De ontmanteling van het landelijke elektronisch patiëntendossier (EPD) kost zestig medewerkers van epd-beheerder Nictiz hun baan. Dit zegt Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven in een vraaggesprek met Computable. De organisatie is gedwongen zestig procent van het personeel te ontslaan doordat zij de financiering van een doorstart van het landelijke epd niet rond kreeg. Onder de medewerkers die hun baan verliezen bevinden hoofdzakelijk ict'ers.
Bij Nictiz werken nu nog honderd man, begin volgend jaar zullen dat er nog veertig zijn. De organisatie krimpt in naar de omvang die het had voordat de club, gespecialiseerd in het ontwikkelen van automatiseringsstandaarden voor de zorgsector, opdracht kreeg de infrastructuur voor het landelijke epd te ontwerpen, bouwen en beheren. Het gaat vooral om ict-functies die verdwijnen.
'Hier werken vooral ict'ers en projectleiders, aangevuld met een enkele arts. ', zegt Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven. 'Welke medewerkers vertrekken of blijven is nog niet bekend. Daarop studeren wij nog. Maar het merendeel van onze mensen zit in het technisch beheer van het epd.'
Verwijsindex
Het Nictiz kreeg in 2002 opdracht van de overheid een landelijk systeem voor het uitwisselen van medische informatie op te zetten. De infrastructuur daarvoor werd in 2006 opgeleverd. Het ging om het landelijk schakelpunt, gebouwd door ict-dienstverlener CSC en databaseleverancier Intersystems. Het epd is feitelijk een beveiligde verbinding naar een index die verwijst naar medische informatie. Die informatie ligt lokaal opgeslagen bij een zorgverlener zoals huisarts, apotheker of ziekenhuis. Het epd is dus geen dossier waarin medische gegevens liggen opgeslagen, maar een netwerk waarmee via het landelijk schakelpunt medische informatie wordt uitgewisseld.