Ruim 330 gemeenten zijn inmiddels aangesloten op de Landelijke Voorziening van de BAG (Basisregistraties voor Adressen en Gebouwen). Een kleine honderd gemeenten moeten nog aansluiten. De verwachting is dat een aantal gemeenten de deadline van 1 januari 2011 niet haalt, waaronder Middelburg, Lith en Oss. Voor deze groep heeft de VNG en het bestuursorgaan BAGBAO een 'plan B' afgesproken. De achterblijvers krijgen vanuit het BAG-project een extra projectleider toegewezen die op kosten van de gemeente de aansluiting bewaakt en begeleidt.
Saillant detail: begin september 2010 schreef Computable over 330 gemeenten die nog op de BAG aangesloten moesten worden. Drie maanden later zijn het juist 330 gemeenten die al aangesloten zijn. De overige, circa honderd gemeenten moet, voordat ze gebruik kunnen maken van deze centraal ingerichte database, eerst een audit doorlopen. Het overgrote deel doorloopt momenteel een audit of doet een herkansing, blijkt uit de ranglijst van het BAG-project. Middelburg, Lith en Oss zullen op 28 december een toelatingsaudit ondergaan. Na een audit duurt het doorgaans drie tot vier weken eer de koppeling is geregeld.
Rode lantaarn
Volgens Norbert Schmelzer, plaatsvervangend projectleider BAG van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, gaat het aansluiten op de Landelijke Voorziening tot het eind van het jaar in hoog tempo door. 'Er zijn dagen bij dat we meer dan tien gemeenten aansluiten. De verwachting is dat dit jaar vrijwel alle gemeenten zijn aangesloten.' Voor de gemeenten die het niet halen hebben de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en het bestuursorgaan van de BAG (BAGBAO) een 'plan B' afgesproken, vertelt hij. Daarbij krijgen de rode lantaarndragers een toegevoegde BAG-projectleider die hulp biedt bij de aansluiting.
Machtsmiddel
Mocht plan B niet snel genoeg tot resultaat leiden dan kan nog naar een uiterst machtsmiddel worden gegrepen: de taakverwaarlozingsregeling (art 45 van de Wet BAG), waarbij de allerlaatste gemeenten gedwongen worden alsnog de aansluiting te regelen. Schmelzer: 'Veel BAG-toepassingen hebben een volledige BAG nodig. Dat betekent dat één enkele gemeente het gebruik van de BAG voor heel Nederland zou kunnen blokkeren. Het ministerie van I&M zal een dergelijke situatie niet accepteren.' Hij gaat vooralsnog vanuit dat ingrijpen niet nodig zal zijn.
BAG
De BAG biedt één landelijke registratie van alle gebouwen en adressen in Nederland. Hierin staan alle woonplaatsen, straatnamen, nummeraanduidingen, panden, verblijfsobjecten en stand- en ligplaatsen binnen de gemeente. Panden en adressen krijgen één uniek en onveranderlijk identificatienummer en worden op de kaart vastgelegd. De BAG-gegevens worden centraal beschikbaar gesteld aan overheden en private organisaties via een Landelijke Voorziening.