Gemeente Amsterdam moet eerst de basis van zijn ict technisch en organisatorisch op orde maken, voordat de vernieuwingsslag op ict-gebied kan worden gemaakt. Dat schrijft ict-wethouder Eric Wiebes in een brief aan de leden van de raadscommissie Economische Zaken, Bedrijven, Personeel en Organisatie (EZP). Zijn voorstel wordt woensdag 30 maart in de commissie besproken.
Begin februari 2011 werd het uitvoeringsplan ICT stilgelegd, toen bleek dat dit plan alleen maar tot meer storingen leidde. Wethouder Wiebes kondigde destijds aan om eind maart maatregelen te presenteren. Na een aantal 'luistersessies' bij externe en interne ict-experts in februari, concludeert hij echter dat de ict-problemen 'zwaarder zijn dan geconstateerd in eerdere analyses van McKinsey in de zomer van 2008 en september 2009.'
Daaruit concludeert de wethouder dat er een koerswijziging 'op het ict-dossier nodig is'. 'Zowel technisch als organisatorisch moet eerst de basis op orde worden gemaakt, voordat de vernieuwingsslag op ict-gebied kan worden gemaakt.'
Claudia de Andrade-de Wit
Deze koerswijziging wil Wiebes bereiken via de benoeming van twee nieuwe directeuren. Zo wordt cio Claudia de Andrade-de Wit tijdens haar afwezigheid vervangen door waarnemend directeur/cio de heer Boomgaardt. 'Voor de aansturing van de harde automatisering is de heer Cloo per 2 maart 2011 als rechterhand van de cio aangetrokken', aldus Wiebes.
De wethouder meldt dat de gemeente op operationeel niveau verschillende functies werft om de Dienst ICT te versterken.
Juni 2011 nieuw veranderplan
Pas in juni 2011 komt het college van burgemeester en wethouders met een 'veranderplan Dienst ICT'. Daaraan zijn dan eerst nieuwe technische analyses en meer interne en externe luistersessies voorafgegaan. In juni belooft Wiebes bovendien een vernieuwde begroting voor de jaren 2012 tot 2014 te presenteren.
Heel goed en dan in kleine stapjes aan de gang!
Met kleine stapjes moet het doel zijn om per keer een besparing te realiseren.
Wanneer je je laat adviseren door internen (die hun macht kwijtraken) en externen (die nieuwe zakelijke kansen zien) die er belang bij hebben dat de plannen zoals op gesteld door McKinsey niet verder uitgevoerd worden, lijkt deze uitkomst mij niet verrassend. Sterker, voor deze ‘pas op de plaats’ is al gewaarschuwd in het rapport van McKinsey, omdat dit exact binnen de cultuur van de Gemeente Amsterdam past. Mijn advies zou zijn, stick to the plan en voer dit zo spoedig mogelijk helemaal uit. Zowel de cultuur binnen de Amsterdamse (ICT) organisatie alswel de technische staat van dienst is zo dramatisch dat dit zonder storingen (op persoonlijk en op technisch niveau) niet opgelost gaat worden. Leer de ambtenaren en de inwoners van Amsterdam wat te doen, wanneer de systemen er weer eens uit liggen, want dit zal hoe dan ook gebeuren de komende jaren. Is het niet dit jaar, dan zeker de komende jaren.