Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA maakt zich zorgen over de gevolgen van het bankroet van epd-beheerder Infotechnology. Zij heeft naar aanleiding van berichtgeving hierover in Computable Kamervragen gesteld aan minister Edith Schippers van Volkgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Infotechnology beheert zo'n 1,5 miljoen tot 2 miljoen elektronische patiëntendossiers. De curator bezweert dat op korte termijn de dienstverlening is gegarandeerd.
Infotechnology uit Hillegom is gespecialiseerd in het centraal hosten van huisartseninformatiesystemen, zoals Omnihis (Omnihis), Mira (Euroned/CompuGroup Medical AG) en Microhis (iSoft). Curator Mark Aukema van RWV Advocaten spreekt van in totaal zo'n 1,5 miljoen tot 2 miljoen elektronische patiëntendossiers die Infotechnology beheert.
Vragen
PvdA-Kamerlid Kuiken (PvdA) wil van minister Schippers van VWS weten wat zij vindt van de uitspraak van de curator dat het doorleveren van diensten aan huisartsen op korte termijn is gewaarborgd, maar dat dit voor de langere termijn afhangt van het vinden van een overnamepartner. Ook vraagt zij aan de bewindsvrouw of zij kan garanderen dat er geen data verloren zullen gaan en de privacy van de dossiers wordt gewaarborgd.
Een andere vraag van Kuiken is of de minister op de hoogte is gebracht door de Belastingdienst van de financiële problemen van Infotechnology, een van de grotere huisartsautomatiseerders. Ook vraagt zij of de minister parallellen ziet met eerdere problemen bij Famed en LHV Declaratie Direct, twee instellingen met eveneens beheerdiensten op afstand, maar dan op declaratievlak.
Nictiz
Computable berichtte eerder over het haalbaarheidsonderzoek dat het Nationaal ICT-instituut in de zorg (Nictiz) uitvoert naar een keurmerk voor application service providers (asp's), naar aanleiding van het bankroet van Infotechnology. Kuiken wil van de minister een verdere toelichting, met name over de waarborgen over de continuïteit van de dienstverlening die aan zorgautomatiseerders al dan niet worden gesteld.
De woordvoerster van het Nictiz stelde in het Computable-bericht vast dat hoewel Infotechnology gekwalificeerd is als zsp (zorgserviceprovider) voor het leveren van de verbinding met het landelijk schakelpunt (LSP), er geen acuut probleem is ontstaan omdat er nog geen partijen via dit bedrijf zijn aangesloten op het LSP (regelt op nationaal niveau de uitwisseling van patiëntgegevens die lokaal opgeslagen is bij afzonderlijke zorgaanbieders zijn aangesloten). Het Pvda-Kamerlid wil van Schippers weten of het probleem wel acuut zou zijn als er al wel zorginstellingen via Infotechnology met het LSP verbonden zouden zijn geweest.
Curator
Volgens curator Aukema hebben zich veel geïnteresseerden gemeld voor een overname van de activiteiten van de Infotechnology-groep. Hij verwacht binnen een maand een doorstart te kunnen realiseren. De curator stelt verder dat de leveranciers van de datacenters van waaruit Infotechnology de hosting voor zijn klanten verzorgt, de dienstverlening de komende periode zullen voortzetten. Ook de door KPN geregelde verbindingen van klanten naar de datacenters zullen in de lucht blijven.
Bovendien verstrekken de (ict-)leasemaatschappijen die ook een contractuele relatie hebben met klanten van Infotechnology de boedel een beredderingsvergoeding. De curator zegt dat een individuele back-up van epd's in deze situatie niet nodig is.
Op 18 februari 2009 stemde de 2e kamer in met het voorstel van het kabinet om artsen en zorgverleners aan te sluiten het epd. Dat zou een jaar later gaan gebeuren. Destijds waren Klink (CDA) en Bussemaker (PvdA)hier verantwoordelijk voor. Nu, reeds twee jaar later blijkt e.e.a. niet goed geregeld en wordt de VVD ter verantwoording geroepen door o.a. het PvdA?!
Mensen, vergeet niet dat het weer verkiezingstijd is. De PvdA heeft weer eens boter op het hoofd.
Het gaat over het faillissement en waarborgen van de dienstverlening.
Nu ben ik geen PvdA fan, maar ik denk dat het wel belangrijk is om te weten wat er gebeurt qua waarborg van de dienstverlening. Ook is het uitermate belangrijk om te weten wie er uiteindelijk met de failliete boedel vandoor gaat.
Het gaat dus niet over de implementatie destijds of kritiek op het huidige kabinet.
Dus naar mijn mening gewoon terechte vraagstelling.