cloud computing. De topman laat weten dat een proefversie van dat besturingssysteem eind deze maand wordt uitgedeeld aan bezoekers op de ontwikkelaarsbijeenkomst PDC (professional developers conference) van zijn bedrijf.
Microsoft deelt op die techneutenconferentie ook een vroege proefversie uit van Windows 7. Dat is een rechtstreekse opvolger voor Windows Vista en moet begin 2010 op de markt komen. Ondanks de onthulling dat Windows 7 wordt neergezet als onderdeel in de Software+Services-strategie van Microsoft, is de Vista-opvolger niet hetzelfde als het nu door Ballmer bevestigde 'Windows Cloud'. Dat zou qua opzet meer een serverbesturingssysteem zijn.
Midori-project
De officiële naam voor de cloud-uitvoering van Windows is nog niet bekend. Eerder waren er al berichten over een onderzoeksproject van Microsoft met de codenaam Midori. De softwareproducent ontkende toen dat dit een concreet product in wording was. Midori was vooral bedoeld om inzichten te verkrijgen in minimale besturingssystemen, net als het eerder naar buiten gekomen laboratoriumproject MinWin.
Later werd echter bekend dat Midori uiteindelijk een webplatform moet worden. Vervolgens werd ongerustheid over terugwaartse compatibiliteit met huidige Windows-applicaties enigszins gesust met het nieuws dat Midori ook virtualisatie omvat. Het lijkt er nu op dat al dit labwerk toch tot een concreet product gaat leiden.
Richard Stallman waarschuwt dat Cloud Computing een val is, zie http://www.guardian.co.uk/technology/2008/sep/29/cloud.computing.richard.stallman
Natuurlijk is het een val. Net zoals de Senseo ook een val is waarbij je afhankelijk wordt van koffiepads, en het Braun scheerapparaat een val is waarbij je afhankelijk wordt van ‘cleaning liquid’. De mobiele telefoonoperators lokken je in de val door abonnementen af te sluiten en autofabrikanten zorgen er voor dat je alleen nog maar via hen de dure reserve-onderdelen kunt bestellen.
Mijn punt is: we leven in een wereld waarin we afhankelijk zijn van elkaar. Gelukkig maar, want mensen die handelen uit angst voor afhankelijkheid zijn over het algemeen niet de leukste mensen.
Als volgende definitie van toepassing is op cloud computing:
De term ‘cloud computing’ wordt vaak gebruikt voor programma’s die worden gepresenteerd in de webbrowser, maar die draaien ergens in een datacentrum.
Dan heeft Microsoft zijn eerste zetten al gedaan, het heeft zijn Live Search Engine laten verpakken in een leuk gokkastje/fruitautomaatje:
http://www.luckysearch.nl/
@Steven Kienhuis
Volgens mij wil de Europse Unie minder afhankelijk worden van Microsoft. Met Cloud Computing neemt deze afhankelijkheid en de daarmee gerelateerde machtspositie van Microsoft echter toe. Het gaat mijns inziens niet over het feit dat onafhankelijke mensen ongezellig zijn (wat mijns inziens ook niet zo hoeft te zijn).
@Steven Kienhuis
Dhr. Heinen heeft volkomen gelijk dat hij waarschuwt. Het is verkeerd te geloven dat iedereen altijd alles doet uit edele overwegingen, dat is niet zo. Machtshonger is zo oud als de wereld en MS heeft veel honger . . . Echter niet alleen MS, als eenvoudige burger moeten we zelf opletten dat we geen slaaf van die of gene worden, opkomen voor onze rechten en weerstand bieden waar bedrijf of staat te veel proberen de burger tot slaaf te maken. Wie uit de geschiedenis niets leert is gedwongen hem te herhalen, dus neem eens een boek en lees iets over de machtshonger van staten en bedrijven. Dan weet je dat onafhankelijkheid en vrijheid begrippen zijn die heel veel waard zijn.
Volgens mij zijn er inderdaad een heleboel onafhankelijk gezellige mensen en een heleboel afhankelijk ongezellige mensen…
Wat dit ondertussen met cloud computing heeft te maken heeft, is mij totaal onduidelijk.
Volgens mij zit de grootste bron van verwarring bij Cloud Computing in de opmerking die wiki goed vermeldt:
“Cloud computing is often confused with grid computing (a form of distributed computing whereby a “super and virtual computer” is composed of a cluster of networked, loosely-coupled computers, acting in concert to perform very large tasks), utility computing (the packaging of computing resources, such as computation and storage, as a metered service similar to a traditional public utility such as electricity) and autonomic computing (computer systems capable of self-management).”
De bovenstaande vormen zijn opzich een goed bruikbare vormen, maar zijn geen cloud computing situaties. Het nadeel van deze vormen is de afhankelijkheid van de capaciteit van de andere partijen (bij “grid computing”). Een groot nadeel van Cloud Computing is dat als die service-leverende partij wegvalt, dat de gegevens in zijn totaliteit niet meer benaderbaar zijn. Of erger nog, als deze partij een beveiligings issue heeft alle gegevens op straat komen. Ik zou er toch niet aan moeten denken dat dit gebeurt met Google Health. Gegevens zijn niet meer benaderbaar op cruciale momenten, of liggen gewoon op straat.
Ik kan mij wel vinden in de waarschuwing van Dhr. Richard Stallman.
Op zo’n cloud staat ook een kasteel en binnen dit kasteel is alles beter. (Inkoppertje.. sorry, kon het niet laten)