Branchevereniging ICT~Office heeft geen recht van spreken als de organisatie vindt dat de aangepaste voorwaarden voor ict-leveringen aan het Rijk (Arbit) onevenwichtig zijn. Dat meent ict-jurist Walter van Holst in een opiniestuk op Computable.nl. In dat artikel verwijst hij indirect naar de ICT~Office-leveringsvoorwaarden die volgens veel mensen onevenwichtig zijn. Naast zijn werk bij dienstverlener Mitopics is Van Holst betrokken bij programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV).
De Arbit-voorwaarden, die het Rijk gaat gebruiken bij de inkoop van ict-producten en -diensten, werden eind februari 2011 aangepast om leveranciers van open source software tegemoet te komen. Zo werd het aanvullende onderzoek naar de herkomst van de software geschrapt en werd het mogelijk om opensourcelicenties in te voegen. Volgens Van Holst verbetert de aanpassing de balans tussen open en gesloten software.
Zowel ICT~Office als twee ict-juristen beargumenteren echter op Computable.nl dat de aanpassing de leveranciers van open source software bevoordeelt ten opzichte van gesloten software. In zijn opiniebijdrage noemt Van Holst dat onbegrijpelijk: 'Alle overige bepalingen in de Arbit zijn namelijk net zo goed van toepassing op open source leveranciers als op die van meer klassiek gelicenseerde software.'
Legbatterij en varkens
De kritiek van ICT~Office heeft net zo veel gezag als die van een legbatterijhouder over het dierenwelzijn in de intensieve varkenshouderij, vindt Van Holst. Hij doelt op de leveringsvoorwaarden die ICT~Office zijn leden aanraadt, de opvolger van de zogeheten Fenit-voorwaarden. Een veelgehoorde kritische noot is dat deze bepalingen te eenzijdig vanuit de leverancier zijn opgesteld.
De Arbit-voorwaarden kunnen een fundamentele bijdrage leveren aan het opdrachtgeverschap van overheden, vindt Van Holst. 'De voorwaarden zijn een grote stap voorwaarts, juist doordat ze niet alleen risico's beleggen, maar ook maatregelen benoemen om ze te beheersen. Het is daarbij inherent aan inkoopvoorwaarden dat risico's niet in de eerste plaats op de schouders van de verwervende partij drukken.'
Lees meer over de Arbit-discussie in de analyse 'Alles wat je moet weten over ARBIT'
vreemd hoor…of is het niet raar dat de bakkersvereniging, bond van huisvrouwen of kdadaffi niet reageren op de Arbit? Logisch dat ict office en andere ict,ers wel reageren. En dus ook gewoon recht van spreken hebben!
Natuurlijk mag ICT~Office een mening hebben over ARBIT. Maar het staat op zijn zachtst gezegd wat gek als men piept over eenzijdige inkoopvoorwaarden nadat men zelf de meest eenzijdige verkoopvoorwaarden heeft uitgebracht die er in de ICT-branche bestaan.
tsja, dan zijn de hierna gelinkte condities misschien een goed uitgangspunt voor Arbit3.0:
http://ictrecht.nl/ictrecht_av.pdf.
-offerte verplicht tot niets
-aansprakelijkheid uitgesloten tenzij een verzekeraar wat uitkeert
Vroeger leerde men: “wat Gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet”
hoe heeft men in Zwitserland of Zweden de Ict voorwaarden geregeld bij de overheid en de branche? Kan Computable daar eens over schrijven?
@Balans: Een genuanceerder reactie zou je sieren. Als je kritiek hebt, lees dan goed waar je over praat. De algemene voorwaarden waar je naar verwijst bepalen dat een offerte de opdrachtGEVER tot niets verplichten. En de aansprakelijkheidsbepalingen zijn ook niet zo bezwarend opgesteld als jij doet voorkomen.
In het algemeen: ik deel de mening van Arnoud Engelfriet en de auteur van het artikel (Wouter van Holst) volledig. ICT~Office moet de hand in eigen boezem steken.