De Nederlandse politie moet zijn ict-systemen en de organisatie daaromheen volledig vervangen en onderbrengen in een nieuwe eenheid: Datacenter Politie Nederland. Er mag niet meer worden geïnvesteerd in vernieuwing van de huidige ict-voorzieningen. Te dure, onbeheersbare, overbodige of verouderde toepassingen worden beëindigd. Dat adviseren de 25 korpsbeheerders aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Ze stellen dat de ict-organisatie van de politie niet op orde is.
Het Datacenter Politie Nederland moet in drie jaar worden opgebouwd. Al in het eerste jaar moeten belangrijke toepassingen centraal draaien. Het Korpsbeheerdersberaad heeft op 25 maart 2011 zijn nieuwe ict-strategie voorgesteld. De vervanging zou ten laste van het ict-budget bij de politie moeten komen.
De politiekorpsen zullen de voorgestelde aanpak voelen, schrijven de korpsbeheerders. 'De komende jaren is er geen geld om te investeren in nieuwe mooie en gewenste projecten. Het is echter naar de mening van het korpsbeheerdersberaad de enige begaanbare weg. Het huis moet eerst op orde worden gebracht, voordat vernieuwingen mogelijk zijn.'
Bedrijfscultuur
De korpsbeheerders verwijzen naar de diverse interne en externe onderzoeken die zijn uitgevoerd naar aanleiding van een maandenlange computerstoring bij acht korpsen in Noordoost-Nederland. Uiteindelijk bleek de oorzaak te liggen in een herstelprogramma (hotfix) die na herinstallatie van Citrix-servers over het hoofd was gezien. Er werd bovendien om uiteenlopende redenen pas laat ingegrepen.
In een ander rapport bleek dat de bedrijfscultuur binnen de centrale ict-afdeling problemen in de hand werkt en dat de beheerorganisatie gebrekkig is. Het dagelijks bestuur van het overlegorgaan van politiekorpsbeheerders verbaasde zich destijds over de geconstateerde problemen.
Na aanleiding van de onderzoeken werd besloten een interventieteam aan te stellen om de problemen aan te pakken. Ook stelde de politie een chief information officer (cio) aan, Ad Meijboom. De centrale ict-tak van de politie, vtsPN, komt vanaf mei 2011 onder de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie. Uiteindelijk komen ook de 25 politiekorpsen als één nationaal korps onder zijn verantwoordelijkheid.
Nederland wil nieuwe politie-top 😛
Bij de overheid is het wellicht goedkoper om de organisatie aan te passen aan de ICT oplossing.